Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Couchsurfers bestraffen, de laatste stuiptrekking van Kafka 1.0

De Vlaamse overheid wil boetes uitdelen aan mensen die een slaapplaats beschikbaar stellen via AirbnB en Couchsurfing en die niet voldoen aan alle regels. Het lijken de laatste stuiptrekkingen van Kafka 1.0. In plaats van in te spelen op bestaande noden en de nieuwe vormen van economie kiest men voor verbieden.
vrijdag 18 april 2014

“Wie nog niet geregistreerd is, ontvangt een aanmaningsbrief”, zegt Geert Martin van het departement Internationaal Vlaanderen in de Gazet van Antwerpen. “Mensen krijgen de tijd om alles in orde te brengen op het vlak van brandveiligheid en hygiëne. Als ze niet reageren, gaat het dossier naar de cel Handhaving.”

Als wereldreiziger ben ik al meer dan zeven jaar een fervente gebruiker van Couchsurfing en in mindere mate van Airbnb. Couchsurfing en Airbn spelen in op de noden van de nieuwe generatie. Couchsurfing betekent voor mij meer dan enkel gratis logement. Met Couchsurfing heb ik vrienden voor het leven gemaakt. Het is een gemeenschap van mensen met een open geest. Ze zetten hun huis, appartement of studio open voor bezoekers of geven zich op om bezoekers in hun stad rond te leiden.

Ze organiseren evenementen in hun eigen stad of hebben gewoon interesse om mensen uit andere contreien te ontmoeten. Couchsurfers maken van de wereld een dorp van nieuwsgierige open geesten die oprecht interesse hebben in een uitwisseling met anderen en die de ander bekijken als mens en niet als migrant, sans papier of toerist.

Het netwerk dat je opbouwt, de herinneringen en vriendschappen wereldwijd zijn niet in geld uit te drukken of in de regeltjes van de overheidsadministratie. Ik reis veel en ontmoet heel graag mensen en wil me, als is het maar voor even, graag inbedden in de lokale cultuur of gemeenschap van die stad. Ik ben niet zo geïnteresseerd in het standbeeld, gebouw, winkelstraat of restaurant die aangeprezen worden door de lokale toeristische diensten.

La Mama

Opgenomen worden in de omgeving van de lokale gastheer/vrouw zijn ervaringen die ik nooit vergeet. Zoals die ene Napolitaanse host die me meenam naar het het wekelijkse bezoek bij la Mama en waar we samen met de familie aan tafel schoven en genoten van de huisgemaakte pasta met zeevruchten.

Of die keer dat ik in Palermo een rondleiding kreeg van een Italiaanse muzikant met Sefardische joodse roots die onwaarschijnlijk gepassioneerd kon vertellen over de verschillende kerken en hoe ze gelinkt zijn met de verschillende gemeenschappen. En dat ik door diezelfde Italiaanse jood uitgenodigd werd voor het middagmaal in zijn onooglijk dorpje diep in de bergen. En we mochten deelnemen aan dé dagelijkse activiteit van het dorp: net voor zonsondergang heen en weer lopen in de enige dorpsstraat.

In Berlijn terechtkomen bij een rave liefhebber die je dezelfde dag meesleurt naar een undergroundfeestje. In Malmo gehost worden tijdens het Europees Sociaal Forum door een maffe geek die als hobby ingewikkelde wiskunde in doventaal studeerde.

In de achterbuurten van Cali op een volks salsawijkfeest belanden met een lokale couchsurfer of in Parijs meegetroond worden naar een zomerse picknick aan de Seine met andere Parijzenaars. In Marokko ontroerd worden door de actieve couchsurfcommunity van jonge stedelingen die zich niet laten belemmeren door het Ford Westen en open events organiseren in verschillende steden waar ze andere couchsurfers uit alle delen van de wereld op uitnodigden.

Niet alleen aan mijn reizen maar ook aan mijn bezoekers heb ik leuke herinneringen. Bijvoorbeeld aan het verlegen jonge koppeltje uit de Oostenrijkse bergen dat voor de eerste keer in hun leven ging Couchsurfen. Hoe ze 's morgens foto's trokken van het Belgische ontbijt met pistolekes om aan hun oma te tonen die niet geloofde dat dat bestond, zomaar bij mensen logeren.

Of de twee Zuid-Koreaanse graffiti-artiesten die enkele nachten bij mij logeerden en hoe ik ze meenam naar een Afrikaanse danstent en te weten kwam dat ze nog nooit naar Afrikaanse muziek hadden geluisterd en hoe de Afrikaanse mannen hen ten dans vroegen en ze ja zeiden terwijl ze neen bedoelden.

Hoe ik in Antwerpen de meest open mensen van de stad wist te ontmoeten via de lokale couchsurfcommunity meetings. De plek ook waar de nieuwelingen en de locals van de stad elkaar kunnen ontmoeten.

Neen, Couchsurfing is meer dan een gratis hotel. Mensen die op hotel willen gaan zullen sowieso wel op hotel gaan. Want Couchsurfing vergt veel meer dan een mailtje sturen en hop je hebt gratis logement. Je moet openstaan voor interactie met de persoon bij wie je gaat logeren. Je kan je je niet permitteren om je boertig te gedragen want bij een negatieve beoordeling zal niemand je nog hosten.

En als de administratie achter de tienduizenden Belgen wil aangaan die actief zijn op Couchsurfing: good luck. Het zal dweilen worden met kraan open want de nieuwe manieren van communicatie laten zich niet inperken door anachronistische regeltjes en achterhaalde grenzen.

Community

Couchsurfing verschilt van Airbnb en Uber omdat Couchsurfing in de eerste plaats een community is terwijl Airbnb en Uber bepaalde diensten aanbieden. Maar allen spelen ze in op bestaande noden. In deze nieuwe opkomende economie zal het delen belangrijker worden. De overheid moet dat net stimuleren en in goede banen leiden in plaats van nieuwe initiatieven in de kiem te smoren of weg te pesten.

Zo zijn Spotify en Deezer het enige en beste antwoord op het gratis downloaden en zal Uber in Brussel alleen gecounterd kunnen worden met  betaalbare flexibele mobiliteit ook na middernacht.

En ja, er zijn mensen die bereid zijn een avond rond te toeren met hun auto om wat zakgeld bij te verdienen. In Spanje is Airbnb heel populair. Hoe zou dat komen? Voor veel mensen zijn die nieuwe diensten een manier om de eindjes aan elkaar te knopen. Die groeiende groep verdwijnt niet door ze weg te pesten.

Wake up in de 2.0 interactieve digitale wereld van de Uber, Couchsurfing, Airbnb en nog vele andere dienstverleningsapps die zullen inspelen op de noden van de nieuwe digitale generatie.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

10 reacties

 • door Guyke op vrijdag 18 april 2014

  Ik kan me vinden in het feit dat couchsurfing niet moet worden bestraft omdat het hier over een deel van de hedendaagse jongerencultuur gaat. Het moet wel worden aangestipt dat AirBnB zich de laatste jaren heel sterk als een "goedkoper" alternatief voor het bestaande B&B-cicruit heeft geprofileerd en aangezien veel B&B-uitbaters al in nauwe schoentjes zaten (o.a. door de extreme reglementitis), lijkt het me niet meer dan normaal dat ook de AirBnB-gebruikers zich aanpassen. Als je het aanbod op AirBnB een paar minuten bestudeerd, wordt het al snel duidelijk dat het hier gaat over mensen die dezelfde "service" van de klassieke BnB's aanbieden, enkel iets goedkoper en -handig- volledig belastingsvrij, m.a.w. niemand kan betwisten dat de meeste AirBnB-gebruikers puur commerciële motieven hebben.

  • door jen op vrijdag 18 april 2014

   En daar ben ik, met respect voor je mening, het dan weer niet mee eens. Ik kan me geen enkele reden voorstellen waarom hoteliers en uitbaters van een B&B bevoordeeld zouden moeten worden als er een goedkoper alternatief voorhanden is. Ik blijf het merkwaardig vinden dat de middenstand, grote voorstanders van de vrije markt, opeens van idee verandert als het hun portemonnee beter uitkomt. Nu ineens wél voorstander van bemoeizucht door de overheid?

   • door Guyke op maandag 21 april 2014

    Ik begrijp je reactie niet helemaal: ik stipte alleen aan dat er geen concurrentievervalsing kan en mag zijn, dat heeft niks met de vrije markt te maken. Een B&B kan geen kamer aanbieden onder een bepaalde prijs omdat hij dan (omwille van alle romslomp e.d. zuiver verlies maakt). Met AirBnB kan dat wel omdat het volledig ongeruguleerd en onbelast is. Bovendien verdient AirBnB als organisatie ongeveer 10-15 euro per boeking: waarom wordt die service nergens belast?

    • door Bart op dinsdag 22 april 2014

     we hebben het over een economische overeenkomst tussen 2 partijen, die daar allebei tevreden mee zijn, en vervolgens over een overheid die zegt 'ja maar dat mag niet tenzij je eerst aan ons toestemming vraagt'

     het feit dat je toestemming nodig hebt van een 3e partij (de overheid) voor die economische transactie betekend dat je geen vrije markt hebt

     Het economische ideaal is een 'perfect competitieve vrije markt'. Dat ideaalbeeld is natuurlijk onhaalbaar. Dichter bij dat ideaalbeeld komen is wel doenbaar, en wat we hier zien dwaalt er net verder van af (en we zitten er al heel erg ver vanaf).

     We zien hier bijvoorbeeld nog maar eens een beslissing die de bestaande spelers beschermd (anti-competitie) en die toestemming vereist van een 3e partij (anti-vrije-markt). Overheidsingrijpen is hier niet nodig en ongewenst.

 • door Frederik Feys op zaterdag 19 april 2014

  Couchsurfing is een non-profit network en de overheid hoeft dus niet te betuttelen. Anders is het met AirBnB en Uber. Dit zijn for-profit bedrijven die een handige service aanbieden. Deze for profits maken bestaande netwerken kapot (hotelsector, taxi's). Ze doen dat door informatie achter te houden. In essentie zijn het makelaars, tussenpersonen. Mijn voorstel is dat de overheid de ontwikkeling van een open en door de gemeenschap beheerde, gratis en handige tool ondersteunt. Wie daarnaast per sé via for profits wil gaan, zal een taks betalen.

 • door elskepelske op zaterdag 19 april 2014

  Ik heb vorige week voor de eerste keer in het buitenland gelogeerd als couchsurfer. Het was een hele fijne ervaring. Natuurlijk was ik wat zenuwachtig om de persoon die ik enkel via email gecontacteerd had te ontmoeten maar op haar duidelijke profiel bleek ze een heel open en vriendelijke vrouw te zijn. Ik kan niet op reis gaan als ik elke nacht een hotel zou moeten betalen en ik hou er van om mensen uit dat land te leren kennen die gastvrij en openminded zijn. Het is enkel menselijk en heel warm. Dus waarom zouden ze dat toch weeral gaan bestraffen? het lijkt toch weeral te bevestigen dat wij in een koude maatschappij leven. Maar gelukkig zijn er nog genoeg mensen die anders denken en wel voor de echte dingen gaan! Couchsurfers worden zoiezo vrienden en vrienden laten logeren mag, zodus... eigenlijk niets aan de hand. Ze willen de mensen alleen maar wat afschrikken.

 • door sellam op zaterdag 19 april 2014

  Lang leve couchsurfing, voor degene die het nog nooit hebben meegemaakt raad ik het aan. Je zult veel dichterstaan bij de lokale bevolking en zult veel grappige en locaties zien die je anders ga missen.

 • door Multatuli op zaterdag 19 april 2014

  Wat is het leuk om wereldwijd op een kosteloze manier vriendschappen te kunnen uitbouwen. Bedenk wel dat spotgoedkoop vliegen en gratis overnachten ook milieuvervuiling en de sociale dumping veroorzaken. Laat dat echter vooral de internationale pret niet bederven.

  • door Joris Verschueren op maandag 21 april 2014

   tsja, zo kan je altijd wel iets negatiefs vinden. niets belet om het geld dat niet wordt uitgegeven aan hotelkamers in treinreizen om te zetten.

  • door ken vdb op maandag 21 april 2014

   Weeral iemand die in de pen kruipt omdat ze niet gewacht heeft op een tegenreactie van bourgeois... Couchsurfing valt dus niet onder die reglementering omdat het gratis is ...

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties