Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

‘Benny Mee’-campagne wil kloof dichten tussen burger en politiek

Afgelopen dinsdag lanceerden meer dan vijftig middenveldorganisaties de campagne ‘Benny Mee’. Met dit initiatief trachten zij burger en politiek dichter bij elkaar te brengen en roepen ze de politiek op om duidelijke taal te gebruiken.
dinsdag 8 april 2014

DeWereldMorgen.be

Het was rustig bij de aftrap van de campagne. Rustiger dan gehoopt. Toch is de organisatie positief. Hoofdinitiatiefnemers zijn Ryckevelde (een beweging voor Europees burgerschap) en de participatiebeweging De Wakkere Burger. Machteld Boussemaere, communicatieverantwoordelijke van Ryckevelde: “Mijn verwachting is dat we met dit initiatief de democratie een beetje kunnen versterken. Iedere burger of politicus die we hiermee bereiken is pure winst.”

Benny Mee

De figuur van Benny Mee (acteur Maxime de Winne) is het gezicht van de campagne. Op de site en in een reclamespot roept hij burgers op om zich grondig te informeren voor ze naar de stembus gaan. Politici roept hij op om duidelijke taal te gebruiken en duidelijk te zijn over hun intenties.

Op de website is gebundelde informatie te vinden, staan stemtesten en is er een soundboard met ludieke uitspraken van politici. Opvallend is dat veel politici holle retoriek gebruiken of zelfs onbegrijpelijke zinnen uitkramen. Dit is niet wat de burger wil horen. Hij wil weten waar hij aan toe is.

Pact

In het pact dat wordt aangeboden door de organisaties kunnen burgers en politici elkaar beloven dat ze zich zullen verdiepen, informeren en duidelijk zullen communiceren. Iedereen die zich verantwoordelijk voelt kan dit pact tekenen. Zo hoopt de organisatie dat in de huidige democratie iedereen uiteindelijk verantwoordelijkheid neemt.

De algemene interesse in politiek is op dit moment minimaal, zelfs met ‘de moeder aller verkiezingen’ in het vooruitzicht. Een op de drie burgers zou niet meer stemmen als het niet verplicht was. Ook in omringende landen is de opkomst bij verkiezingen erg laag. ‘Benny Mee’ wil hier zo snel mogelijk verandering in brengen. “Deze campagne is broodnodig”, aldus Machteld.

Politiek

Op dit moment steunen al meer dan honderd politici het initiatief. Machteld Boussemaere: “Politici tekenen op dit moment sneller dan burgers. Maar ook als het pact maar even bekeken wordt, hebben we al bereikt dat we mensen aan het denken zetten.”

Machteld hoopt dat met lancering van de campagnespot een sneeuwbaleffect ontstaat waarbij steeds meer burgers beseffen hoe belangrijk hun stem is. Het vertrouwen in de politiek is natuurlijk niet zomaar hersteld. Daarom wil de organisatie ook na de verkiezingen met het initiatief doorgaan.

Toekomst

Het is zaak dat de politiek er niet zomaar mee wegkomt als beloftes niet nagekomen worden. Hopelijk is er genoeg draagvlak om politici te blijven wijzen op hun verantwoordelijkheid. Nu grote organisaties als Amnesty International het initiatief steunen heeft ‘Benny Mee’ in ieder geval goede hoop.

Bij de aftrap van de campagne blijkt dat vooral het langdurige karakter van dit initiatief veel steun geniet. De verschillende aanwezige organisaties zijn blij dat ze nu eindelijk verantwoordelijkheid kunnen nemen. Politiek is er tenslotte voor de hele samenleving.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.