Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Syrische regering houdt presidentsverkiezingen ondanks burgeroorlog

Ondanks de burgeroorlog, chaos en vluchtelingenstromen plant president Assad presidentsverkiezingen in juli 2014. Dit wordt worden door waarnemers gezien als een politiek manoeuvre om zijn greep op het land te versterken, en als een kaakslag voor de internationale gemeenschap die probeert te bemiddelen.
dinsdag 15 april 2014

In zijn zelfgemaakte kartonnen stoel bedenkt Mohammed dat hij weinig te zeggen zal hebben over de toekomst van zijn land. Hij vluchtte acht maanden geleden uit Homs toen zijn huis vernield werd door regeringstroepen en woont nu in Libanon, met acht gezinsleden in één kamer.

Mohammed is een van de naar schatting negen miljoen Syriërs op de vlucht die niet zullen kunnen stemmen bij deze verkiezingen.

Farce

"Het is een belediging om verkiezingen te houden als miljoenen Syriërs op de vlucht zijn naar Turkije, Jordanië en Libanon", zegt Mohammed, die zijn echte naam liever niet in de media ziet. "Zelfs als ik terug zou kunnen gaan naar Syrië, hoe zou ik dan kunnen stemmen voor een man die mijn broers, familie en vrienden heeft gedood? Het is een farce."

In Syrië is de campagne voor de herverkiezing van Assad al begonnen, ondanks de burgeroorlog die hele steden heeft vernield. In de hoofdstad Damascus hangen volgens inwoners posters met de beeltenis van de president in militair uniform met de tekst "Miljoenen Syriërs voeren campagne voor de eerlijke leider. We willen allemaal Assad."

In delen die door de regeringstroepen worden gecontroleerd, zijn al verkiezingsbijeenkomsten gehouden. Assad heeft zelf zijn nominatie nog niet aangekondigd, maar officieel is al bevestigd dat de verkiezingen doorgaan zoals gepland op 17 juli. Bij de laatste verkiezingen in 2007 won Assad met bijna 98 procent van de stemmen.

Geen andere kandidaat

Vorige maand keurde het Syrische parlement amendementen aan de kieswet goed waardoor nu ook andere kandidaten kunnen deelnemen. Die moeten echter wel genomineerd zijn door minstens 35 parlementsleden van de heersende Ba'athpartij. Ze moeten ook de voorbije tien jaar in Syrië geleefd hebben, mogen geen andere nationaliteit bezitten en niet getrouwd zijn met een buitenlander. Daardoor vallen meteen heel wat oppositiekandidaten weg, van wie de meeste in ballingschap leven. Tot nog toe heeft echter niemand zich kandidaat gesteld.

Waarnemers vermoeden dat Assad de verkiezingen mogelijk in zijn voordeel wil gebruiken op het diplomatieke front. "Het regime heeft altijd het verhaal gebruikt dat het een normale staat is die werkt zoals andere normale staten", zegt Yezid Sayigh van het Carnegie Middle East Center in Beiroet. Assad heeft het voorbije jaar militair terrein gewonnen op de rebellen, waardoor zijn positie versterkt in de internationale vredesgesprekken. Die liepen in februari alweer vast.

Assad kan tot 2028

Lakhdar Brahimi, hoofdonderhandelaar van de VN, heeft al gezegd dat de verkiezingen de vredesinspanningen zullen hinderen. "Als er een verkiezing is, vermoed ik dat de oppositie, alle oppositiegroepen, geen interesse zullen hebben in gesprekken met de regering", zei hij na een bijeenkomst van de Veiligheidsraad in maart.

Onder de nieuwe Syrische grondwet, die in 2012 is goedgekeurd, kan de president twee opeenvolgende ambtstermijnen van zeven jaar uitzitten en dat vanaf de startdatum van de nieuwe grondwet. Daardoor kan Assad in theorie nog tot 2028 aanblijven. Zijn huidige ambtstermijn kan ook nog twee jaar verlengd worden 'als de nationale veiligheid dat noodzakelijk maakt'.

Lauren Williams

War-torn Syria plans to hold elections

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.