Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Lokale politie verslikt zich in kersenpitje

In de Brusselse Nieuwstraat werd een dame bestraft met een GAS-boete van 50 euro voor het op straat werpen van een kersenpit, meldt Het Laatste Nieuws. De boete paste in het kader van de praktijkervaring van aspirant-agenten. Een pr-stunt gone wrong.
woensdag 10 juli 2013

Haast dolkomisch was de reportage die TV Brussel bracht naar aanleiding van een daguitstapje van zestig aspirant-agenten in onze hoofdstad. De voice-over had het over "proeven van het echte politiewerk" en "bestrijden van overlast". Inspecteur in spe Ruben liet weten dat ze zouden optreden tegen vandalisme, graffiti en huishoudafval op straat zetten — sluikstorten dus.

Voor zover dat duidelijk is in de reportage, liepen de aspirant-agenten patrouille in de Nieuwstraat, een broeihaard van criminaliteit. En dat werd al snel duidelijk, want ze vatten meteen een crimineel bij de lurven. Betrapt op heterdaad. Een vrouw uit de regio Leuven had een kersenpitje op de grond gegooid. Als gieren op een vers lijk, gingen de jonge inspecteurs erop af en beboetten haar met een GAS van 50 euro. Vier agenten in kogelvrije vest en bewapend rond één vrouw.

Imagoschade

Commissaris Christian De Coninck, tevens woordvoerder van de lokale politie in Brussel, haastte zich om het optreden van de jonge ordehandhavers te verdedigen. "Het kersenpitje kan heel dom en belachelijk lijken", klinkt het in de reportage. "Maar als iedereen die een halve kilo kersen koopt het pitje op de grond smijt, dan ligt de straat al gauw vol."

Dat laatste is een redenering die even loos als vals is, aangezien je er alles mee kan rechtvaardigen. Schaf auto’s af, want als iedereen die een wagen koopt er te snel mee rijdt, dan is de straat al gauw levensgevaarlijk. Weg met GAS-boetes, want als elke gemeente die misbruikt, dan is de rechtstaat failliet. Oeps.

Bovendien draaide de TV Brussel-reportage, die ongetwijfeld een pr-stunt moest worden voor de lokale politie, uit op een losse flodder. De aankondiging heeft het over ‘het echte politiewerk’ en de kijker krijgt vier agenten te zien die een boete uitschrijven voor een kersenpitje.

Als dat het soort werk is dat aspirant-agenten aangeleerd krijgen in de politieschool, dan staat de burger nog heel wat te wachten. Tenslotte is het niet verkeerd om aan te nemen dat veel van deze ‘groentjes’ gestationeerd zullen worden in onze hoofdstad.

Ik wens hen veel succes met hun pogingen dit soort beleid elke dag door te voeren in minder aangename straten dan de winkelstraat.

Quod erat demonstrandum

De hervorming van de GAS-wet is nog niet koud, of er verschijnt opnieuw een absurd geval in de media. "Het zijn uitzonderingen", "Storm in een glas water", "De media vergroten het uit".

Is het net niet de bedoeling dat zulke misbruiken — want daar gaat het om — net wél publiek gemaakt worden? Of geven we de overheid wat ze wil, namelijk de perceptie hooghouden dat de Gemeentelijke Administratieve Sancties wel een degelijk uitgewerkt en afgebakend kader hebben?

Voor onze minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet (CDH), zijn dit soort boetes alvast ook geen cadeau. Het zou haar sieren — en haar wet ten goede komen — mocht ze ervoor zorgen dat dit soort absurditeiten niet meer kúnnen voorkomen.

De media zouden minder hebben om van te smullen en de aandacht voor de GAS zou misschien afnemen. Vzw’s, particulieren of kranten verwijten dat ze kritiek hebben, is al te eenvoudig. Don’t shoot the pianist.

Beste minister, zorg nu eens voor een degelijk uitgewerkt kader, waar zulke absurditeiten tot een absoluut minimum beperkt worden. Zet eens een echte kers op die taart. Maar let voorlopig wel op met dat pitje.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

11 reacties

 • door Robrecht Vanderbeeken op woensdag 10 juli 2013

  De auteur maakt de bedenking: 'Dat laatste is een redenering die even loos als vals is, aangezien je er alles mee kan rechtvaardigen. Schaf auto’s af, want als iedereen die een wagen koopt er te snel mee rijdt, dan is de straat al gauw levensgevaarlijk. Weg met GAS-boetes, want als elke gemeente die misbruikt, dan is de rechtstaat failliet. Oeps.' - klopt eigenlijk niet, want die redenering van die commissaris zegt niet dat kersen kopen fout is, wel dat als iedereen een pit gooit dat dan de straat vol ligt. Vergelijk met de actie tegen wegwerpen van kauwgom die nu loopt... . Heel belerend misschien, maar wel correct. De analogie zou zijn: als je voor alles zomaar een gas-boete geeft, dan durven mensen niet meer buiten komen.

  Het belachelijke is dus dat er vier robocops een gasboete geven voor zo een bagatel, terwijl men die vrouw er ook gewoon even vriendelijk attent op kan maken. Je kan het er natuurlijk mee oneens zijn dat de politie moet sensibiliseren voor dergelijke trivialiteiten, maar waar trek je dan de grens: kersenpit, klokhuis, kauwgom, peuk, asbak... ? Idem voor de containerparken: bijzonder streng, irritant soms, maar afval is nu eenmaal een probleem, en het kan geen kwaad dat we daar af en toe attent op gemaakt worden.

  Verder natuurlijk een terechte tekst: dit voorval illustreert nog maar eens wat een draak die gasboetes zijn en hoe fout die politieopleidingen functioneren: repressie is blijkbaar het enige wat men als oplossing ziet.

  • door GuntherM op woensdag 10 juli 2013

   [title]Beste Robrecht Ik heb een[/title]Beste Robrecht

   Ik heb een gelijkaardige opmerking gekregen op de Stampmedia-website. Het was niet echt mijn bedoeling om een volledig identieke redenering te geven, maar eerder om aan te tonen dat zo'n soort argumenten voor alles gebruikt kan worden (ook al betekenen ze niet helemaal hetzelfde). Er wordt uitgegaan van een lege hypothese. Mocht iedereen die kersen koopt, de pitten op straat gooien, dan is er inderdaad een probleem. Maar doet iedereen dat? "Nee, want we beboeten het meteen", is dan vaak de comeback. ik verwijs dan graag naar dit parabeltje: “Een vrouw wandelt over het strand in Oostende wanneer ze plots een man wit poeder ziet rondstrooien. Ze vraagt hem waarvoor dat poeder wel mag dienen. ‘Tegen olifanten’, antwoordt hij. De vrouw kijkt verbaasd en zegt ‘Maar hier lopen toch geen olifanten?’. Waarop de man antwoord: ‘Ah, goed poeder, hé.’”

   Maar in ieder geval bedankt voor je reactie!

   Gunther

   • door Robrecht Vanderbeeken op woensdag 10 juli 2013

    Dag Gunter, Dat is een mooie MacGuffin, die comeback, Hitchcock achterna! Maar inderdaad, er zit een grond van waarheid in uw redenering: één persoon die kersenpitten gooit een probleem vinden, kan je alleen legitimeren als je er vanuit gaat dat er een mogelijke wereld is waarin veel mensen dit allemaal tegelijk op één plaats zouden doen. Stel dat dit nooit zou gebeuren, is het inderdaad wel vrij absurd één persoon hierop aan te spreken. Ik vraag mij ook af hoe de mediareacties geweest zouden zijn als het om een Marokkaan zou gaan in Borgerhout. Dit terzijde.

    Het blijft anderzijds natuurlijk ook wel een principekwestie, namelijk dat die vrouw haar vuil maar in de vuilbak moet gooien in een publieke wandelstraat, anders verwacht je dat anderen het achter uw gat komen opkuisen. Niet bepaald een gezellige opinie, geef ik toe. Om er iets tegenover te zetten: Leuven is al een echte politiestaat, waar fietsen parkeren bijna tot een strafblad kan leiden, alles zo streng en benauwend, dus aan die agenten ginder zou men kunnen zeggen: relax, het is al welletjes ginder in Tobbackistan. Japan is dan weer een ander voorbeeld: politie zal je daar wellicht nooit voor zo een bagatel aanspreken, vermoed ik, die zijn de beleefdheid zelve ginder, maar de mensen hebben daar wel collectief de gewoonte alle afval (thuis!) weg te gooien. Een vanzelfsprekendheid blijkbaar. Het ligt er dus overal onwezenlijk kraaknet, niks bewust kapot gemaakt, bijna niets op slot, etc. best een cultuurshock, het besef dat je ginder zelf in die optiek de Westerse barbaar bent en dat het ook anders kan. Ik had niet bepaald heimwee naar een vuil straatje in Brussel. Enige sociale druk was de keerzijde.

 • door Echelon op woensdag 10 juli 2013

  Arm Vlaanderen. Ergens kan ik nog steeds sympathie opbrengen voor de GAS boetes. Er zitten nmlk. veel zaken tussen die ik aanmoedig in een samenleving die steeds vaker de pedalen lijkt te verliezen op vlak van waarden en normen. Het lijkt wel alsof velen ouderloos zijn opgevoed als beesten en niet het nodige plichtsbesef hebben meegekregen om sociaal aanvaardbaar te functioneren in deze maatschappij hierdoor een steeds grotere overlast creërende voor de meer doorsnee inwoner in tijden dat we reeds genoeg andere zorgen aan ons hoofd hebben. Vele regels gaan over urineren, hondenpoep, zwerfvuil, sluikstorten... Geen enkele normale mens die hier niet mee akkoord kan gaan.

  Alleen zou Vlaanderen, Vlaanderen niet zijn mocht dit weer niet tot in het absurde doorgetrokken worden en alles weer volgens de letter van de wet toegepast worden zonder te kijken naar de mate van impact die een overtreding met zich meebrengt en dit te relativeren binnen een juist kader. Een kersenpit op de grond, een broodje eten op de treden van een kerk, een bloem plukken van een stadsperk... Persoonlijk ondervinden mijn buren en ik meer hinder van volgepiste brievenbussen en ondergescheten tuinen door de supporters van de lokale voetbalclub wiens publieke dronkenschap een veel grotere aanslag op de leefbaarheid is.

  • door GuntherM op woensdag 10 juli 2013

   Met GAS worden zeker zaken aangepakt die aangepakt moeten worden, zoals wildplassen, sluikstorten en hondenpoep. Niet toevallig voornamelijk de drie zaken waarvoor dit systeem er in 1999 gekomen is. Er zijn ook weinig tegenstanders van GAS die beweren dat sluikstorten moet aanvaard worden.

   Maar: zoals je zelf zegt, het hele systeem wordt in het absurde doorgetrokken. En wanneer je de autoriteiten confronteert met het onredelijke of disproportionele van een sanctie, dan krijg je te horen dat "dit nu eenmaal het reglement is". En dat is een van de grote problemen. Sanctionerende ambtenaren lijken vaak het verstand op nul te zetten en de regels tot op de letter te volgen. Terwijl er in een normale rechtspraak een instantie is die interpreteert en dan toepast of een bestaand vonnis vernietigt.

   Zijn er mensen op wie een waarschuwing geen effect meer heeft, zoals je vaak hoort? Zeker. Maar beweren dat de meerderheid van de burgers compleet losgeslagen en wetteloos is, dient enkel om dit soort gedrochten van wetten te kunnen verkopen aan burgers die er minder bij (kunnen/willen) stilstaan.

  • door Multatuli op woensdag 10 juli 2013

   Heb ik iets gemist ? De GAS boetes zijn door de federale regering ingevoerd en in het federale parlement goedgekeurd. De sanctie waarvan sprake werd in Brussel uitgevaardigd. Is het de macht der gewoonte om de schuld daarvoor maar weer eens bij arm Vlaanderen te leggen ?

   • door GuntherM op zaterdag 13 juli 2013

    Klopt. In dit geval is het niet correct de schuld bij 'Vlaanderen' te leggen. Al zijn er ook al dergelijke gevallen gesignaleerd buiten Brussel, dus de algemene kritiek blijft van toepassing op Vlaanderen én andere delen van het land.

 • door Dib op donderdag 11 juli 2013

  Het kersenpitje kan heel dom en belachelijk lijken maar als iedereen een kersenpitje op de straat gooit ligt de straat al gauw bezaaid met kersenpitjes zegt de Brusselse inspecteur.

  Alle gekheid op een stokje en alle argumentatie in acht genomen is het uiteindelijk toch de inspecteur van de Brusselse politie die heel dom en belachelijk lijkt. Als alle steden al hun politieagenten zo opleiden en ze laten die allemaal op de straat los dan loopt de straat al snel vol met … euh? idioten? Een klein gesprekje met de dame in kwestie had ruimschoots moeten volstaan voor deze gruwelijke misdaad. Vooral wanneer men bedenkt dat dezen die de bankencrisis hebben veroorzaakt nog steeds vrij rondlopen en dat voor de Brusselse handelsrechtbank 97% van de dossiers over misbruik van voorkennis, manipulatie van aandelenkoersen en andere beursdelicten door deze rechtbank zonder gevolg worden geklasseerd.

 • door verf ed op zondag 14 juli 2013

  Dat die kersenpit brigade en vooral de commissaris van dat zooitje niet beseft dat hij door die onnozelheid het voledige corps belachelijk maakt.Ieder ernst werkende politie ambtenaar wordt hier te kakken gezet. Dat gaat er bij mij niet in . Het lijken wel de collegas 2013. Iedere politie ambtenaar wordt hier ten schande gemaakt. Dat die pipo onbekwaam is kan maar op twee manieren bestraft worden geef die idiote flikken een gas boete of flikker ze uit het corps. En vraag mij niet waarom de bevolking zich nog maar eens afkeren van de politiek men zou voor minder.Ik hoor het de mensen al zeggen 'betalen we hier voor belasting en gelijk heben ze.

 • door bea op zondag 14 juli 2013

  Dat verbaast me nu eens niets van de Brusselse politie. Laatst in Brussel Centraal vraag ik aan de daar aanwezige politie patrouille, 5 man, of ze soms wisten waar de dichtst bijzijnde telefooncel was. Antwoordt het grootste haantje onder hen " Mais Mademoiselle, pouvez vous pas parler le francais?" . En de anderen stonden erbij en keken ernaar. De arrogantie die van hen uitging.. Toen heb ik in mn beste frans gezwegen want ik zou dan de provocateur zijn. Die telefooncel bleek 20 meter verder net onderaan de trap te zijn.

 • door Rudy Baker op vrijdag 11 oktober 2013

  Petty Tyranny!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties