Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Lanxess-staking voorbij, akkoord bereikt

Er komt eindelijk een einde aan de zeven weken durende staking bij Lanxess. De arbeiders in Zwijndrecht hebben het cao-voorstel goedgekeurd dat vakbond en directie overeenkwamen.
donderdag 24 april 2014

DeWereldMorgen.be

Het ontwerp van het akkoord dat tot stand kwam na de verzoeningsvergadering van maandag 22 april 2014 werd vandaag voorgelegd aan het arbeiderspersoneel en goedgekeurd met 67 %. 

Na zeven weken staking maakt dit resultaat een einde aan een ernstig sociaal conflict en kan er opnieuw werk worden gemaakt van het herstel van de sociale vrede.

Met deze goedkeuring kunnen de werknemers met opgeheven hoofd opnieuw het werk aanvatten. 

Aanleiding 

Het sociaal conflict draaide rond de eenzijdige opzegging van de cao's door de directie van Lanxess. De werknemers waren boos dat de directie zonder enig overleg beknibbelde op de overeengekomen arbeidsvoorwaarden. Met meer dan zeventig procent stemden de arbeiders tot tweemaal toe in om te blijven staken. De directie verbood al snel alle 243 arbeiders toegang tot het terrein. 

Ook spande de directe gedurende de staking tweemaal een kort geding aan tegen de arbeiders. Zij kregen echter tweemaal ongelijk van de rechter.

Na een eerdere, mislukte verzoeningspoging begin vorige week, volgde afgelopen dinsdag een nieuw gesprek bij de sociaal bemiddelaar. Er kwam uiteindelijk een voorstel uit waarover het personeel donderdagochtend kon stemmen.

Akkoord

Het akkoord omvat onder andere flexibiliteit op vlak van glijtijden, goede afspraken over de pensioenen en, wat vooral belangrijk is, de belofte dat de aangetekende brief waarin de directie de cao eenzijdig opzei wordt vernietigd. In het vervolg zal de directie geen grote beslissingen meer nemen zonder overleg te plegen met de arbeiders.

Alfons De Potter, ACV Bouw: “We kunnen nu beginnen met het herstellen van de sociale vrede. Dat zal moeilijk worden, er zijn diepe wonden geslagen de afgelopen zeven weken. Toch hebben we er vertrouwen in, vooral omdat een overgrote meerderheid van de arbeiders achter het gesloten akkoord staat. Onze strijd is niet voor niet geweest.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.