Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

VS installeerden Cubaanse Twitter om regering omver te werpen

Het lijkt alsof we weer in de Koude Oorlog beland zijn. Onder de dekmantel van een humanitaire hulporganisatie hebben de VS op Cuba een lokale versie van Twitter geïnstalleerd, met als doel een ‘Cubaanse lente’ uit te lokken. Associated Press bracht dit zopas aan het licht.
vrijdag 4 april 2014

Het hele verhaal heeft een hoog James-Bond-gehalte. In 2009 installeert een zogenaamd Europees bedrijf een Cubaanse versie van Twitter op het eiland. Het krijgt de naam Zunzuneo, het Cubaans woord voor het gezoef dat een kolibri (Zunzun) maakt. In werkelijkheid gaat het om een project van USAID, een zogenaamde onafhankelijke humanitaire organisatie die nauw verbonden is met het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS.

Uiteraard vermoeden de Cubanen die het programma gebruiken niet dat hun gegevens worden gescreend en bijgehouden. Via dit Twitter-programma probeert USAID de politieke voorkeur van de volgers te achterhalen met de bedoeling zoveel mogelijk potentiële politieke dissidenten op het spoor te komen en deze vervolgens in te zetten om het land te destabiliseren.

Eens ze voldoende zicht hebben op dat potentieel, kan het programma gebruikt worden om onrust te zaaien door foute boodschappen de wereld in sturen, maar ook om smart mobs te organiseren: het oproepen van betogingen via sociale media.

In 2011 verklaart Hillary Clinton dat de VS overal ter wereld mensen bijstaan om in “onderdrukkende Internetomgevingen voorbij de filters te geraken”. Verwijzend naar de Arabische lente stelt ze dat mensen technologie gebruiken “om een sociale beweging te creëren die tot revolutionaire verandering kan leiden”.

USAID doet er alles aan om het programma zo authentiek mogelijk te laten lijken. Met nepreclamebanners wordt de indruk gewekt dat het om een commercieel bedrijf gaat. De 40.000 vooral jonge Cubanen die het programma gebruiken, vermoeden langs geen kanten dat hun gegevens gebruikt worden door de inlichtingendiensten van de aartsvijand.

Het programma is zorgvuldig gecamoufleerd. Via nepbedrijven op de Kaaimaneilanden wordt het project gefinancierd. Het overheidsgeld – officieel ontwikkelingshulp – wordt ingeschreven voor een niet nader gespecifieerd project in Pakistan. Ook wordt gezocht naar privé-sponsors. Zo krijgt Jack Dorsey, medeoprichter van Twitter, de vraag om een duit in het zakje te doen. Naar verluidt zonder succes.

Bij dergelijke undercoveroperaties moet de president zijn goedkeuring geven en het Congres ingelicht worden. Ofwel is dat niet gebeurd en is het hele project illegaal, ofwel is dat wel gebeurd en is het dus nog veel erger.

Proefstuk

Dit schandaal valt niet echt uit de lucht. Jaarlijks besteden de VS 30 miljoen dollar aan persbureaus, journalisten, uitgevers, enz. om Cuba in een kwaad daglicht te stellen en aan dissidente groepen om er een ‘democratische overgang’ te bevorderen. Na de onthullingen van Snowden moet je al hardnekkig naïef zijn om te denken dat de sociale media een politiek neutraal instrument zijn.

Dat de inlichtingendiensten werken via humanitaire organisaties hoeft ook niet te verwonderen. De voormalige directeur van National Endowment for Democracy (NED), een mensenrechtenorganisatie, zei in een openhartige bui: “Veel van wat we tegenwoordig doen werd 25 jaar geleden door de CIA gedaan”.[i]

Het is een publiek geheim dat de CIA via dergelijke ngo’s in de zogenaamde ‘gekleurde revoluties’ (colour revolutions) in Joegoslavië, Georgië, Oekraïne en Kirgizië, een sleutelrol heeft gespeeld.[ii]

En dan is er de zaak van Alan Gross. Deze VS-burger werd in 2009 in Cuba opgepakt omdat hij officieel in opdracht van USAID communicatietechnologie illegaal bij Cubanen installeerde. Het ging over hoogwaardige technologie waar normaal enkel inlichtingendiensten over beschikken. Deze zaak, samen met die van de Cuban Five,[iii] vertroebelt momenteel de relaties tussen de VS en Cuba.

Washington schreeuwde zijn onschuld uit. De recente onthullingen werpen nu wel een heel ander licht op deze zaak.  

Diskrediet

Het hele verhaal heeft twee kwalijke gevolgen. Het schaamteloos inzetten van humanitaire organisaties voor undercoveroperaties discrediteert de hele sector. Wie kan je nog vertrouwen als ontwikkelingshulp of hulpverleners ingezet worden om regeringen te destabiliseren? Stel dat (op regelmatige basis) Rode Kruis medewerkers in feite verkapte agenten of militairen zouden zijn, waar eindigt dat dan?

Hetzelfde geldt voor de (sociale) media. Dat zij gecontroleerd (en afgeluisterd) worden wisten we, maar dat ze nu ook georganiseerd worden met een specifieke politieke bedoeling, is nieuw en gaat veel verder. 1984 wenkt.

Deze onthullingen zullen het in de toekomst voor ngo’s in heel wat landen moeilijker maken om vrij te opereren. Ook zullen heel wat regeringen nu meer dan ooit munitie hebben om zoals in Turkije vandaag Twitter, YouTube, Facebook, enz. te censuren of zelfs te blokkeren.

Of, hoe het ‘land van de vrijheid’ het tegenovergestelde bewerkstelligt. 

Bron: Associated Press: U.S. secretly built 'Cuban Twitter' to stir unrest

Lees ook: Ontwikkelingssamenwerking als destabiliseringinstrument


[i] William Blum, ‘Rogue State: A Guide to the World’s Only Superpower’, Monroe 2000, p. 180.

[ii] http://www.opendemocracy.net/globalization-institutions_government/colour_revolutions_3196.jsp.

[iii] Dat gaat over vijf Cubanen die eind de jaren negentig geïnfiltreerd waren in anti-Cubaanse terreurorganisaties in Miami om zoveel mogelijk informatie te verzamelen en zo aanslagen tegen Cuba te verijdelen. Ze werden opgepakt en veroordeeld tot onwaarschijnlijk hoge straffen. Drie ervan zitten nog steeds vast in de VS.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Chantal Pillet op vrijdag 4 april 2014

    Op de website wrongkindofgreen.org kan je ten overvloede lezen hoe het amerikaanse fascisme verscheidene (grote) ngo's bewust uitholt en compromitteert of zelf schijnbaar onverdachte ngo's opricht om de amerikaanse staatsbelangen te dienen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties