Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Massale opkomst voor Ringland

Maar liefst 1700 aanwezigen vergaapten zich maandagavond aan een presentatie in de Antwerpse Roma. Daar lichtte actiegroep Ringland een alternatief voorstel toe om de ring te overkappen.
dinsdag 6 mei 2014

De Antwerpse zaal Roma zat nokvol. Een dag na de actie van Ademloos en stRaten-generaal, met tienduizend aanwezigen in Park Spoor Noord zondag, lukte het ook de initiatiefnemers voor Ringland om, nota bene op een maandagavond, grote belangstelling te wekken voor een alternatief voorstel om de ring te overkappen.

Maar liefst zeventienhonderd aanwezigen vergaapten zich aan de presentatie met haast utopische beelden van een groene ring met recreatieruimte, volkstuintjes, park, zwemvijver... Het was haast ontroerend om de tweede dag op rij zoveel volk op de been te zien voor een leefbare stad.

Stedenbouwkundig bureau

Geregeld onderbroken door een daverend applaus ontvouwden de initiatiefnemers van Ringland hun droomplannen voor een groene ring.

Een onafhankelijk stedenbouwkundig bureau werkte een plan uit voor de overkapping van de ring dat zowel het fileprobleem als de leefbaarheid moest oplossen. Hun mosterd hadden ze gehaald in Madrid, waar de ring helemaal wordt overkapt en de open ruimte die vrijkomt benut wordt als groene zone. Een groep mensen hebben dit plan opgepikt en omgedoopt tot Ringland. Voor Ringland moet de ring eerst overkapt worden voor er autostrades kunnen bijgebouwd worden om de ring te sluiten.

DeWereldMorgen.be

Ieders achtertuin

Wietse Vermeulen is één van de Ringlanders, zoals ze zichzelf noemen. Hij heeft er zich achtergezet, omdat hij een stad wil die ook in de toekomst leefbaar blijft. "We zijn een half jaar bezig geweest om uit te zoeken hoe we het concept zo eenvoudig en concreet mogelijk kunnen brengen met toch de nadruk op deskundigheid. Ringland mobiliseert, omdat het gaat over ieders achtertuin,” zegt Wietse Vermeulen.

“Ringland is een nieuw verhaal, maar we werken wel samen met groepen als stRaten-generaal en Ademloos. Er is geen Ringland mogelijk zonder een stukje Meccano-tracé en daarom strijden we samen tegen het slechte idee van het BAM-tracé. Als de politici er zich ook achter scharen kan het vooruitgaan. Je moet gek zijn als politicus om het niet te doen”, vult Wietse Vermeulen enthousiast aan.

Bezoekers

Bob is technieker: “ik was aangedaan door de massale opkomst zondag in Park Spoor Noord en dan hier vandaag voor Ringland. Ik vind dat Ringland heel het mobiliteitsverhaal terug sexy heeft gemaakt.”

Gill is bediende: “Ik ben normaal geen actievoerder, maar steun dit wel. Ik was zondag ook in Park Spoor Noord. Ik fiets dagelijks naar mijn werk. Dit gaat om onze gezondheid en ik wil ook dat ze iets doen aan het fijnstof.”

Pieter en Timo zijn architecten: "We zijn uit nieuwsgierigheid naar de voorstelling van Ringland gekomen. Het is iets waar je als architect mee bezig bent. Hoe je een stad aangenamer kan maken voor iedereen. De ring overkappen in plaats van meer autostrades bouwen ziet er een haalbare oplossing uit.

Tim is schilder: “Ik wilde meer informatie over Ringland om me er ook voor in te zetten. Het is tijd om actie te ondernemen. Ringland is voor mij het enige alternatief voor een leefbare stad voor mij en mijn kind. Het geeft een warm gevoel om zo'n grote opkomst te zien.”

Park nog nooit zo vol gezien

DeWereldMorgen.be

Ook Manu Claeys van stRaten-generaal was op de voorstelling. Hij kan nog steeds de massale opkomst voor de wandeling naar Park Spoor Noord zondag niet geloven. “Ik heb het park nooit zo vol gezien. We voelden met de grote opkomst op onze informatievergadering al aan dat het Oosterweeldossier nog steeds niet afgesloten was.

“We hadden zelf een aantal wandelingen opgestart en kregen spontaan vanuit verschillende andere wijken in de stad berichten van mensen die ook een fiets- of wandelgroep wilden organiseren naar het park. Zelfs vanuit de gemeentes Kontich, Boechout, Berchem en Burcht waren fietsersgroepen vertrokken. Er waren alleen al op de ring tweeduizend fietsers.”

Mobiliseren en sociale media

“Wat gisteren gebeurde is het steeds verder ontwikkelen van een beweging van mensen die in een leefbare stad willen wonen met meer groen en meer openbare ruimte. Ze zijn mondiger en mobieler, en zien in andere steden zoals Madrid, Kopenhagen en Hamburg voorbeelden van hoe het anders kan.”

“We zijn al meer dan tien jaar bezig, maar het verschil met nu is dat we nieuwe mobilisatie-instrumenten hebben, zoals de online petitie, sociale media als Facebook en Twitter, We zijn samen met Ademloos bezig met een petitie om spreekrecht te vragen in het parlement. We hebben in enkele dagen tijd tienduizend handtekeningen verzameld en hebben er vijftienduizend nodig om spreekrecht te krijgen.”

Turnhoutsebaan

“Kijk naar de fenomenale fietsactie op de Turnhoutsebaan vorige week. Het idee ontstond maandag. Werd op Facebook gegooid en begon dinsdag rond te gaan en woensdag hadden ze 1200 fietsers gemobiliseerd. Die instrumenten hadden we niet aan het begin van onze actie.”

“We staan altijd paf van de honderden mensen die elke keer naar onze taaie informatievergaderingen komen. Ik geloof in die collectieve expertise van burgers. In tegenstelling tot de jaren 1960 heeft bijna de helft van de mensen nu minstens een diploma hoger onderwijs. De media bereiken meer mensen en er is toegang tot informatie via het internet.”

Overheid als meneer pastoor

“Die collectieve expertise wordt door de overheid zwaar onderschat. Ze organiseren vaak van die van die info-avonden met kleuterachtige brochures met opgeleukte tekeningen. Mensen willen het volledige plaatje. Ze willen betrokken worden met vergaderingen en serieuze infoavonden en wat tijd krijgen om alles te laten bezinken om opnieuw samen te komen tot ze de juiste oplossing hebben. Maar de overheid denkt nog steeds dat ze in de jaren 1960 zitten. Dat zij de beslissing nemen en dan zoals meneer pastoor mededelen aan de bevolking. De bevolking mag dan vooral niet te lastig doen want ze snappen het toch niet.”

“Ik denk zeker dat dit dossier impact zal hebben op het stemgedrag, zeker in Antwerpen.“

De avond werd afgesloten met een reeks optredens en een dj. 

Happy Ringland

Ook Ringland maakte een eigen versie van het het clipje Happy van Pharrell Williams die in première ging tijdens de infoavond.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.