Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Azerbeidzjan steunt Turkse onderdrukking Gülenbeweging

Azerbeidzjan lijkt mee te gaan in de campagne van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan tegen de religieuze Gülenbeweging, die vanuit de VS geleid wordt door de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.
woensdag 23 april 2014

DeWereldMorgen.be

Erdogan stelt dat aanhangers van deze beweging zijn regering omver willen werpen. In het afgelopen jaar probeerde hij op alle mogelijke manieren aanhangers van Gülen de mond te snoeren.

Op 8 april verklaarde Erdogan tegenover leden van zijn AKP-partij dat hij de kwestie begin april tijdens een bezoek aan Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, ter sprake had gebracht. Tijdens dat bezoek zou hij een lijst met Gülen-aanhangers in Azerbeidzjan hebben overhandigd. Azerbeidzjan is de belangrijkste bondgenoot van Turkije in de regio.

De regering van Azerbeidzjan probeert al enkele jaren de activiteiten van islamitische groepen in te perken. Tot voor kort keerde zij zich echter niet publiekelijk tegen Gülen-sympathisanten of tegen de 'nurçular', wat verwijst naar de twintigste-eeuwse soennitische theoloog Said Nursi die de inspirator is van de onderwijsinitiatieven van Gülen.

Ontslagen

In Azerbeidzjan is de beweging minder belangrijk dan in Turkije. Hoewel vertegenwoordigers van de Gülenbeweging daar de beschuldiging van Erdogan ontkennen dat hun activiteiten tegen de Turkse regering gericht zouden zijn, heerst in Azerbeidzjan wel nervositeit over groepen die zich kritisch opstellen ten opzichte van de eigen regering.

In de afgelopen weken werd in Bakoe volop gespeculeerd op sociale netwerken en in regeringsgezinde media over de vraag welke leden van de regering wellicht banden met de Gülenbeweging hebben. Eén vermeende Gülen-aanhanger, Elnur Aslanov, woordvoerder van het kantoor van de president, werd op 17 maart ontslagen.

Begin maart kondigde Khalik Mammadov, vicevoorzitter van het staatsoliebedrijf van de Azerbeidzjaanse Republiek SOCAR, aan dat het bedrijf elf Turkstalige middelbare scholen, dertien examentrainingscentra en de privé Caucasus University had overgenomen. Die werkten tot dan volgens het Turkse Era-onderwijssysteem.

Sinds 2011 runt SOCAR een netwerk van eigen scholen, met als doel de Azerbeidzjaanse onderwijsstandaarden te verbeteren. Het Era-onderwijs, georganiseerd door het Azerbaijan International Education Centre (AIEC), is sinds 1992 actief in het land en staat bekend om zijn gedisciplineerde leerlingen, gevoelig voor de islamitische ethiek en klaar voor goede universiteiten wereldwijd.

Solidariteit

Het AIEC heeft de relatie met de Gülenbeweging nooit erkend, maar de meeste Azerbeidzjaanse onderwijsspecialisten en politieke experts zien de AIEC-scholen als onderdeel van het internationale scholennetwerk van de Gülenbeweging. Waarnemers vermoeden daarom dat er een verband is tussen de overname van de scholen en de Turkse verdachtmakingen aan het adres van de Gülenbeweging.

"De Azerbeidzjaanse autoriteiten zullen waarschijnlijk denken dat de scholen op deze manier beter te controleren zijn", zegt Bayram Balci, een Turkije-specialist in Parijs die eerder werkte voor het Franse Instituut voor Anatolische Studies (IFEA) in Bakoe.

In maart sloot Turkije privé Gülen-scholen, die net als de Azerbeidzjaanse examentrainingscentra, leerlingen voorbereiden op toelatingsexamens voor de universiteit. Erdogan vroeg andere landen hetzelfde te doen. Balci zegt dat de Turkse regering er vermoedelijk bij "broederland" Azerbeidzjan op heeft aangedrongen om "aandacht te besteden" aan dergelijke scholen. Het is een land dat nauwe culturele en linguïstische banden heeft met Turkije, op heeft aangedrongen. "Voor de Azerbeidzjaanse regering is dit een goede mogelijkheid om solidariteit te tonen met Ankara."

SOCAR dat samen met Turkije een pijpleiding onderhoudt, zou een natuurlijke kandidaat zijn voor zo'n oefening. Een woordvoerder van het bedrijf wil echter niet reageren op de overname van de scholen. De rector van de Caucasus University, Ahmet Saniç, zegt dat hij "voorlopig" niet wil reageren op de kwestie.

Azerbaijan Backing Turkey’s Crackdown on Gülen Movement 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties