Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Amerikaanse gevechtshelikopters voor militaire junta Egypte

In oktober vorig jaar schortte de Amerikaanse regering de levering van de gevechtshelikopters op, nadat het Egyptische leger de democratisch gekozen president Mohamed Morsi had afgezet. De levering zou pas hervat worden als Egypte vooruitgang zou boeken naar een democratische burgerregering, volgens het ministerie van Defensie van eind oktober 2013.
vrijdag 25 april 2014

Mensenrechtengroepen stellen dat de repressie in Egypte de afgelopen zes maanden alleen maar is toegenomen. De aankondiging van 22 april 2014 dat het Pentagon alsnog tien Apache-helikopters gaat leveren, baart hen zorgen. "Het is overduidelijk dat Egypte niet op weg is naar een democratische transitie", zegt Sarah Margon, directeur bij Human Right Watch.

De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, zei dinsdag tegen zijn Egyptische ambtsgenoot "nog niet in staat te zijn te erkennen dat Egypte stappen zet ter ondersteuning van een democratische transitie." Tegelijkertijd bevestigde hij echter de levering van de Apache-helikopters, om Egypte te “helpen bij antiterrorisme-operaties in de Sinaï”.

Terrorisme

"De Amerikaanse regering zendt de boodschap uit dat zij de veiligheidssamenwerking met de Egyptische regering in stand wil houden, terwijl zij tegelijkertijd de staatsgreep en de omvangrijke mensenrechtenschendingen die er op volgden, afkeurt", zegt Michelle Dunne, voormalig Midden-Oostenspecialist bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Het lijkt erop dat deze helikopters bedoeld zijn om steun te betonen voor de strijd tegen het terrorisme in de Sinaï en niet aan de verkiezingscampagne van generaal Abdel Fatah al-Sisi. Dat onderscheid is echter moeilijk te maken", zegt Dunne, die nu voor de Carnegie Endowment for International Peace werkt.

Een ander probleem dat aan de levering van de helikopters kleeft, zegt Dunne, is dat er een groot risico bestaat dat ze gebruikt zullen worden voor ernstige mensenrechtenschendingen, zoals het collectief straffen van bevolkingsgroepen in de Sinaï. "Dat zou direct ingaan tegen de richtlijn die president Obama in januari 2014 heeft uitgevaardigd tegen het gebruik van conventionele wapens in situaties waarin mensenrechten worden geschonden, of waarin de VS betrokken worden bij dergelijke schendingen."

Moslimbroederschap

Evenals Dunne vrezen mensenrechtengroepen dat elk onderscheid dat de regering-Obama eventueel zou willen maken tussen legitieme Egyptische veiligheidszorgen en de afkeuring van de mensenrechtenschendingen in het land, verloren zal gaan door de levering van Apache-gevechtshelikopters.

"Onze zorg is dat dit subtiele onderscheid de meeste Egyptenaren zal ontgaan en dat de levering door de Egyptische regering gebruikt zal worden om te bewijzen dat zij de steun geniet van de VS", zegt Neil Hicks, internationaal beleidsadviseur bij Human Rights First.

Bijna een maand geleden veroordeelde de regering-Obama het besluit van een Egyptische rechtbank om 529 mensen ter dood te veroordelen voor de moord op een politieagent tijdens protesten tegen de staatsgreep vorig jaar.

De Carnegie Endowment stelt in een in maart 2014 gepubliceerd rapport dat de huidige repressie in Egypte heviger is dan ten tijde van voormalig president Nasser en na de moord op president Sadat in 1981. Nasser probeerde in de jaren vijftig en zestig de Moslimbroederschap te verpletteren door honderden leden te arresteren en hun leiders te executeren.

Tussen 3 juli 2013 en eind januari 2014 zijn Egypte in totaal 3.143 mensen omgekomen als gevolg van politiek geweld. In minstens 2.528 gevallen gaat het om burgers die omkwamen bij politieke protesten. Tijdens die protesten kwamen ook zestig politiemensen om. Nog eens 281 mensen zouden gedood zijn bij terroristische aanslagen.

Tijdens politieke bijeenkomsten werden 16.400 mensen gearresteerd. Bijna 2600 politieke leiders – die in overgrote meerderheid banden zouden hebben met de Moslimbroederschap – werden gearresteerd en vastgezet, staat in het rapport.

Volgens Stephen McInerney, directeur van het Project on Middle East Democracy (Pomed), is het sturen van Apache-gevechtshelikopters door de regering-Obama niet in strijd met de wet. "Het zendt echter wel een signaal uit dat democratische vooruitgang niet altijd dezelfde prioriteit heeft voor deze regering." Geheel onverwacht komt het besluit over de levering volgens hem niet. "Het was duidelijk dat velen binnen de regering de militaire steun aan Egypte wilden hervatten", zegt McInerney.

Israël

Juntaleider Al-Sisi, die volgens experts sinds de staatsgreep de facto de macht heeft in Egypte, wordt gezien als de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen eind juni 2014. Hij heeft veel hoge functionarissen uit de regering van de voormalige president Moebarak en zakenvrienden van de familie hun oude posities teruggegeven. Moebarak werd in februari 2011 gedwongen af te treden na volksprotesten onde druk van de VS en andere westerse regeringen.

Al-Sisi deed gisteren een beroep op de regering-Obama om alle Amerikaanse militaire en veiligheidssteun aan zijn land te hervatten, door te verwijzen naar groeiende terroristische activiteiten. Vanuit Washington vloeit jaarlijks gemiddeld 1,3 miljard dollar naar Egypte, voor het grootste deel militaire steun.

Egypte is naast Israël de grootste begunstigde van Amerikaanse bilaterale steun sinds de vredesakkoorden van Camp David tussen beide landen in 1979. Behalve dat deze steun bijdraagt aan handhaving van het verdrag, geeft ze ook Amerikaanse oorlogsschepen een voorkeursbehandeling in het Suezkanaal. Daarnaast mogen Amerikaanse militaire vliegtuigen onbeperkt gebruik maken van het Egyptische luchtruim.

De opschorting van de militaire steun aan Egypte leidde in oktober 2013 tot woede bij de trouwste bondgenoten van Egypte, in het bijzonder Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Saoedi-Arabië kondigde aan eventuele tekorten te zullen compenseren door namens Egypte elders wapensystemen aan te schaffen, onder meer in Rusland. Saoedi-Arabië vindt tevens dat Washington Al-Sisi en het Egyptische leger onvoldoende steun geeft. Die kwestie zou onder meer tijdens een ontmoeting tussen Obama en koning Abdullah vorige maand zijn aangekaart.

U.S. Apache Delivery Highlights Mixed Messaging on Egypt

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.