Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

India kweekt larve-etende visjes tegen malaria

In India is er steeds meer aandacht voor het gebruik van vissen tegen malaria. De guppy blijkt een zeer effectieve vis om de muskietenlarven – die in waterplassen leven – te bestrijden en zo de verspreiding van de ziekte te voorkomen, maar er zijn ook risico's verbonden aan deze methode.
vrijdag 25 april 2014

DeWereldMorgen.be

De dertienjarige Sampreeth Monteiro probeert zijn buren te overtuigen: koop een guppy en je zal geen malaria meer krijgen. Hij leerde de campagne kennen op zijn school in Mangalore, in het zuiden van India. Vrijwilligers bezoeken er ziekenhuizen en scholen met bokalen vol muskietenlarven om te tonen hoe de guppy – in Europa bekend als het meest populaire aquariumvisje - er korte metten mee maakt.

Ook in andere steden is er steeds meer aandacht voor natuurlijke middelen in de strijd tegen malaria. "We zijn bezig de risicogebieden via satelliet in kaart te brengen", zegt Carter Sangma, gezondheidsambtenaar in de Indiase staat Meghalaya. "Als dat gebeurd is, kan de vis verdeeld worden in die gebieden." Volgens Sagma zijn de ziekten die door muskieten overgedragen worden met de helft verminderd sinds de staat de guppy begon te kweken in 2012.

Oude techniek

Revolutionair is de techniek niet: een Britse legerofficier bracht de vis in 1908 mee uit Engeland om muskieten weg te houden uit zijn legerbarak. Hij zette de vis uit in de wateren in de buurt om zo de larven te bestrijden. Ook de Indiase overheid deed al pogingen met de vis, maar slaagde er nooit in om dat uit te breiden naar het platteland.

Dat is nu stilaan aan het veranderen: in de staat Assam wordt de vis nu op grote schaal gekweekt. "Biocontrole heeft Assam geholpen om het aantal besmettingen aanzienlijk te verminderen", zegt Nripendra Kumar Sarma van het ministerie van Volksgezondheid.

"Tot 2012 hadden we meer dan dertigduizend gevallen per jaar. Nu zijn dat er niet meer dan drie- tot vierduizend. Dezelfde aanpak is mogelijk in andere delen van het land die kwetsbaar zijn voor malaria, dengue en encefalitis, allemaal ziektes die door muskieten worden overgedragen."

Aandacht voor biodiversiteit

Het massaal uitzetten van de vis heeft echter ook nadelen. Wetenschappers waarschuwen voor de gevolgen voor het ecosysteem, omdat de visjes zich niet enkel voeden met muskietenlarven maar ook met de eitjes van andere vissen. Ze pleiten voor het gebruik van inheemse vissoorten om de larven te bestrijden. De guppy is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse soort, die niet natuurlijk voorkomt in India.

"Er zijn heel wat geschikte vissen die wel natuurlijk in India voorkomen," zegt Subrata Deb, voormalig hoogleraar Farmaceutische Wetenschappen aan de Tripura University. "Ook die soorten kunnen gebruikt worden om muskieten en malaria te bestrijden."

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kost de ziekte jaarlijks aan twintigduizend Indiërs het leven, en raken elk jaar zo'n vijftien miljoen inwoners besmet.

India Finds Fishy Ways to Fight Malaria

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.