Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Reportage

Antwerps Platform Wonen strijdt voor beter woonbeleid

Het Antwerps Platform Wonen vroeg zes Antwerpse politici een huurwoning te vinden voor een gezin met een laag inkomen. Zij kregen hier twee weken voor. Donderdag 3 april vertelden de politici het publiek over hun bevindingen.
donderdag 3 april 2014

Een grote groep mensen verzamelde zich afgelopen donderdag voor het stadhuis van Antwerpen om actie te voeren voor een beter woonbeleid. 

Met deze actie wil het Antwerps Platform Wonen de aandacht vestigen op het woningtekort. Betaalbare, kwalitatief goede huisvesting vinden is voor steeds meer gezinnen moeilijk. 

Het Antwerps platform wonen werkte samen met organisaties 1/3 is de max en Ieders Stem Telt. Naast de politici hadden de organisatoren soep klaarstaan en een pop-up immokantoor geopend voor het stadhuis.

Betaalbare woonruimte

Het werd al snel duidelijk dat het vinden van fatsoenlijke betaalbare woonruimte nagenoeg onmogelijk is.

Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) was een van de politici die zich de afgelopen inzetten voor een familie zonder woonruimte. Hij ondervond aan den lijve hoe moeilijk het was om iets te vinden.

Schiltz: “Het is heel moeilijk om een weg te vinden in alle verschillende regels en zonder huursubsidie is het onmogelijk om slechts een derde van de inkomsten aan huur uit te geven.”

Uiteindelijk vond hij mogelijk woonruimte voor zijn gezin, al is het nog wachten op bevestiging. En nog is de woonruimte vrij klein voor een hele familie.

Vooral als je geen internet tijd hebt, of gewoon weinig tijd (omdat je bijvoorbeeld taallessen Nederlands volgt) is het bijna geen doen om iets te vinden. “ Het is extreem tijdrovend werk, en sociale huisvesting? Vergeet 't maar”, aldus Schiltz.

Persoonlijk drama

De verhalen die tijdens de betoging naar voren kwamen waren schrijnend. Zo sprak ik I. (16). Hij schaamt zich voor zijn huidige woning vol schimmel. Vriendjes durft hij niet mee naar huis te nemen, laat staan een meisje. Ook privacy is in zijn huis ver te zoeken. Hij deelt een kamer met zijn jongere broertje. Gevraagd wat zijn ideale woonsituatie zou zijn zegt hij dromerig: “Een eigen kamer”. Hij en zijn familie staan al acht jaar op de wachtlijst voor een sociale woning, maar tot nu toe lijkt de situatie vrij uitzichtloos.

Ook Walter (61) droomt van een echt huis. Jaren was hij dakloos, nu heeft hij eindelijk iets gevonden. Toch is zijn situatie verre van ideaal. “Aan de buitenkant lijkt het mooi, maar van binnen staat het op instorten.” Walter helpt volop mee met de actie en zet zich in voor daklozen, omdat hij weet hoe erg het is.

Maatregelen

Dit zijn geen uitzonderingen, zeg Annick De Rop, woordvoerster van het Antwerps Platform Wonen. Het aanbod is zeer schaars, vooral voor gezinnen. De vraag blijft stijgen terwijl het aanbod daalt, vooral in de private sector. En dat terwijl mensen met een goede woning veel beter meekomen in de samenleving. Ze hebben een betere fysieke en geestelijke gezondheid en zijn vele malen gelukkiger. “De woonbonus moet in de toekomst naar de mensen die het echt nodig hebben”, besluit ze haar verhaal.

Bij de actie komt één ding naar voren. Wachttijden moeten korter en mensen moet een kans geboden worden op een goede thuissituatie. Zonder dat is de kans enorm groot dat ze in armoede verzanden en dat is voor niemand goed.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.