Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Sierplanten tuincentra vol bijengiftige pesticiden

De sierplanten die in tuincentra worden verkocht, zitten vaak vol bestrijdingsmiddelen die zeer schadelijk zijn voor bijen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door Greenpeace in Nederlandse tuincentra.
woensdag 23 april 2014

Zonder het te beseffen zetten mensen planten en bloemen in hun tuin die vol bestrijdingsmiddelen zitten. Greenpeace kocht in de grote Nederlandse tuincentra 69 populaire planten, bollen en heesters van 31 verschillende soorten die aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels.

De planten werden in een gespecialiseerd laboratorium onderzocht op bestrijdingsmiddelen en de resultaten zijn schokkend: slechts één monster bevatte geen schadelijke pesticiden. Op alle andere monsters werden die wel aangetroffen, waaronder ook middelen die verboden zijn in de EU. Op de 69 monsters werden in totaal sporen van 505 pesticiden gevonden, een gemiddelde van meer dan 7 pesticiden per plant. Op 38 van de 69 planten werden pesticiden aangetroffen die niet zijn toegelaten in Nederland.

Bijen

De grote aanwezigheid van pesticiden op sierplanten is slecht nieuws voor bijen, zegt Greenpeace. De bijenpopulaties doen het bijzonder slecht in Europa, door bijenziektes, gebrek aan bloemen en door bestrijdingsmiddelen.

Dat kan grote economische gevolgen hebben, want bijen bestuiven drie kwart van de belangrijkste landbouwgewassen, waaronder appels, citrusvruchten, tomaten, druiven, olijven, bonen, komkommers, noten en kruiden. Bijen en hommels hebben wereldwijd een geschatte economische waarde van 265 miljard euro per jaar. Ook voor de biodiversiteit zijn ze onmisbaar.

"Het ergste is dat een aantal van de geteste planten in de tuincentra aangeprezen wordt als 'bij-vriendelijk'", zegt Kees Kodde van Greenpeace. "De chemicaliën verspreiden zich in het milieu en in het oppervlaktewater en de bijen en andere insecten gaan voor de bijl. Tuincentra moeten van de telers eisen dat ze de gifstoffen niet langer gebruiken en inzetten op een gifvrije ecologische landbouw."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.