Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Collectieve klacht tegen Dewinter

Een dertigtal mensen hebben in Antwerpen collectief klacht ingediend naar aanleiding van het Minder-minder-minder-webgame van Vlaams Belanger Filip Dewinter. Dat gebeurde na een oproep op Facebook.
dinsdag 6 mei 2014

“Ik had al een paar vrienden opgetrommeld, maar iemand raadde me aan om er meteen een Facebook-event van te maken”, zegt Wissam E. M.. “In groep klacht indienen kan de drempel verlagen. En dat is blijkbaar gelukt.” 

In het spelletje dat Dewinter op zijn website zette, moet de speler moskeeën, moslims op een vliegend tapijt en vluchtende criminelen te lijf gaan met een knuppel. Dewinter moet steeds driester te keer gaan om nog in de media te komen. Helpt zo'n klacht het Vlaams Belang niet net aan wat aandacht?

“Het gaat mij niet om de politieke partij die er achter zit. Het gaat om het spel en dat is haatdragend. Het heeft ook de expliciete bedoeling om mensen te inspireren. Dewinter zei zelf dat hij hoopt dat mensen het ook in de realiteit zouden doen”, zegt Wissam. 

Met de naam van het spelletje verwijst Dewinter natuurlijk naar de ophefmakende uitspraak van geestesgenoot Geert Wilders. Wissam zelf laat zich dan weer inspireren door de reacties in Nederland.

“Ook daar waren er collectieve klachten. Ik vond het heel ontroerend om al die mensen in de rij te zien wachten. Dit gaat trouwens niet alleen moslims aan. Hier staan ook andere medeburgers om een klacht in te dienen.

Na wat getalm besluit de politie om de klacht collectief te noteren. Elke individuele klacht registreren zou tot middernacht duren.

Van het Gelijkekansencentrum moeten de mensen die gechoqueerd zijn door het filmpje geen steun verwachten. "We gaan die klachten zeker bekijken, maar het is maar de vraag of wij als centrum het algemeen belang dienen door er meteen een gerechtelijk gevolg aan te geven", zei Jozef De Witte aan Belga nadat er ook klachten waren ingediend bij het Centrum.

Opmerkelijk is dat het Centrum zich een tijd geleden wel burgerlijke partij stelde in de zaak van Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem tegen Filip Dewinter.

Belkacem werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden en een boete van 550 euro wegens aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegenover niet-moslims (als groep) enerzijds en tegenover Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter (als individu) anderzijds.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Luk Durnez op donderdag 8 mei 2014

    Ik denk dat het een beetje kort door de bocht is om zomaar te stellen dat je geen steun mag verwachten van het Centrum voor gelijke kansen en racismebestrijding. Misschien moet je hen wel een kans geven? Ook al doen ze niet onmiddellijk wat je zelf graag wil dat ze doen. Ik denk dat het centrum al héél veel nuttig werk geleverd heeft. Wellicht willen ze de zaak eerst nuchter bekijken en dan een uitgekiende strategie volgen? Racisme counteren is geen natte-vingerwerk!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties