Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Regelneverij bedreigt verenigingsleven"

Verenigingen en organisaties in Vlaanderen maken zich zorgen over de toenemende regelneverij en de pogingen om protest te bestraffen. Dat bleek op de Lentetop van het Middenveld in Brussel.
donderdag 24 april 2014

1,3 miljoen vrijwilligers en 65.000 verenigingen zijn er in Vlaanderen en Brussel. Noodlijdend kan je het middenveld dus niet noemen. Toch hangen er enkele donkere wolken boven de nabije toekomst. Ook het middenveld is niet helemaal gerust over het post-25 mei-tijdperk.

Enkele tendenzen die nu al zichtbaar zijn, zouden – afhankelijk van de coalitie die aan de macht komt – wel eens kunnen versterkt worden. De afgelopen maanden en jaren wordt steeds vaker het strafrecht ingezet tegen protest. “De grens tussen burgerlijke ongehoorzaamheid en beschuldigingen van terrorisme is dun geworden”, zegt Danny Jacobs, voorzitter van de Verenigde Verenigingen, het samenwerkingsverband dat de Lentetop organiseerde. “Zwaaien met GAS-boetes en aanklachten wegens bendevorming helpen burgers de straat niet op. Dezelfde politici die actief burgerschap penaliseren, moedigen protesten aan ver van huis”, zei Lander Piccart, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad die zeer actief was in de strijd tegen de GAS-boetes.

Marktdenken

Tweede bedreiging van het verenigingsleven is de opmars van het marktdenken. Die marktlogica kan op verschillende manieren binnensluipen, meent professor Luc Huyse, die net het boek De democratie voorbij publiceerde. “In landen als Nederland en Groot-Brittannië maar ook bij ons klinkt het dat er minder overheid moet zijn en meer liefdadigheid. Maar vrijwilligerswerk alleen kan de klus niet klaren en dan liggen commerciële firma's op de loer.”

Volgens Huyse kunnen besparingen verenigingen ook dwingen om nieuwe formules te zoeken, bijvoorbeeld door commerciële sponsors in te schakelen.

Regelneverij

Derde grote verzuchting van het middenveld is de overdaad aan regels. “Regelneverij is zelfs de grootste bedreiging”, zegt Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het katholiek onderwijs. “We leven in een samenleving die alle risico's wil uitschakelen en die niet meer bereid is verantwoordelijkheid op te nemen.” Luc Huyse noemt het 'juridische diarree'. “We hebben het vaak over het gebrek aan vertrouwen in de politiek, maar hoe zit het met het vertrouwen van politici in het middenveld?”, aldus Huyse.

Het middenveld keek ook in eigen boezem. “We moeten meer onze nek durven uitsteken tegen vooroordelen”, zegt Bogdan Vadenberghe, directeur van 11.11.11. Volgens Vandenberge moet het middenveld ingaan tegen het idee dat vluchtelingen in Syrië onze solidariteit niet verdienen of tegen het foute oordeel dat sociale fraude onze sociale zekerheid bedreigt.

Het middenveld liet aan de aanwezige politici ook weten dat ze niet willen dat vrijwilligerswerk kan opgelegd worden aan leefloners. “Dat is eerder dwangarbeid dan vrijwilligerswerk”, klonk het. Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Ben Weyts (N-VA) bleven dat voorstel verdedigen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.