Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

50.000 betogers tegen asociaal Europa

Een betoging tegen het Europese afbraakbeleid kreeg in Brussel 50.000 mensen op de been. Er waren grote delegaties uit Frankrijk, Nederland en Duitsland. “Extreemrechts krijgt straks misschien wel 100 zetels in het Europees Parlement. Mensen haken af of geven een foertstem. De Europese Commissie moet dringend rekening houden met onze colère”, zei Thierry Lepaon van de Franse vakbond CGT.
vrijdag 4 april 2014

Het verhaal is bekend. Na de crisis van 2008 sloeg Europa het pad in van harde besparingen. De economie nam prompt een nieuwe duik en daar zijn we nog altijd niet van hersteld. In het vooruitzicht van de Europese verkiezingen besloot het Europees Vakverbond nog eens een vuist te maken.

Dat lukte. Toen de eerste betogers aankwamen aan het Jubelpark moesten de laatste groepen nog vertrekken aan het Noordstation in Brussel. Volgens de vakbonden waren er 50.000 betogers. Misschien wel de helft daarvan had er een lange bus- of vliegreis voor over om naar hier te komen.

“Europa heeft een nieuwe weg nodig. Een weg die leidt naar investeringen in openbare diensten en onderwijs en die kwaliteitsvolle jobs creëert voor de generatie jongeren die we nu dreigen te verliezen”, zegt Bernadette Segol, algemeen secretaris van het Europees Vakverbond.

In de senaat werd een wetsontwerp goedgekeurd dat de syndicale vrijheden aan banden legt. Maar wie de vakbonden probeert te beteugelen, bereidt in stilte sociale achteruitgang voor. Op 25 mei moeten we links afslaan, weg van het conservatief Europa van het kapitaal”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

"Het besparingsbeleid staat bij veel partijen in het verkiezingsprogramma. Dat zijn niet de politici die wij willen", zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. “Wij gaan binnen kort ook actie voeren tegen het vrijhandelsverdrag TTIP. Het is mij al opgevallen dat de Duitse vakbonden daar een zeer hard standpunt hebben tegen ingenomen.”

Volgens Olivier Valentin van de liberale vakbond ACLVB bewijst de grote opkomst dat de vakbonden zich niet laten doen.

Uit het Roemeense Constanza is Mitica Osit naar Brussel gereisd met leden van de vakbond van het onderwijzend personeel: “Een onderwijzer in de lagere school verdient nog 250 euro per maand. De gebouwen worden niet meer onderhouden. Wij eisen terug investeringen in het onderwijs. Dat is de toekomst voor onze kinderen.”

Carlos Silva van de Portugese vakbondskoepel UGT kan zich goed aansluiten bij de slogans van andere delegaties in de betoging. “Wij voelen ons gesterkt door de solidariteit die we voelen met onze strijd in Portugal. Vandaag zie ik dat er wel degelijk Europese solidariteit is. Het Europese vrijhandelsverdrag TTIP is zeer gevaarlijk. Hier moeten we gezamenlijk tegen strijden.”

Duitse havenarbeiders, busbestuurders en hospitaalpersoneel zijn er ook bij de betoging, samen met hun vakbond ver.di. Andreas Riedl is woordvoerder van de delegatie: “ Het Europese beleid moet veranderen. Alles gaat maar naar die dunne laag aan de top, de één procent. Het schokt me dat politici hier het Duitse economische model bejubelen. Dat is een sociale ramp. Dat model is gewoon slecht. Dit mag je absoluut niet imiteren. Ik voel me goed bij deze grote betoging, maar hier zouden vandaag in feite 1 miljoen mensen moeten aanwezig zijn.”

Havenarbeiders

Op het einde van de betoging kwam het tot een schermutseling tussen boze havenarbeiders en de politie die Europese wijk probeerden af te schermen.

De havenarbeiders waren met vele honderden uit Antwerpen en Gent gekomen. "Normaal moeten we mensen overtuigen om te betogen, maar deze keer ging het vanzelf", zegt Frank Moreels van de socialistische transportbond.

"Dat heeft twee redenen: havenbaas en meesterprovocateur Fernand Huts en de uitspraken van eurocommissaris Siim Kallas. Het is eenvoudig: als die twee hun zin krijgen, wordt het statuut van de havenarbeiders ondermijnd. Dan zou in de toekomst ook de bemanning van een schip mogen laden en lossen. Dat is het einde van de havenarbeid en het einde van de veiligheid in de haven", zegt Moreels.  

Bekijk meer foto's hier

Lees ook: Halfweg een verloren decennium: sociaal Europa is er slecht aan toe

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Roland Horvath op zondag 6 april 2014

    De 10000 onbekwame politici, die het EU/DE/Merkel bestuur =28+1 regeringen en parlementen vormen, hebben de burgers in de steek gelaten. De burgers zullen dus zelf de EU knoeiboel moeten in orde brengen, - moeten veranderen. De EU moet -gedeeltelijk- afgebroken worden om haar sociaal te maken met name de six pack 2011, het ESM 2012 en de twopack 2013, waarmee de EU commissie alle macht over de economie aan zich getrokken heeft. Het doel van die 3 maatregels is niet de economie voor iedereen te doen werken maar uitsluitend voor de aandeelhouders van GMO en banken en enkele knechten. Op lange termijn een zinloos project als de meesten werkloos zijn door automatisering. De Grote multinationale Ondernemingen GMO en vooral de banken zijn de 2 doeleinden van de EU politiek en die moeten door alles en iedereen gediend worden: mens, milieu, overheden.

    1/ De GMO willen van de EU een goedkope werkplaats maken zogenaamd ten bate van hun concurrentievermogen in feite ten bate van hun reeds royale exportwinst. De export bedraagt 15% van het EU BBP. De interne EU markt is dus belangrijker dan de export. Toch slagen de GMO er in hun wil op te leggen aan de EU en dus mogen de overheden van de lidstaten geen geld lenen: de sixpack/begrotingscontrole. Overheidsschuld was altijd een goede belegging. Door de rente is er dan een geld transfer van arm naar rijk, veel meer last is er niet. Tevens moeten de lidstaten minder belastingen/ bedrijfslasten heffen -de twopack, de EU commissie kan maatregels van lidstaten veranderen- want de GMO willen geen Sociale Zekerheid SZ en leefbare lonen betalen en ze willen flexibele 19e eeuwse rechten voor de werknemers. Besparen, afbouw van SZ, van koopkracht van de consumenten en van de activiteit op de interne EU markt zijn het gevolg evenals faillissementen van KMO en zelfstandigen.

    2/ De geldcreatie door de centrale bank moet in handen zijn van de overheid. Dat is niet zo in de VS en in de EU staat de ECB niet onder de bevoegdheid van het parlement. Uit het niets gecreëerd geld gaat naar de banken en in een 2e stap -gedeeltelijk- naar de aandeelhouders. Zo kan het overal terecht komen wat de geschiedenis leert zonder dat de overheid daar zicht of controle op heeft. Bovendien: De banken moeten niet te groot zijn om te falen, gespecialiseerd in 1 bankfunctie bvb sparen- krediet en een eigen vermogen hebben van minimaal 10% van het balanstotaal. Tevens moet de helft van de banken overheidsinstellingen zijn. Het EU/DE/Merkel bestuur wil niets realiseren van het voorgaande maar alleen een bankenunie oprichten waarbij falende banken geholpen worden door de geld van de nationale overheden via het ESM, een onmogelijk taak door de geldhoeveelheden.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties