Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Een bloedend sossenhart

Niet enkel het zwakke sociale luik is het probleem van de nieuwbakken Aalsterse coalitie. Ook de gevaarlijke rechtse verschuiving op cultureel vlak, baart mij zorgen, schrijft An Pauwels.
donderdag 8 november 2012

Maandagavond sprak 66 procent van de Aalsterse sp.a-leden zich uit voor deelname aan het volgende stadsbestuur. Een democratische beslissing zonder meer. Maar het is wat mij betreft een deelname die noch gewenst (een asociaal rechts raamakkoord), noch nodig (N-VA en CD&V hebben een meerderheid zonder sp.a) is. En dus onbegrijpelijk, voor een simpele sos als ik.

Als werknemer in een progressieve socio-culturele vereniging ben ik niet alleen ontgoocheld over de totale afwezigheid van een diep uitgewerkt sociaal luik in het raamakkoord. Ik vind de culturele verrechtsing - waarin 66 procent van de Aalsterse sp.a-leden nu mee stapt - beangstigend.

Dat Karim van Overmeire schepen van Vlaamse Zaken en Integratie wordt, is helaas geen flauwe grap. Het is een bittere realiteit. Dé Karim van Overmeire die als koppige nieuwbekeerde weigert zijn master piece als huisideoloog van het Vlaams Belang - Vlaams Blok, what’s in a name - af te zweren. Ik herinner u graag aan het interview in De Ochtend (24/10) waarin hij zowat vijf keer paste om het plan met een welgemikte smash naar de prullenmand te verwijzen.

Dat de bibliotheek niet langer een bevoegdheid is van het departement cultuur, maar wel een zaak wordt van diezelfde schepen van Vlaamse Zaken is evenmin een billenkletser. Het is een misselijkmakende realiteit. U zal er binnenkort vruchteloos op zoek gaan naar “L’étranger” (A. Camus) voor uw puberende zoon of dochter. Maar geen paniek, de anderstalige boeken de bib zullen “niet allemaal” verwijderd worden, sust men.

Dat de taalpolitie het Nederlands taalgebruik op straat wil gaan controleren, vind ik zelfs niet een klein beetje grappig; enkel wansmakelijk. Als Gentenaar met West-Vlaamse tongval staan me zware tijden te wachten.

Of wat dacht u van het plan om alle namen van winkels en horecazaken te vernederlandsen? Wou u nog shoppen - excuses, ik bedoel natuurlijk: winkelen - bij Esprit, Free Record Shop of de Grand Bazar? Zoek dan maar gauw de weg - op de met Vlaamse Leeuw getooide straatnaambordjes - naar de Geest, Vrije Opname Winkel of Grote Rommelwinkel. Misschien ietwat kort door de bocht, maar het hele culturele luik van het akkoord gaat nu eenmaal helemaal door de bocht. En daarom vind ik het onbegrijpelijk dat de lokale socialisten een uiterst rechts beleid verkiezen boven een gegronde linkse oppositie. Onbegrijpelijk om zo veel duidelijke adviezen van het provinciaal bestuur (unaniem) en nationale kopstukken naast zich neer te leggen.

Verdeel ik de socialistische beweging met mijn schoonmoederlijke - enfin, schoondochterlijk, ik ben tenslotte nog een jonge druif - inmenging? Misschien wel. Maar de Aalsterse JA-stemmers doen dat misschien nog meer. En het is uit liefde voor die socialistische beweging dat ik even mijn ideologische maagoprispingen publiekelijk deel.

An Pauwels is coördinator curieus Oost-Vlaanderen

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

33 reacties

 • door J. Blommaert op donderdag 8 november 2012

  ... is niet hetzelfde als een wijze beslissing. De hele Aalsterse sp.a afdeling zou dringend enkele voorlichtingsdagen inzake socialisme moeten krijgen, teneinde terug min of meer te beseffen waarom op hun kaartje 'socialistisch' staat, en niet 'liberaal', 'nationalistisch' of zo.

  • door john101 op donderdag 8 november 2012

   "U zal er binnenkort vruchteloos op zoek gaan naar “L’étranger” (A. Camus) voor uw puberende zoon of dochter." Waar haalt men toch die onzin vandaan?

   • door Koen Calliauw op donderdag 8 november 2012

    @ John, 'die onzin' ? Mensen met enig historisch begrip - niet de vervalsing van de geschiedenis à la De Wever - maken zoals de Gentse burgemeester Termont t(SP.A) terecht de vergelijking met de jaren dertig van vorige eeuw. De N-VA is een zogenaamde 'democratische' kloon van het Vlaams Blok, van ultra rechts. Met wortels in fascisme en nazisme. Het voert het antisociale programma van de rijken van Voka uit. Het is bezig kunst en cultuur naar het niveau van de Vlaamse 'klompendans' terug te brengen.

    Twee jaar geleden ondertekenden 200 kunstenaars een open brief tegen de primitief Vlaams-nationalistische bedreigingen van Jan Peumans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement, tegen artiesten die 'de Vlaamse identiteit' niet trouw vertolkten. In 'Oalst' laten de 'sossen' toe dat een uitgesproken racist als schepen macht over cultuur krijgt. Het is vijf nà twaalf. De bruine horden rukken op en mobiliseren fysiek geweld tegen avant-garde kunstenaars die weigeren achter het 'Vlomse' vaandel te lopen.

    Bruine horden... Geweld... Antwerpen, de stad waar ik woon en waarover ik me schaam is in de ban van het 'mishandelen' van twee katten in het stadhuis, acteurs in een film over de internationaal geroemde kunstenaar Jan Fabre. Van zielige poesjes was het maar één stap naar doodsbedreigingen en zinloos geweld. En hysterische aanvallen op 'gekke' kunstenaars en hun werk. 'Entartete Kunst ?'. 'Het volk' is er klaar voor. 'Leider' De Wever, de N-VA en C° leiden de dans. De 'sossen' van Aalst dansen mee.

    Lees 'Antwerpen - Die kat ? Ze kwam weer !' : http://www.dewereldmorgen.be/blogs/koen-calliauw/2012/11/05/antwerpen-die-kat-ze-kwam-weer

    • door Polle1976 op vrijdag 9 november 2012

     Beste Koen, ik begrijp dat u uw vriend Fabre wil blijven verdedigen, maar verlies aub de werkelijheid niet uit het oog. De 'hetze' tegen Fabre is geen aanval op de kunst maar op een overduidelijke aanval op dierenrechten en -welzijn. Om te beginnen ging het niet over 2 katten, en is op de beelden duidelijk gemaakt dat de beestjes wel degelijk mishandeld werden. Trouwens, u als man van de straat die dagelijks in contact komt met armoede en uitsluiting: doet het u dan niets dat Fabre voor dit 'kunstwerk' duizenden euro's aan subsidies gekregen heeft, zonder dat er controle is geweest op hetgeen hij eigenlijk van plan was? Vindt u dat die subsidies dan goed gebruikt zijn? Moeten u en uw DAK, waarvoor ik het grootste respect heb, het niet met een béétje minder stellen? Tenslotte wat betreft de 'doodsbedreigingen' en het 'aftuigen met matrakken door een groep mannen': Fabre daags nadien op tv gezien? Niet 1 schram of blauwe plek. Evenmin een aangifte bij de politie, meer zelfs: de politie is nu op eigen initiatief een onderzoek gestart, ik ben alvast benieuwd naar wat volgen gaat...

    • door Louis Moons op vrijdag 9 november 2012

     Goed geschreven maar dat is dan ook alles. De inhoud van uw betoog is één aanfluiting van de waarheid en de realiteit. Maar uzelf hebt het discours gekozen en dan zullen we dezelfde trant en normen hanteren. Uw aanbeden Rooie Kerk is verantwoordelijk voor vele miljoenen doden en onnoemelijk meer leed in de wereld dan het Fascisme van de jaren dertig ook maar bij benadering kon realiseren. Zij hebben hele volkeren uitgemoord en volksverhuizingen georganizeerd. Tot op heden hebben uw helden in A: de Sossen en de PVDA met dictator Mertens op kop zich geen enkele maal verontschuldigd of afstand genomen van deze moordenaars benden. Dictator Mertens heeft zich dienaangaande met vertrokken mondje laten ontvallen:" we zijn verveld". Integendeel ze omarmen het Noord -Koreaanse systeem en bewonderen de Cubaanse killers. Uw Sossen schrikken er niet van terug in Borgerhout in coalitie te gaan met deze "bewonderaars" van vulgaire moordenaars genre Rode Kmehr. Iedereen weet zo ongeveer wat we te verwachten hebben van de culturele lobby. Bende dikke profiteurs die miljoenen overheidsgelden opsouperen aan de meest waanzinnege en ranzige projecten. Denk maar aan de CLOACA machiene . Uw grote artiest Fabre hoort tot deze groep profiteurs. Geen mens (bijna had ik geschreven: geen kat) intresseert zich voor zijn onzinnige en wansmakelijke taferelen. Gewoon ergerlijk hoe hij dierenleed als kunst tracht te slijten. Meneer Calliauw u behoort tot het kamp van de verliezers: de democratie heeft gesproken. Indien u niet akkoord gaat met de politieke ommekeer in A verhuis dan naar Absurdistan of een van uw Rooie paradijzen. Of gaat u eventueel geweld gebruiken, dat is toch wat u de Vlaams Nationalisten wil verwijten. Het wordt tijd dat de subsidie politiek waar de Rode Garde zich laveloos aan put grondig herzien wordt zodat eindelijk ware, verdienstelijke kunst kan aan bod komen en waar die poesjenellen à la Fabre tot hun ware proprtie herleid worden. Ondertussen kunt gij met de Rode Vaan rondlopen in de hoop uw trawanten te mobiliseren zodat ze bij de volgende proteststoet met wat meer dan zestig gaan zijn.

     • door Tine Kalis op vrijdag 9 november 2012

      Volgens mij hebt u zich vergist van forum : dat van Het Laatste Nieuws past u als gegoten. Ik herken een trol als het er een is!

   • door Tine Kalis op donderdag 8 november 2012

    Er zijn wel degelijk voorstellen geweest (en er worden er ook nog steeds ingediend) om franstalige boeken,kranten en tijdschriften uit de Vlaamse bibliotheken te weren of op zijn minst minder toegankelijk te maken. Vanuit VB én NVA -hoek. O.a Kurt Ryon (Klaver-N-VA) toekomstig burgemeester van Steenokkerzeel over het aanbieden van Franstalige kranten :"De nabijgelegen Franstalige bibliotheken van Nijvel en Waver bieden tenslotte ook geen Nederlandstalige kranten aan, ik heb daar extra nog eens navraag gedaan. Lezers die echt een Franstalige krant verkiezen, kunnen nog steeds terecht op het internet. Dit soort uitgaven is onlogisch en werkt niet integratiebevorderend." Daarin gevolgd door Karel Goderis (Vlaams Belang). Het is dus wel degelijk geen "Broodje Aap"!

   • door Tine Kalis op donderdag 8 november 2012

    Er zijn wel degelijk voorstellen geweest (en er worden er ook nog steeds ingediend) om franstalige boeken,kranten en tijdschriften uit de Vlaamse bibliotheken te weren of op zijn minst minder toegankelijk te maken. Vanuit VB én NVA -hoek. O.a Kurt Ryon (Klaver-N-VA) toekomstig burgemeester van Steenokkerzeel over het aanbieden van Franstalige kranten :"De nabijgelegen Franstalige bibliotheken van Nijvel en Waver bieden tenslotte ook geen Nederlandstalige kranten aan, ik heb daar extra nog eens navraag gedaan. Lezers die echt een Franstalige krant verkiezen, kunnen nog steeds terecht op het internet. Dit soort uitgaven is onlogisch en werkt niet integratiebevorderend." Daarin gevolgd door Karel Goderis (Vlaams Belang). Het is dus wel degelijk geen "Broodje Aap"!

    • door Polle1976 op vrijdag 9 november 2012

     Zeker geen broodje aap, maar hebt u in Steenokkerzeel en het naburige Zaventem al eens geprobeerd in het Nederlands een broodje te kopen? Dan zal u misschien begrijpen waarom KVO en zijn ideeën hieromtrent meer en meer getolereerd worden. Elk verhaal heeft 2 kanten, in plaats van moord en brand te schreeuwen omdat een ex-Blokker aan de macht komt, kan men beter ook eens kijken hoe het zover is kunnen komen, en dàt is niet de schuld van de Grote Afslanker denk ik.

 • door Bert C op donderdag 8 november 2012

  "... "waarin hij zowat vijf keer paste om het plan met een welgemikte smash naar de prullenmand te verwijzen.

  Als deze ex-Vlaams Belanger het 70-puntenplan zou moeten verwerpen, wat moet hij dan eigenlijk precies verwerpen? Alle punten? Indien niet alle punten, welke punten dan wel? Ik hoor zeggen dat de helft van die punten het afgelopen decennium zijn uitgevoerd door paars-groen?

  • door han op donderdag 8 november 2012

   Karrim Van Overmeire is wel een racitische ideoloog. Hij shreef mee dat 70 punten programma, en het is onder andere door dat programma dat de partij verdoordeeld werd als racistisch. Ik schrijf bewust *is* een racistische ideoloog precies omdat hij op geen enkel manier afstand wenst te nemen van zijn racistische ideologie: hij zal ze nu mogen uitvoeren, en een deel van de SP.A zal medeplichtig zijn.

   U moet U knip en plak werk ook actualiseren Bert, paars ligt ondertussen al half een decenium achter ons.

   • door Bert C op donderdag 8 november 2012

    Ik neem aan dat het aanhoudend verwijderen van mijn reacties betekent dat hoewel Karim Van Overmeire zich moet distantiëren van zijn voormalige racistische ideologie, er tegelijkertijd geen enkele manier is die "satisfaisant" is voor zijn critici? Zo van: "we willen dat u uitdrukkelijk en ondubbelzinnig afstand neemt van het 70 puntenplan, maar wij zullen - wat u ook doet - nooit geloven dat u het meent!"

    Ik wil overigens de PvdA'ers niet te eten geven die in het verleden heulden met moordzuchtige communistische regimes, en die tot op vandaag niet uitdrukkelijk en ondubbelzinnig afstand nemen van die stellingname van toen. (Overigens de reden waarom Ludo Abicht niet wil dat Rood! met PvdA samenwerkt... En Ludo Abicht is intellectueel eerlijk genoeg om PvdA daar niet van te beschuldigen tenzij hij goede redenen ziet om dat wel te doen.)

    • door Tine Kalis op donderdag 8 november 2012

     Wat komt in godsnaam de PvdA hier doen? Daar gààt het artikel toch niet over? U hoeft helemaal geen PvdA'ers eten te geven en of u dat al dan niet wel wenst te doen, is vooral uw zaak! Poneer uw reactie op een posting die over de PvdA gaat!

     • door Bert C op donderdag 8 november 2012

      @ Tine, dat dééd ik aanvankelijk ook (de PvdA niét noemen). Maar mijn reactie werd twee of drie keer verwijderd. (En dan zeg je al graag eens iets provocerends natuurlijk, om de censors uit te dagen.)

      Mijn vraag was gewoon wat Karim Van Overmeire *precies* en *minimum* moet doen om zijn aangebrande verleden van zich af te werpen. Ik geloof dat de mensen van De Wereld Morgen nooit genoegen zullen nemen met gelijk wat KVO doet, en dat dat ook de reden is dat mijn vraag hieromtrent gecensureerd wordt: men wil dat KVO zijn verleden afzweert, maar eigenlijk ook weer niet! KVO moet immers "vuil" blijven, want alleen zo kan je hem bekritiseren en kabaal maken over wat er in Aalst gebeurt.

      Soortgelijk vermoed ik ook dat men bij De Wereld Morgen helemaal niét vreest dat in Aalst (en via Aalst weldra andere delen van Vlaanderen) de fascisten aan de macht zullen komen, maar net dat het beleid in Aalst een normaal, degelijk beleid zal zijn. Niet beter of slechter dan gemiddeld. Dat is wat men hier hier meeste vreest: dat N-VA en haar leden en kiezers "normale" mensen zijn, die ons helemaal niet in de jaren '30 van de vorige eeuw zullen terugwerpen.

      • door Gert B op donderdag 8 november 2012

       U bent niet de enige die gecensureerd wordt, Bert. Deze zogenaamde anti-fascisten (waarbij fascisme zowat alles rechts van de PVDA is) blijken er alvast geen probleem mee te hebben zelf fascistische methodes te gebruiken. Maar dat is uiteraard allemaal gerechtvaardigd in functie van het grote gelijk en de stralende utopische toekomst waar ze ons naartoe zullen leiden. Want in tegenstelling tot extreem-rechts hebben zij uiteraard wel gelijk in hun extremistische “denken”. Jammer dat DWM steeds verder afglijdt naar louter een propagandasite. Arm links Vlaanderen...

       Overigens heeft KVO wel degelijk afstand genomen van dat 70-puntenplan, alleen moet je daarvoor iets verder kijken dan de rode propaganda-zenders en dito “kwaliteitspers”: http://www.knack.be/nieuws/belgie/natuurlijk-was-het-70-puntenplan-van-het-vlaams-blok-fout/article-4000198412994.htm

    • door Geert B op donderdag 8 november 2012

     Goed punt. Het verhaal van de pot en de ketel. Het gewone volk heeft de linkse intellectuelen in hun ivoren toren echter door. Niet dat die linkse intellectuelen veel beter zijn dat de vetbetaalde bedrijfsleiders. En ondertussen is de gewone man in de straat de dupe. Ipv te focussen op Aalst zou men zich beter eens afvragen waarom er zoveel mensen blanco stemmen!!!

   • door de Caters op donderdag 8 november 2012

    Maar die arme, misleide, in de hoek gedreven SPA-ers gaan er wel een flinke hap broods mee verdienen. En is dat misschien niet het belangrijkste. Mee-eten.

   • door téévéé op zondag 11 november 2012

    Tja laten we hierbij vooral vergeten dat de racismewet speciaal werd geschreven op maat van het Vlaams Blok om hen te kunnen veroordelen. Toen de rechtbanken in Antwerpen en Brussel hun onbevoegd verklaarden trad Guy (die trouwens als neo-communist al boekjes schrijft met andere Europese communisten en dus allerminst nog liberaal denkt) op het voorplan. Geheel de scheiding tussen wetgevende en uitvoerende macht indachtig stak hij niet onder stoelen of banken dat hij ze ging laten veroordelen koste wat het kost. Dus moesten zijn Gentse vriendjes-magistraten de zaak maar aanpakken. Met succes deze keer, maar wel een schoolvoorbeeld van hoe het er in dictatoriale regimes aan toe gaat. Ik heb trouwens de laatste jaren veel groene en rode kopstukken onverbloemd dezelfde taal weten gebruiken over migranten e.d. zonder dat zij werden veroordeeld. Maar dat zal dan wel het uitermate onpartijdige CGKR ontgaan zijn zeker? Dus hou op met die zever uit te bazuinen dat iedereen en alles wat rechts denkt een overtuigde racist is. Het is in iedere samenleving normaal dat men zich aan regels dient te houden en ieder individu voor een groot stuk verantwoordelijk is voor zijn eigen falen en slagen. In enkele West-Europese landen heeft men zich domweg laten verleiden hen alles toe te staan zonder daar iets tegenover te stellen. Het resultaat van hen jarenlang op allerlei wijzes te ondersteunen en hen alle individuele verantwoordelijkheid te ontnemen heeft ertoe geleid dat ze de noodzaak van studies, werk, .... niet inzagen. Het resultaat is jammer genoeg dat ze zeer slecht scoren in vele statistieken (werk, criminaliteit, opleidingsniveau,....). Gelukkig zijn er ook een heleboel uitzonderingen die zich wel hebben aangepast en buitengewoon capabele en joviale collega's van mij geworden zijn!

 • door JasperG op donderdag 8 november 2012

  @Koen, de vergelijking die Termont maakt, maakt me misselijk. Vlaamse Belang en NVA kan je niet op één lijn plaatsen, zelfs niet met een Karim Overmeire op de lijst NVA-Aalst. Zijn alle sossen corrupt omdat enkelen zich verbrand hebben aan de agusta-affaire? Zijn de groenen oorlogszuchtig omdat ze de wapenlevering aan Nepal goedkeurden? Ik denk het niet! Ik wens jullie veel succes in 2014 als jullie argumenten niet verder gaan dan de NVA verwijten van nazisme, fascisme, klompendans cultuur en vendelzwaaien. Jullie zijn blijkbaar blind voor wat er zich hier in Vlaanderen de voorbije 100 jaar heeft afgespeeld... Misschien tijd voor nog een cordon sanitaire? Btw: De Wever is licentiaat geschiedenis, ik vermoed dat hij de Belgisch/ Vlaamse geschiedenis beter kent dan de meesten van ons. Groet

 • door Pleimion op donderdag 8 november 2012

  Bruno Tobback moet het zich al beklaagd hebben dat hij die hele kwestie in de media heeft gebracht, in plaats van de lokale afdeling binnenskamers te kapittelen. Dan was er misschien wel wat heisa geweest, maar nu dreigt het uit te draaien op een vete waarbij SP.A Aalst als paria wordt behandeld. En dan is Bart De Wever de man die verdeeldheid zaait...

  • door de Caters op donderdag 8 november 2012

   Had beter een ernstig vak aangeleerd.

