Foto: benontherun.com
Nieuws, Wereld, Economie, Samenleving, Betoging, Privatisering, Chili, Pinochet, Santiago, Waterbeheer -

Chilenen verzetten zich tegen geprivatiseerd waterbeheer

SANTIAGO, 23 april 2013 —Meer dan honderd Chileense organisaties willen dat de waterwet uit 1981 verdwijnt. De wet stamt nog uit de tijd van dictator Pinochet en maakt de privatisering van het schaarse water mogelijk.

dinsdag 23 april 2013 15:50
Spread the love

Maandag manifesteerden zesduizend mensen van meer dan honderd sociale, inheemse en milieuorganisaties in de hoofdstad om te eisen dat de overheid het waterbeheer opnieuw in handen neemt.

De waterschaarste is niet alleen een gevolg van aanhoudende droogte maar ook van structurele problemen bij het waterbeheer, zeggen ze in een oproep aan de regering van Sebastián Piñera. Die problemen hebben te maken met de waterwet van 1981 en met ‘een cultuur waarin men het normaal vindt dat water dat uit de hemel valt iemands eigendom is.’

Eeuwigdurende concessies

‘We hebben te maken met een watercrisis op nationaal niveau’, zegt de inheemse leider Rodrigo Villablanca, voorzitter van de Diaguita-gemeenschap Sierra Huachacan, in het noorden van het Chili.

De waterwet werd opgesteld tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1990) en maakte het mogelijk om bedrijven gratis en eeuwigdurende waterconcessies toe te kennen.

De wet maakt het bovendien mogelijk die rechten te kopen en verkopen zonder rekening te houden met prioriteiten, zeggen organisaties.

Multinationals

De organisaties vragen ook de afschaffing van het Chileens-Argentijnse mijnbouwverdrag van 1997 waardoor multinationals in het grensgebied alle water en energie kunnen krijgen die ze nodig hebben.

‘Het binationale verdrag overhandigt 4000 kilometer (Andes)gebergte aan de multinationals’, zegt Villablanca. ‘In Latijns-Amerika bevinden de grootste drinkwaterconcentraties zich in de Andes.’ In dat gebergte woont 80 procent van de inheemse Chilenen.

take down
the paywall
steun ons nu!