Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Verkeer wordt grootste klimaatzorg

Verkeer wordt de snelst groeiende bron van broeikasgassen tot 2050. Dat blijkt uit een gelekt rapport van de Verenigde Naties dat persagentschap Bloomberg kon inkijken.
woensdag 9 april 2014

De uitstoot uit transport is tussen 1970 en 2010 verdubbeld, stelt het rapport, en dreigt tegen 2050 met nog eens 71 procent te stijgen. In landen als China, India en Brazilië explodeert de vraag naar personenwagens immers, net als de vraag naar consumentengoederen die via de weg, de spoorwegen, per schip of per vliegtuig aangevoerd moeten worden.

Het rapport, het meest omvangrijke ooit naar de oorzaken van de uitstoot van broeikasgassen, vormt het derde deel van de rapportering door het Internationale Klimaatpanel van de VN (IPCC). Honderden wetenschappers en overheden zijn nog tot 11 april in Berlijn om de laatste hand te leggen aan een samenvatting van het rapport en bijhorende aanbevelingen. De publicatie van het officiële rapport is gepland op 15 april.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Geert Puype op donderdag 10 april 2014

    En ik die dacht dat we het klimaat konden redden door allemaal vegetariër te worden ? Alle gekheid op een stokje : de toenemende mobiliteit van mensen en goederen is een groot probleem en zonder twijfel een belangrijke factor in de klimaatopwarming. Maar wat doen we eraan ? De mensen in het zuiden hebben zonder enige twijfel evenveel recht op mobiliteit als wij westerlingen. In het artikel lees ik niets over een mogelijke oplossing.

  • door Luk Durnez op donderdag 10 april 2014

    De klimaatverandering stelt ons voor enorme keuzes en verantwoordelijkheden. De uitstoot van broeikasgassen komt uit vele richtingen: industrie, landbouw en veeteelt, transport, energiegebruik in gebouwen.... Elk van deze sectoren neemt een substantieel deel van de uitstootkoek voor zijn rekening. In het FAO-rapport: "Livestock’s long shadow" wordt gesteld dat industriële veeteelt verantwoordelijk is voor 18 % van het broeikaseffect. Op datum van verschijning van dit rapport meer dan de transportsector. En meer dan genoeg dus om hier beter niet lacherig over te doen. Het klimaatprobleem kan enkel opgelost worden door radicale keuzes in alle (onderlijn alle) sectoren. De zwarte piet van de ene sector naar de andere doorschuiven is zinloos en contraproductief. Wel nuttig is als alle "Westerlingen" vegetariër worden, stoppen met het vliegtuig te nemen, nulenergetisch bouwen, overschakelen op een donkergroene energieleverancier, de fiets nemen voor woon-werk en ander verkeer enz. enz. enz.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties