Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Nigeria – van stokken en machetes naar raketgranaten

Na verschillende terroristische aanslagen beginnen Nigerianen zich stilaan aan te passen aan een leven waar het gevaar om elke hoek schuilt, zonder dank aan de vlotte smokkel van modern wapenarsenaal over de onbewaakte landsgrenzen.
woensdag 23 april 2014

Vorige week wilde Andy Nepli (32) zijn neef Ngupar Kemzy's bezoeken ter gelegenheid van Pasen. Op 14 april werd hij een van de 75 slachtoffers van de aanslag op een overvol busstation in Abuja. Sommige van de slachtoffers waren zo zwaar toegetakeld dat het moeilijk was hen te identificeren.

"We wisten enkel dat het om Andy ging omdat zijn identiteitskaart op zijn lichaam werd aangetroffen", zegt Kemzy die kort na de aanslag de plaats bezocht. "Menselijke lichaamsdelen lagen overal verspreid." Diezelfde avond nog werden 129 schoolmeisjes ontvoerd uit hun school in Chibok in het noordoosten van het land.

Boko Haram

De verantwoordelijkheid voor de bomaanslag werd opgeëist door Boko Haram, de groepering die met geweld de Islamitische wet wil invoeren in Nigeria. De organisatie wordt ook verdacht van de ontvoering van de schoolmeisjes.

Bomaanslagen, ontvoeringen, het platbranden van hele dorpen en het doden van de bewoners zijn technieken eigen aan Boko Haram. De extremistische groepering die banden zou hebben met Al Qaïda in de Maghreb en Al Shabaab in Somalië is vooral actief in het noordoosten van Nigeria.

Volgens Amnesty International zijn tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 1500 mensen dodelijk getroffen door aanvallen van Boko Haram en door "ongecontroleerde acties van de Nigeriaanse veiligheidsdiensten".

Illegale wapens

Een van de redenen voor de escalatie van het conflict is de beschikbaarheid van steeds meer geavanceerde wapens. Naast Boko Haram zijn nog een aantal andere gewapende etnische milities actief in Centraal-Nigeria. Zij hebben het gebruik van stokken, machetes en knuppels achter zich gelaten en nemen steeds modernere wapens ter hand zoals machinegeweren en raketgranaten.

"Het bezit van die moderne wapens maakt hen overmoedig", zegt Steve Obodokwe van het Nigeriaanse Centrum voor Milieu, Mensenrechten en Ontwikkeling. Het is duidelijk dat wapensmokkel mogelijk is door de ongecontroleerde grenzen. Van sommige wapens wordt vermoed dat ze het land binnen geraakt zijn na de gewapende conflicten in Mali en Libië.

De voormalige minister van defensie Olusola Obada is ervan overtuigd dat sommige wapens geroofd werden uit het Libische arsenaal tijdens de crisis in 2011, die het einde betekende voor de Libische leider Khaddafi. Ook wordt aangenomen dat de wapens, vooral deze die gebruikt worden door Boko Haram, het land binnenkwamen via het netwerk van Al Qaïda.

Succesvolle bombardementen

Die geavanceerde bewapening maakte het mogelijk voor Boko Haram om een aantal zeer ingrijpende terroristische aanvallen te plegen in Nigeria. Zo werden recent nog militaire kazernes aangevallen en in 2011 was er het bombardement op het hoofdkantoor van de Nationale Politie en de VN in de hoofdstad Abuja.

Deze succesvolle aanvallen hebben ervoor gezorgd dat het geloof in de veiligheidsdiensten verdwenen is, wat andere groepen dan weer aangemoedigd heeft om de wapens zelf op te nemen om zich te beschermen. Ook de gewone bevolking verliest het geloof in de veiligheidsdiensten, al verzekeren de regering en president Jonathan Goodluck dat de strijd tegen het terrorisme zal gewonnen worden.

Buurlanden

De Internationale Crisisgroep (ICG), een onafhankelijke organisatie die studiewerk verricht over de preventie van dodelijke conflicten, zegt dat de aanslagen van Boko Haram een half miljoen Nigerianen op de vlucht joegen. Honderden scholen en overheidsgebouwen werden verwoest in het noordoosten, een van de armste regio's van Nigeria.

De organisatie vreest dat de opstand kan overslaan naar andere delen van het land maar ook naar Niger en Kameroen, zwakke buurlanden die slecht uitgerust zijn om de radicale groeperingen te bestrijden.

Nigeria – From Sticks and Machetes to Rocket-propelled Grenades

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.