Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Allochtonen stelselmatig weggepest uit Nederlandse Duindorp

In Duindorp, een onderdeel van de badplaats Scheveningen, worden allochtone bewoners weggepest. Ruiten worden ingegooid en huizen beklad met hakenkruizen.
vrijdag 18 april 2014

DeWereldMorgen.be

Scheveningen kampt al jaren met racisme. Bij de vorige verkiezingen werd PVV, de partij van Geert Wilders, hier weer de grootste. Vooral in Duindorp lag het aantal PVV-stemmers met 34,7 procent verassend hoog. Maar waarom het geweld tegen allochtonen nu zo oplaait is moeilijk te verklaren.

Buurtbewoners

De Duindorpse gemeenschap, van oudsher bestaande uit vissers en arbeiders, is hecht. De Duindorpers hebben het altijd al moeilijk gehad met buitenstaanders. 

Toch is de toon tegen mensen met een andere huidskleur ongemeen hard. Tegenover de camera’s van Omroep West, de plaatselijke omroep, zeggen buurtbewoners unaniem hetzelfde. Buitenlanders die zetten ze maar beter in de schilderswijk (een buurt van Den Haag met overwegend allochtone bewoners), maar niet hier, klinkt het.

Een buurtbewoner toont geen spijt over het geweld en de racistische graffiti: “Nee, ik keur de pesterijen niet af. Ik juich het juist toe. Zo’n boerkakop met een kameel, die moeten wegwezen.”

De pesterijen lopen uiteen van schelden, kleineren, ruiten ingooien of huizen met eieren bekogelen en het bekladden van gevels en deuren met racistische leuzen en hakenkruizen.

Duindorp

Duindorp telt ongeveer 6000 inwoners. Iets meer dan de helft van deze bewoners heeft een laag inkomen. Dat is ook een van de redenen dat de wijk veel sociale huurwoningen telt. Allochtonen komen relatief vaker in aanmerking voor deze woningen.

Op dit moment is slechts 11% van de inwoners allochtoon. 54,4 procent van de inwoners heeft een laag besteedbaar inkomen. Dit maakt de wijk overwegend arm. Ook het aantal werkelozen ligt iets hoger dan in de rest van Scheveningen. 

“Op Facebook gaan er al gauw berichten rond  als er ergens een allochtoon gezin komt wonen”, vertelt een buurvrouw. Ze vindt het beleid van woningcorporatie Vestia maar vreemd. “Ik snap niet waarom ze die buitenlanders hier neerzetten, daar komt alleen maar ellende van”, zegt ze. “Mensen zijn gewoon racistisch hier.”

Kamervragen

Haagse politici hebben geschokt gereageerd op de recente pesterijen. Boudewijn Revis van de VVD in Den Haag :”Wij zijn een tolerante stad in Den Haag. Dit gedrag kan niet. Iedereen moet kunnen wonen waar hij of zij terecht komt en daar moet ook echt op worden ingegrepen.” De PVV reageert terughoudend, zij merken enkel op dat alle wijken in Den Haag veilig moeten zijn.

PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch maakte donderdagavond een wandeling door de wijk om de sfeer te proeven. Ook hij vond de sfeer vijandig. Het Kamerlid roept PVV-leider Geert Wilders op om zich van de situatie te distantiëren. Volgens Marcouch voelen de buurtbewoners zich in hun gedrag gelegitimeerd door 'hun grote leider'.

Inmiddels buigt ook de landelijke politiek zich over de zaak. PvdA-minister Opstelten heeft de kamer om opheldering gevraagd over de situatie in de wijk.

Woningbouwvereniging

Woningbouwvereniging Vestia levert sociale huurwoningen. In de praktijk zijn het mensen met een laag inkomen en daardoor vaak allochtonen die voor deze woningen in aanmerking komen. Vooraf worden nieuwe bewoners nu gewaarschuwd voor het racisme. Vestia vraagt bewoners om klachten meteen te melden. Als er racisme of pesterijen worden geconstateerd zorgt Vestia voor een vervangende woonruimte.

Vestia gaat nu rond de tafel zitten met de burgemeester en politie om tot een oplossing te komen. 

De woningbouwvereniging houdt een aantal wijkbewoners in de gaten die betrokken zij bij de racistische daden. Als ze betrapt worden, dreigen zij door Vestia uit hun huis gezet te worden.

Problematisch

Dat zoveel buurtbewoners vinden dat allochtonen simpelweg geen plaats hebben in de wijk maakt het probleem moeilijk op te lossen. Racistische uitlatingen, hakenkruizen op gevels en vandalisme nemen hand over hand toe.

De onvrede over de toestand van de wijk is zeker ook een voedingsbodem van het racisme. De buurtbewoners linken de verloedering van wijken in Den Haag aan de komst van allochtonen. Wesley uit Den Haag: “Iedereen kan wel hypocriet zeggen het zijn racisten, maar in Den Haag gaan veel wijken hard achteruit. Is het dan wel een oplossing om alles maar toe laten en je eigen wijk te laten veranderen door allochtonen?”

Duindorp is met deze problematiek geen uitzondering. Ook in de Haagse buurt Loosduinen speelden drie jaar geleden soortgelijke problemen. Daar hebben gemeente en politie succesvol opgetreden om het pesten terug te dringen.

Uit de meest recente cijfers van het Landelijke Branchevereniging van Antidiscriminatiebureaus blijkt dat in de periode 2009-2011 bijna 500 mensen uit hun huis zijn weggepest. In 60 procent van de gevallen ging dat om racistisch getreiter.

Bekijk hier reacties van de buurtbewoners.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door dema op zaterdag 19 april 2014

  Tja, als een politicus als Wilders uitspraken doet als 'Marrokanen' weg, dan legitimeert hij hiermee anderen om zich zo te gedragen.... Zij Walken zijn Talk

  • door Raymond Vandevelde op zondag 20 april 2014

   Voor de volledigheid: De wijkbewoners reageren met woede en onbegrip op de wonigbouwvereniging die mensen met een laag inkomen en die vrienden en familie in de wijk hebben, meer dan tien jaar op de wachtlijst laten staan. Zij begrijpen niet waarom mensen zonder binding met de wijk een voorkeursbehandeling moeten krijgen. Zij zijn woedend op de media omdat die donker gekleurde mensen die geen problemen ondervinden niet in beeld brengen of aan het woord laten komen. Zij voelen zich gestigmatiseerd door de media. Wilders is niet de oorzaak van de onvrede in Duindorp, maar het gevolg.

 • door Bart op zaterdag 19 april 2014

  Verdeel en heers, we zien weer maar eens de ene laaginkomen groep tegen de andere uitgespeeld worden

  dan is een groep die er zichtbaar anders uitziet natuurlijk een makkelijk doelwit... "zie, 't is hun schuld"

  hierdoor blijven de echte misdadigers die graaien van de top en ons van bovenaf allemaal de verdoemenis in helpen buiten schot

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties