Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De aparte vriendschap tussen Marquez en Castro

De Colombiaanse journalist en schrijver Gabriel García Márquez (87) is overleden. Hij had lymfeklierkanker en kreeg thuis palliatieve zorgen toegediend. Marquez was één van de grootste schrijvers van onze tijd, vriend van Fidel en van nabij betrokken bij de zaak van de Vijf.
vrijdag 18 april 2014

“Onze vriendschap was de vrucht van een jarenlang gekoesterde relatie met honderden – voor mij steeds aangename – babbels. Praten met García Márquez en Mercedes telkens ze naar Cuba kwamen – en dat was meermaals per jaar – werd een remedie tegen de grote stress die een Cubaans revolutionair leider, onbewust maar voortdurend, ondergaat”, schreef Fidel in een kroniek met de titel De ontspanning.

De schrijver kreeg vijftien jaar geleden lymfeklierkanker, die opnieuw uitbrak, met uitzaaiingen naar lever en longen. Zijn familie had samen met zijn dokters beslist om hem niet meer te behandelen, maar hem thuis ‘palliatieve zorgen’ toe te dienen. In 2012 werd bekendgemaakt dat hij aan dementie leed en er geen publicaties meer zouden volgen.

Journalist in Cuba

Gabriel 'Gabo' García Márquez werd in Aracataca in Colombia geboren. Hij was de oudste van een middenklassegezin van twaalf kinderen en groeide voornamelijk op bij zijn grootouders. De verhalen die zijn grootmoeder hem vertelde zouden een grote invloed hebben op zijn werk.

Márquez studeerde rechten, maar de lectuur van Franz Kafka veranderde zijn leven. Via de journalistiek werd hij schrijver. Hij bleef wel journalist, ook toen hij grote prijzen gekregen had voor zijn romans. Als journalist kwam hij na de overwinning van de revolutie '60 naar Cuba. Hij richtte er het – nog steeds actieve – persbureau Prensa Latina op. Fidel Castro werd een naaste vriend, en daarom gaven de Verenigde Staten hem tien jaar lang geen visum.

Magisch realisme

Honderd jaar eenzaamheid waarin realiteit en fantasie een magisch geheel vormen is zijn meest bekende werk en is zijn meesterlijke verwerking van de sfeer, de verhalen en de passanten in grootmoeders huis. In Liefde in tijden van Cholera verwerkt hij voor een deel de relatieproblemen van zijn ouders.

Hij kreeg de Nobelprijs voor de Literatuur in 1982. Zijn laatste werk uit 2004, is Herinnering aan mijn droeve hoeren.

Gabriel García Márquez laat een vrouw na, Mercedes Barcha, en twee zonen, Rodrigo en Gonzalo. In zijn geboorteland Colombia werden drie dagen van nationale rouw aangekondigd.

Engagement voor Cuba

Zijn vriendschap met Fidel beperkte zich niet tot woorden. Aan het einde van de jaren negentig verbeterden de relaties tussen de VS en Cuba. Via de VS-vertegenwoordiger op Cuba kregen de Cubaanse veiligheidsdiensten belangwekkende informatie door over nieuwe, geplande aanslagen. Bovendien vroeg Washington Havana met aandrang om samen te werken op dit vlak. De informatie bleek betrouwbaar en daarom besloot de Cubaanse overheid op de uitnodiging in te gaan. Nobelprijswinnaar en gekend schrijver Gabriel Garcia Márquez fungeerde als boodschapper. Op 7 mei 1998 brengt hij toenmalig VS-president Clinton een nota van zijn Cubaanse homoloog Fidel Castro. De brief zet een intense interactie tussen de veiligheidsdiensten van de VS en Cuba in gang.

Bij een bezoek in aan Havana, in juli ’98, kreeg het FBI zeer gedetailleerde informatie, bestaande uit dossiers, foto’s en geluidsbanden, over de terreurnetwerken in de VS. De informatie was hoofdzakelijk bij elkaar gebracht door de Vijf. De FBI schoot in actie, maar niet zoals de Cubanen verwacht hadden. In plaats van de terreurnetwerken aan te pakken probeerde het plaatselijke FBI van Miami – dat blijkbaar nauwe banden onderhoudt met die netwerken – de bronnen te traceren van de gekregen informatie. Zo kwamen ze op het spoor van de vijf undercoveragenten.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.