 • door de Caters op donderdag 8 november 2012

  Hier blijkt eens te meer: de SPA is geen socialistische partij meer. Maar gewoon een klein-burgerlijke stuurloze vereniging. Met veel, heel veel lippendienst aan een ideologie die zij niet eens meer ernstig hebben bestudeerd. Eigenlijk een ruime gesubsidieerde familie- tewerkstellings-cel.

 • door Alex Mulder op donderdag 8 november 2012

  Mevrouw Pauwels ! mag ik er u misschien ook aan herinneren dat de ,zogenaamde socialisten (sic),destijds het algemeen stemrecht voor ....... vrouwen hebben tegengehouden , omdat ze er van uitgingen dat vrouwen .....overwegend katholiek waren den dus voor de " Tsjeven " zouden stemmen ! Van discriminatie gesproken ?

 • door Geert B op donderdag 8 november 2012

  Echte sossen, die zijn geen lid van de SPA. De SPA en bij uitbreidingen alle socialistische partijen, in Europa en ver daarbuiten, zijn een schande voor het historische socialisme. Het echte socialisme neemt het op voor de zwakken en de onderdrukten. Een echte socialist zou nooit aanvaard hebben om na de bankencrisis in een regering te stappen die geen belasting voor de superrijken wil. En zo kan ik nog uren doorgaan..

  • door Lawrence op vrijdag 9 november 2012

   Ik ben evenmin blij met hoe Jan Modaal telkens weer opnieuw de bankencrisis moet betalen. Als zelfstandige middenklasser merk ik ook hoe ik zacht maar zeker richting de goot evolueer met het huidige regime. Hoe meer je met mensen praat hoe meer het wordt bevestigt. Zo kan het niet langer. 2Verdieners die de Carrefour laten links liggen en naar den Aldi moeten. 2Verdieners die de energiefacturen niet langer kunnen ophoesten en langs het OCMW moeten. Het zijn allen tekenen.

   Of het socialisme dat moet oplossen is nog maar de vraag. Ik denk dat de huidige crisis de schuld is van de graaipolitiek bij de banken en de kloothommels in hogere regionen. Politici van ALLE rightingen, links EN rechts die in de raden van bestuur schaamteloos mee graaiden. Of gelooft U nu echt dat Karel De Gucht geen voorkennis had met zijn aandelenverkoop?? Komaan mannekes laat U niks wijsmaken! Onze Jean Luc die miljoenen graait bij InBEV en dan doodleuk mee gaat stemmen voor de nieuwe bank reguleringen. Dat kan toch niet? En onze Steve Stevaert kan er ook wat van.

   Ik ben geen socialist in hart en nieren. Het graaien van te veel socialisten heeft mij een regelrechte afkeer doen krijgen. Natuurlijk. Liberalen graaien ook. Maar die zijn er ook niet schijnheilig over. Waar de graaipolitiek ervoor zorgde dat er een grote kloof is tussen arm en rijk, zorgt socialisme ervoor dat de middenklasse gevangen zit in... de middenklasse. De immens hoge belastingen die eigen zijn aan het socialistische monster verhinderen dat wie hard werken wil kan doorgroeien naar een hogere klasse. Ik vind wel dat er vangnetten moeten zijn. Voor iedereen. Er moeten middelen zijn om onderwijs gratis te maken voor iedereen. En mensen mogen niet verhongeren omdat ze geen bedrukt papier hebben. Ik denk dat liberalen en socialisten het daar wel over eens zijn. Het is alleen de manier hoe men denkt dit best te kunnen bereiken die enigszins verschilt.

   Ik val in herhaling. Een goede middenweg.

 • door Domien op vrijdag 9 november 2012

  Stierenstront

 • door Alice Holemans op vrijdag 9 november 2012

  [title]Goed gezegd An, Wij ,rasechte[/title]Goed gezegd An, Wij ,rasechte Antwerpenaren en ware socialisten sidderen en beven over wat er ons nog te wachten staat in onze Sinjoren stad. Wij durven nooit meer zeggen dat wij "van A" zijn en het woord" Vlaanderen" heeft een hele vieze klank gekregen. Het wordt tijd dat de linkse vuisten terug gebald worden!

  • door john101 op vrijdag 9 november 2012

   "Rasechte" Antwerpenaren, haha! Ook het antiracisme met de paplepel ingegoten gekregen blijkbaar. Bal de linkse vuisten maar. Wie maakte ooit reclame met een bokshandschoen? Kun je recycleren.

