Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Rijke Chilenen voor het eerst in 30 jaar meer belast

De Chileense sociaaldemocratische president Michelle Bachelet is begonnen met een grondige hervorming van het belastingsysteem. Rijke Chilenen zullen meer moeten betalen.
maandag 28 april 2014

Een hervorming van de belastingen moet de Chileense overheid jaarlijks 6 miljard euro extra opleveren. Die moet vooral naar onderwijs, gezondheidszorg en sociale programma's gaan en naar de verkleining van de schuldenberg. President Bachelet beschouwt deze fiscale hervorming als één van de hoekstenen van haar beleid.

Minder belastingontduiking

"Het is de eerste keer in dertig jaar dat de filosofie van het belastingsysteem in Chili verandert", zegt econoom Gonzalo Durán van de Fundación Sol. De hervorming verhoogt de aanslagvoet voor bedrijven van 20 naar 25 procent en maakt belastingontduiking voor bedrijven en aandeelhouders heel wat moeilijker.

Twee op de drie Chileense gezinnen hebben minder dan 900 euro per maand, de 4500 rijkste families verdienen 30.000 euro per maand. De 1 procent rijkste Chilenen hebben 15 tot 33 procent van alle inkomsten, terwijl hun aandeel in de belastinginkomsten slechts 9 tot 17 procent bedraagt.

Stapsgewijs

Rechtse politici en de bedrijfswereld zijn tegen de hervorming. Ze vrezen onder meer dat de middenklasse verarmt. “Een onterechte vrees”, zegt politicoloog Francisca Quiroga. "Het is geen revolutionaire hervorming. Ze wordt stapsgewijs ingevoerd."

De hervorming gaat volgens Gonzalo Durán echter niet ver genoeg. Het btw-stelsel blijft bijvoorbeeld ongewijzigd, terwijl dat goed is voor de helft van de belastinginkomsten.

Chilean Tax Reform Shifts Toward Income Redistribution

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.