Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Venezolaanse regering en oppositie debatteren live op televisie

De bijdrage werd niet nagelezen door een lid van de redactie
Op donderdag 10 april zaten in Venezuela regering en oppositie voor het eerst sinds de recente opstanden samen. Een dialoog was het nog niet echt, maar ze hebben ten minste aan dezelfde tafel gezeten. Zo zagen veel waarnemers deze eerste ontmoeting.
maandag 14 april 2014

"Perspectieven op een akkoord over de echte meningsverschillen zijn er nauwelijks, daarvoor liggen de meningen te ver uiteen", zegt politicoloog José Vicente Carrasquero. "De eerste bijeenkomst was meer groepstherapie dan dialoog."

Ze zaten ten minste aan dezelfde tafel, zegt de Ecuadoriaanse minister van buitenlandse zaken Ricardo Patiño, die er als getuige bij aanwezig was, samen met zijn collega's van Brazilië, Colombia en Ecuador en met de pauselijke nuntius. "Ondanks de moeilijkheden voor deze bijeenkomst was het positief dat ze elkaar hebben gezien. Deze catharsis was nodig."

41 doden

Het zes uur durende debat vond donderdag plaats in het presidentieel paleis en werd live uitgezonden op radio en televisie. Het was voor het eerst deze eeuw dat leiders van regering en oppositie rond de tafel zaten.

Regering en oppositie staan lijnrecht tegenover elkaar. Er vinden al meer dan twee maanden betogingen plaats. Daarbij vielen 41 doden en 600 gewonden. Meer dan 2300 mensen werden opgepakt, een honderdtal zit nog steeds achter de tralies.

Nog meer protest

Aan de bijeenkomst namen de leiders van de Mesa de Unidad Democrática (MUD) deel, een coalitie van sterke uiteenlopende oppositiepartijen. De gouverneur van de deelstaat Miranda, Henrique Capriles, was er ook bij. Hij was de uitdager van Nicolás Maduro bij de presidentsverkiezingen vorig jaar.

De leiders van de straatprotesten waren er niet bij. De studenten, die aan de basis liggen van de manifestaties, zaten evenmin mee aan tafel. Studentenleider Juan Requesens waarschuwde dat ze "het vreedzame protest zouden voortzetten, want er zijn nog veel redenen om te protesteren."

Onzekerheid

"De onzekerheid en de scepsis rond deze eerste bijeenkomst zullen aanhouden zolang de regering geen concrete signalen geeft dat er iets zal veranderen", zegt politicoloog Carlos Romero.

MUD-coördinator Ramón Aveledo, een christendemocraat, vroeg al nieuwe ontmoetingen, te beginnen met een ontmoeting tussen regering en studenten. President Maduro duidde een regeringscommissie aan die de gespreksthema's en de volgende bijeenkomsten zal evalueren.

Humberto Márquez

Oorspronkelijk artikel: Government, Opposition in Televised Group Therapy in Venezuela

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.