 • door De Witte Bernard op vrijdag 9 november 2012

  Jan, Zouden die voorlichtingsdagen niet eens beter voor de ganse socialistische top gegeven worden? Ik vind maar bitter weinig socialisme terug bij de SP.a noch bij de SP. 'Liberaal ' lijkt er beter op te passen.

 • door Louis Moons op vrijdag 9 november 2012

  Dat mevrouw Pauwels zich een "progresieve" socialiste noemt stemt mij verheugd. Maar ik zou toch graag eens vernemen wat die Rooie Kerk in godsnaam toch bedoeld met dat "progressief" zijn. Zijn wij dan ondanks diepgaande en langdurige universitaire studies dikke uilen dat we de clou gemist hebben. Dat we ondanks alles toch maar een achterlijke groep sukkelaars zijn die het "je van het" missen. IK vrees eerder dat de Rooie Kerk geconfronteerd wordt met de prangende vrees dat de rijkelijk vloeiende stroom aan subsidies voor alles en nog wat , als het maar"progressief" was, gaat opdrogen en dat er een nuchtere evaluatie gaat komen met andere dan ideologische maatstaven. Inderdaad mevrouw Pauwels al wat artiest, kunstenaar, culturele werker was , zat tot op heden gebeiteld, op voorwaarde uiteraard dat hij zich bekeerde en richte tot de Rooie Kerk. Laten we de overheidsgelden echter efficienter gebruiken tot meerdere glorie van alle mensen en laten we die artificiele cultuur tempels nu eens voor goed ontmantelen en tot zijn ware proportie herleiden.

  • door Koen Calliauw op vrijdag 9 november 2012

   @ Louis Moons, u formuleert het helder : '...laten we die artificiële cultuur tempels nu eens voor goed ontmantelen...'. Dat is inderdaad het doel van extreem rechts, van de N-VA. Alle levende cultuur monddood maken. 'Entartete Kunst' en kunstenaars het ademen onmogelijk maken.

   U zelf hebt wat bijscholing nodig. Je mist wat '...ondanks diepgaande en langdurige universitaire studies...'. Dat geldt ook voor De Wever, ondanks zijn diploma geschiedenis. Hij kan in de leer gaan bij zijn broer Bruno De Wever, prof aan de UGent. Specialist in 'de jaren dertig'.

   Wat onder 'progressief' verstaan wordt vindt u reeds in zeer vele bijdragen van wetenschappers en anderen op DeWereldMorgen.be. Ik laat me in ieder geval door het bedreigend taaltje dat u gebruikt, niet intimideren. Want dat is nu volop aan de orde : verbale bedreigingen van rechts die aansturen op fysiek geweld. In naam van 'Vlondere Vloms'... gaan 'we' kunst en cultuur die niet in de pas loopt van de bloed zuivere Vlaamse 'identiteit' uitschakelen.

   De progressieven - niet slechts 'links' - hebben een rijke geschiedenis qua tactiek en strategie inzake de strijd tegen extreem rechts. Laten wij, progressieven, hier uit leren en in éénheid overgaan tot daden.

 • door freedumb op vrijdag 9 november 2012

  Het Vlaams Belang won verkiezing na verkiezing. Wat deed links? vloeken, tieren, 'de jaren '30 zijn terug' resultaat; noppes

  NVA wint verkiezing na verkiezing. Wat doet Links? Vloeken, tieren, 'de jaren 30...' resultaat; noppes

  Zo gaat het niet lukken.

  Iemand een idee hoe wel?

  ps; 'progressieve socio-culturele vereniging'? ach....

 • door Félicien Manon op zaterdag 10 november 2012

  Aalst, een socialistische kakastrofe? Sp.a-leden in Aalst, socialisten? Volgens mij zijn een groot deel van hen eerder liberalen overschilderd met een laagje rode vernis. De situatie in Aalst bewijst eens te meer, dat veel mensen in de politiek er een kameleon-houding op na houden.Hun doel heiligt de middelen, namelijk het bekomen van betaalde beleids-postjes. Ze zijn gedreven door puur opportunisme en hebben een ideologische ruggegraat van een weekdier. Ze zijn niet vies van partij-hoppen en coalitie's aan te gaan met politiek kaf. Hoogtijd dus, dat men bij de socialistische partij( wat er vandaag nog van overblijft ) het kaf van het koren scheidt.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties