about
Toon menu

Historische handdruk Raul Castro en Barack Obama op afscheid Mandela

Op de herdenkingsplechtigheid voor Mandela schudden Amerikaans president Barack Obama en Cubaans president Raul Castro elkaar de hand.
woensdag 11 december 2013

Raul Castro was één van de zes staatshoofden die uitgenodigd werden om het woord te nemen op het afscheid van Mandela. De Cubaanse president werd voorgesteld als “de vertegenwoordiger van een klein eiland die ons allen bevrijdde”.

Zijn eerste woorden waren: “Ik kreeg de grote eer om hier het woord te nemen. Cuba bestreed het apartheidsregime in de Angolese oorlog. (...) Broedervolk van Zuid-Afrika, we bewijzen met veel emotie eer aan onze broeder Nelson Mandela, die gekend is als symbool van de revolutionaire strijd voor vrijheid en gerechtigheid, voor de hereniging en de vrede.”

“Er stroomt Afrikaans bloed door de aders van het Cubaanse volk. Cuba ontstond in de strijd om de afschaffing van de slavernij en kreeg daarna de kans om de strijd in Afrika mee te voeren” vervolgde hij. “Nooit zullen we vergeten” aldus Raul, “dat Mandela toen hij ons op 26 juli 1991 bezocht, verzekerde dat het Cubaanse volk een speciale plaats heeft in het hart van de Afrikaanse volkeren”.

Raul Castro drukte ook de hand van Amerikaans president Barack Obama. Misschien kan de herinnering aan de 27 jaar onterechte opsluiting van Mandela Obama inspireren om een einde te maken aan de meer dan 15 jaar durende gevangenschap van nog vier van de Cuban Five[1]. En misschien kan Obama in één moeite ook de gevangenis van Guantánamo opdoeken.

Voormalig Amerikaans president Jimmy Carter hoopt dat de handdruk een goed voorteken wordt voor de toekomst:

Toespraak van Raul Castro op de herdenkingsplechtigheid van Nelson Mandela:

Voetnoten

 • [1]Gerardo Hernández, Antonio Guerrero, Ramón Labañino, Fernando González en René González kregen zeer lange gevangenisstraffen in de VS. Ze waren daar geïnfrilteerd in rechtse organisaties die terreuraanslagen hadden gepleegd en nog voorbereidden in Cuba. René Gonzalez is terug in Cuba na het volbrengen van zijn 13 jaar gevangenschap.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

 • door Francine Mestrum op woensdag 11 december 2013

  En het embargo opheffen?

  • door Lode Vanoost op woensdag 11 december 2013

   Het blijft een enigma van de Amerikaanse politiek dat het standhoudt. De Amerikaanse politieke klasse staat volledig ten dienste van de bedrijfswereld (of beter gezegd, het is één organisch geheel), maar in dit dossier is er een complete tweespalt tussen bedrijfswereld en politiek. De Amerikaanse bedrijven willen er al jaren van af, maar de politieke wereld is heel verkrampt voor het behoud van de blokkade. Ik denk dat dat ondermeer een gevolg is van wat zij als een permanente vernedering zien. Hoe durven die kleine opdonders tegen ons ingaan, zo vlak voor onze kust? De Cubaanse lobby in de VS is wel invloedrijk maar ik denk niet dat zij de bepalende factor zijn in het behoud van de blokkade. Misschien dat de zakenwereld nu de bovenhand gaat krijgen?

 • door Alice Holemans op woensdag 11 december 2013

  MANDELA : MEDIACIRCUS The NAIS GAZETTE : www.bloggen.be/natam

  Een regerende ANC elite kliek die tot zijn nek verzonken is in corruptie en omkoperij.

  Nu het mediacircus op zijn einde loopt is het misschien eens tijd om de realiteit onder ogen te zien. Sommige harde vragen moeten gesteld worden over hoe het leiderschap van de beweging die hij voor tientallen jaren geleid heeft, verzonken is in het moeras van omkoperij en corruptie,om uiteindelijk te vervallen in een gewillig instrument voor de multinational corporaties en hun politieke voormannen en vrouwen.

  De laatste dagen is er geweldig veel onzin geschreven over Nelson Mandela, zelfs door sommigen die beter zouden moeten weten. Wij werden overgoten met rozige PR versies van zijn leven, de ANC begrafenis arrangementen typeerden deze mainstream – onzin. En het leidde tot een verfoeilijk spektakel van Mandela die tentoongesteld in een kist met glazen deksel lag alsof hij een soort religieuze godheid is.

  Maar de foto, die in april ll. door het ANC verspreid werd, spreekt boekdelen over de tragedie van Mandela’s latere leven en dood. Op die foto zit Mandela opgepropt als een levenloze pop, zijn hoofd rechtgehouden door een strategisch geplaatst kussen, met zijn linkerarm levenloos naast zich. Jacob Zuma, Cyril Ramaphosa en Baleka Mbete kijken grijnzend naar de camera. Je kan Zuma haast horen grommen, een laatste foto - shoot met Madiba voor het heil van de partij. Of Mandela hem gehoord heeft is een andere zaak daar hij in comateuze toestand lijkt.

  Indien zij echt het beste met hem voorgehad zouden hebben dan zouden zij de geldschieters uit de tempel verdreven hebben en hem begraven in een eenvoudige houten kist met een eenvoudige ceremonie naast zijn kameraden die hun leven gegeven hebben voor de strijd die hij eens geleid heeft. In plaats daarvan krijgt hij een staatsbegrafenis , bijgewoond door de grote reactionaire politiekers der wereld, onze eigen Koninklijke familie (Godbeter’t), idiote beroemdheden, media bonzen, en zakenmensen die hun kans schoon zagen. Wij kunnen er zeker van zijn dat er goede zaken gedaan zijn.

  Obama’s speech deed eens te meer onze magen omkeren. Wanneer die man woorden uitkraamt over vrijheid, rechtvaardigheid , wanneer die man uithaalt naar naties die mensenrechten schenden kan je niet anders dan je ziek voelen.

  “ Vandaag zitten er over de hele wereld nog mensen gevangen voor hun politieke overtuiging; en worden ze nog steeds vervolgd voor hun uiterlijk,geloof of voor wie ze liefhebben. Ook onze daden moeten rechtvaardig zijn. Ook onze daden moeten vreedzaam zijn....... ...... Teveel leiders beweren solidair te zijn met Madiba’s strijd voor vrijheid, maar tolereren de andere mening niet van hun eigen volk. “ Dit is hypocrisie ten top!

  Obama wees de nagedachtenis van Mandela waardig: schenk uw politieke gevangenen recht en vrijheid ! Laat Leonard Peltier, Mumia abu Jamal de “Cuban 5” en de ontelbare politieke gevangenen die reeds tientallen jaren in uw gevangenissen zuchten vrij ! Vergeet de kalkoenen op Thanksgiving Day!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties