Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Gevraagd: tolerantie voor cannabisgebruikers

Pukkelpop… het festival dat me voor de tweede keer wist te verleiden om honderdzestig euro tevoorschijn te halen. Straffe headliners en veel ambiance, maar daarnaast trok ook een ander gegeven mijn aandacht. Donderdag liet Snoop Dog de weide op haar grondvesten daveren, terwijl hij – zoals altijd – duizenden jongeren aanmoedigde om een jointje op te steken.
maandag 20 augustus 2012

Ik zag weinig feestbeesten die de aanzet tot ‘smoren’ – niet te verwarren met ‘roken’ – als taboe beschouwden. De ene joint na de andere werd gerold.

Toen de organisatie zaterdag om tien na zes opriep tot een minuut stilte voor de slachtoffers die op Pukkelpop 2011 vielen, had ik het vermoeden dat de helft van de weide zo stoned als een garnaal in het gras lag. Men kon de klokken uit Hasselt horen luiden in het kleine Kiewit. Het was stil, sereen en respectvol. Het verheugde me dat niemand voor overlast zorgde, ook al waanden velen zich in een andere wereld.

Als de politie zou willen, zouden er kilo’s marihuana uit de campingtenten zijn gehaald, maar gelukkig hielden ze zich daar voor één keer niet mee bezig. Het zou toch verloren moeite geweest zijn, want ook naast de festivalweide dweilt de politie al jaren met de kraan open tijdens de zoektocht naar ‘verslaafden’ en ‘dealers’. Waarom?

Om de vorige generatie ervan te verzekeren dat het illegale middel hun theekransje met bijhorende lekkernijen niet zou verstoren. We leven niet meer in het Victoriaanse tijdperk. Eén op de vijf Belgen kwam reeds rechtstreeks in contact met marihuana. Eén op de vier rookt sigaretten. Het ene is legaal, het ander niet. Daar stel ik me vragen bij.

Zoals ik al vaak vernomen heb, geeft het gebruik van marihuana ‘rust’ en ‘doet het problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon’. Het wordt moeilijk om dat niet meer te geloven, vermits ik slechts één blik op mijn omgeving hoef te werpen om te concluderen dat het gebruik van marihuana sterker in de jongerencultuur ingeburgerd is dan het roken van sigaretten. Uit cijfers blijkt dat één op de drie jongeren van 20 jaar – mijn leeftijd – niet vies is van het plantaardige product. Frappant, toch?

Wat dacht u dus van de legalisering van cannabis? Of een andere aanpak? Want de zoektocht naar illegale kwekers zou enkel goed zijn als er een legaal alternatief voorhanden was… een alternatief dat er tot dusver nog niet is. Niet dat ik tegen die politionele acties gekant ben, maar hoeveel procent van de dealers zou de overheid al onderschept hebben? En misschien nog een relevantere vraag: Wat vindt u ervan dat uw belastingsgeld gespendeerd wordt aan een plant?

Als gespecialiseerde drugscentra de bevoegdheid zouden krijgen om marihuana te verkopen, kan de overheid de hele drugsstroom controleren en reguleren. Gebruikers zouden met zekerheid weten dat hun aankoop van goede kwaliteit is, waardoor onnodige risico’s – die nu genomen worden door de consumptie op straat – vermeden zouden worden. Daarnaast zou uw belastingsgeld gebruikt kunnen worden voor het pensioen van uw naasten of voor de heraanleg van uw straat. Accijnzen op de verkochte delen van de plant zouden de schatkist in elk geval goed vullen.

Laten we ook niet vergeten dat er personen zijn die de kracht van de plant gebruiken als pijnstiller. Mensen die sterk lijden onder ondraaglijke hernia’s en rugklachten kunnen hun pijn halveren door een afgewogen hoeveelheid cannabis te nuttigen. Dankzij de invoering van de wietpas in Zuid-Nederland worden de Belgen gedwongen zich in het illegale circuit te begeven. Daarmee geeft de overheid een verkeerd signaal en concludeer ik dat maar weinig partijen luisteren naar de wil van twintig procent van de bevolking. Een strenger drugsbeleid vormt bijgevolg dus ook een bedreiging voor de brave burger met rugklachten.

Opvallend hoeveel gebruikers onrechtstreeks pleiten voor die absolute legalisering door zich aan te sluiten bij de zogenaamde Canabis Social Clubs, zoals de vzw Trekt Uw Plant. Volgens de Belgische wetgeving mag elke Belg – volstrekt legaal – één cannabisplant bezitten. Die regel vormt de basis voor de oprichting van de clubs, maar sinds de invoering van de wietpas kunnen zij niet meer aan de vraag naar biologische kweek voldoen, waardoor tientallen mensen zich een weg moeten banen naar een inferieur alternatief. En dat alternatief vinden ze vaak op straat.

Wat de ministeriële richtlijnen nu voorschrijven is vis noch vlees. Drugs zouden meer in de handen van Volksgezondheid moeten liggen en minder in die van Justitie. Daarom, beste regering en verlichte politici, vraag ik u duidelijkheid met bijgevoegde tolerantie. Tolerantie voor één vijfde van uw kiezers. Gun de cannabisgebruikers in deze moeilijke tijden de hoop om te kunnen zeggen: "Laat ons nog wat groene thee drinken, terwijl we een stukje spacecake verorberen".

Nick Lodewyckx schrijft geregeld bijdragen voor StampMedia

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

13 reacties

 • door Steven Frans op maandag 20 augustus 2012

  Sterk artikel dat zeer de moeite is om als opiniestuk rond te laten gaan, lijkt mij. Ik zou wel ook aangeven dat het vrijgekomen geld (minder politie en het belasten van consumptie en productie) in de eerste plaats ook gebruikt moet worden voor degelijke voorlichting en de zorg voor zij die toch met verslavingsproblemen te kampen hebben (al zal dat risico als ik me niet vergis wel kleiner worden daar gecontroleerde cannabisteelt een lager THC-gehalte kan meebrengen.)

  En als we dan toch bezig zijn, kan misschien ook ineens een balletje opgegooid worden rond decriminalisering (=/= legalisatie, wat mij voor cannabis wel haalbaar lijkt) van hard drugs.

 • door Jos Beckers op maandag 20 augustus 2012

  voledig akkoord legaliseer cannabis hef tax gelijk tabak en het brengt geld in de schatkist

 • door de spast op maandag 20 augustus 2012

  dat zouden ze met alle drugs moeten doen overigens. Alle junkies van de straat en naar de drugswinkel! Wist je dat de grootste cokefabriek ter wereld niet zo lang geleden in Nederland stond? Ooit gehoord van junkies die stalen en mensen beroofden in die tijd? Dat het merendeel van de gevangenen in ons land daar zitten ivm drugsgerelateerde feiten?

 • door Elke Mast op maandag 20 augustus 2012

  Las u ook de iets recentere en behoorlijk overeenstemmende vaststellingen over de schade die cannabis aanricht aan het tienerbrein? Ik vind dit artikel ontzettend achterhaald, het past ook in het licht van de onwetendheid over het onderwerp. Maar de wetenschap evolueert wel, men weet intussen dat jonge, onvolgroeide mensen zich ver dienen te houden van dit soort middelen-bij voorkeur van alcohol ook. Onvolgroeid betekent hier niet: fysiek onvolgroeid. Het volledige groeiproces duurt soms nog tot na de tienertijd. Absoluut niet aan te raden dus.

  • door jan peeters op maandag 20 augustus 2012

   Cannabis promoten doet me denken aan de praat van de tabakslobby, die met mooie meiden en stoere cowboys toonden hoe plezierig sigaretten wel zijn. De realiteit is anders. Longkanker, hart- en vaatziekten brengen onnoemelijke miserie mee. Cannabis is nog ongezonder dan tabak. Het tast ook de hersenen aan. De schade manifesteert zich meestal pas na enkele tientallen jaren. Maar dan is het te laat. Een roker sterft gemiddelt bijna 8 jaar eerder dan een niet-roker. Lobbyisten pro sigaretten of pro canabis liggen echter niet wakker van de problemen die drugs meebrengen.

   • door Steven Frans op dinsdag 21 augustus 2012

    Van cannabis kan men geen overdosis nemen. Het THC-gehalte dat tot meer verslaving en psychoses leidt is trouwens gestegen door de illegale/criminele sfeer. En cannabis hoeft niet gerookt te worden.

    Verder roept ook niemand op om deze drug te promoten [al zou menig artiest misschien wat verantwoorder mogen omgaan met zijn/haar minderjarig publiek] (wat van alcohol (een hard drug) niet gezegd kan worden), laat staan onder minderjarigen. In tegendeel, het vrijgekomen geld kan perfect aangewend worden om degelijke voorlichting te geven, ook over de risico's die inderdaad wel degelijk bestaan (voor tieners en adolescenten) maar die zijn er in nog veel grotere mate bij ('vroegtijdig') gebruik van alcohol en roken.

   • door Dominique van Gruisen op dinsdag 28 augustus 2012

    Er bestaat ook nog zo iets als waarheid. Dat tabak gezond zou zijn staat niet geschreven in de aller oudste farmacopeia he?

    Je verward lobbywerk met activistenwerk, juist om voor iedereen in de maatschappij goed te doen.

    Je vergeet misschien dat de mensen die het meeste profijt halen uit regulering van de Cannabismarkt, de gewone niet-rokende belastingsbetalende belg is he! Die betalen nu immers allemaal om die onzinnige Politie en Justitie-capaciteit hoog te houden. Door zulke uitspraken als lobbywerk, en in eerdere reacties ook het betoog over 'schadelijkheid in tienerbrein' , gooien jullie je eigen ruiten (en die van uw buurman) in. Jullie bangmakerij houdt het verbod en de repressie in stand. Je leeft in een cirkel.

  • door Dominique van Gruisen op dinsdag 28 augustus 2012

   @ Elke Mast:

   Heeft u zelf ooit zo een onderzoek nagelezen? Zo ja, begrijpt u hoe dat onderzoek wordt opgezet?

   Of doet u alleen maar aan papegaaienwerk (in het beste geval) of gelooft u alle roddels van de dorpsgek? Mensen die zulke uitspraken doen hebben nooit de studies doorgenomen. Het kleinste kind kan de methodologische fouten in zulke studies vinden.

   Indien u van onderzoeken ivbm Cannabis houdt kan ik u er wel enkele aanbevelen.

 • door Bruno Delarue op dinsdag 21 augustus 2012

  In de jaren 50 werd er zwaar gesmokkeld van Nederland naar België. Het smokkelproduct was legaal te koop in België, het smokkelen is gestopt toen Benelux kwam, dan werd er geen boter meer gesmokkeld. Hoe zou dat komen?

  In de jaren 70 kwam er criminaliteit en heroïne in de Amerikaanse en Europese steden, zelfs in Berlijn, een stad met een muur rond, kwam er zonder problemen heroïne binnen. Was dat door de hippies? Ja, de Rolling Stones, de Beatles en dergelijke maakten wel reclame voor drugs. Maar ze werden wel goed betaald door de muziekindustrie, George Clooney wordt ook goed betaald om in filmpjes te spelen over koffie. Maar hoe dan ook, voor de conservatiedelingen was het wel mooi meegenomen dat demonstrerende jongeren, zich volschotten met bruinen, ze hadden dan heel wat andere dingen te doen dan demonstreren. We gaan nooit weten wie allemaal winst haalt uit de drugshandel en bijwinsten. We kunnen wel aannemen dat wapenhandel een deel van de bijwinsten is.

  Eind de jaren 80 begin jaren 90 kwam techno op, met liedjes op de radio zoals extecxtano. Wat ook heel toevallig was, veel gemeenten sloten zaaltjes waar jongeren de zaterdagavond in hun beurt konden gaan dansen, een liefje zoeken, pintjes drinken, kijken hoe de plaatselijke rockband gitaar speelt, ingericht door scholieren van die of die klas, of door verenigingen. De reden was brandveiligheid. Ouders vonden dat natuurlijk niet erg, ze willen toch niet dat hun kinderen doodbranden. De jeugd verveelde zich de zaterdagavond dan natuurlijk. Maar gelukkig kwamen de megadancings heel toevallig uit de grond. De boekskes hadden er ook voordeel uit gehaald, elke week kon men dan foto’s zien van jongeren die verongelukt waren, men noemde dat de weekendongevallen. Ze deden wel iets aan druggebruik hoor, nu en dan eens een razzia houden, ze vonden dan massa’s pillen op de dansvloer.

  Velen vinden het cool om verboden dingen te doen en misschien zouden ze er niet aan begonnen zijn als ze wisten wie er de winst uit haalt?

  Wie beslist er eigenlijk dat heroïne nu voor loosers is en dat cocaïne nu heel cool is? Dat weet ik niet, waar ik wel een vermoeden in heb is dat een bepaald Zwitsers bedrijf heeft beslist dat het ook heel cool is om koffie uit een pad te drinken.

 • door xBen op maandag 27 augustus 2012

  Waarom kan ik op een leeftijd van 16j legaal harddrugs kopen (alcohol). Hoeveel mensen sterven er dagelijks rechtstreeks EN onrechtstreeks aan alcohol, al dan niet in het verkeer. Dit vinden we normaal?!? Ik heb nog nooit iemand die onder invloed van cannabis was, overlast weten veroorzaken. Deze mensen zijn nog steeds bij hun 'verstand' wat van een dronklap niet kan gezegd worden. Het enige ongezonde aan cannabis is, dat het illegaal is. Vele mensen die jarenlang medicatie nemen voor allerhande aandoeningen zouden geholpen zijn met wat cannabis, daar is de pillendraaier dus ook niet verder mee geholpen. Iets verbieden heeft sowieso het omgekeerde effect, bekijk de drooglegging in de VS maar, een gigantisch succes :-D NOT. Bekijk Nederland, het laagste cijfer harddruggebruikers van de EU, waarom? Wel er is een legaal alternatief. Dus niet wachten, legaliseren zowel de verkoop als de kweek en ons gat in de begroting zal er wel bij varen. (schade aan hersenen is bij overmatig gebruik, wat voor schade brengt overmatig alcohol gebruik nu weer? levercirrose, hersenschade, ... om nog van het sociale aspect te zwijgen).

 • door Dominique van Gruisen op dinsdag 28 augustus 2012

  Zeer mooi artikel! Nick schrijft wat iedereen die ooit op Pukkelpop geweest is al jaren weet. Gelukkig begint het tij niet alleen internationaal te keren, maar ook bij de bevolking. Een tevreden roker is geen onruststoker. Cannabis Sativa L. is in de eerste plaats een medicijn, zowel lichamelijk als mentaal. Het enigste medicijn dat -tot op datum- integenstelling tot alle andere (legale) 'medicatie' nog nooit voor 1 dodelijk slachtoffer heeft gezorgd. Wees daarbij nog eens heel bewust dat van het afval van deze plant meer dan 25.000 ecologische producten kunnen worden gemaakt. Helaas is er veel tegenstand tegen deze plant. Denk aan de wereldwijde katoenindustrie. Indien Cannabis meer gecultiveerd zou worden zou dat een overheveling van industrie zijn: Cannabis heeft geen pesticiden nodig om te kunnen groeien (katoen wel), Cannabis is een veel stevigere vezel dan katoen en neemt zeer veel CO2 uit de lucht en verbetert de landbouwgrond. Daarnaast bevatten de zaden de gezondste olie die we kunnen consumeren. Alles hangt samen. Cannabis is de enigste plant die op zichzelf onze economie kan redden en op termijn ook ons klimaatprobleem.

  Mensen moeten de vergeten kennis over Cannabis terug opzoeken! Want 80 jaar prohibitie heeft Jan Modaal doen vergeten hoe belangrijk deze plant is geweest voor de mensheid om dit punt in evolutie te kunnen bereiken.

  Als je 't niet gelooft, vraag maar aan een aantal belangrijke mensen zoals Sir Richard Branson, Stephen King en Morgan Freeman en Kofi Annan e.v.a.

  Of aan Google, uw vriend :)

  PS: Mensen die nog altijd blijven geloven in het feit dat Cannabis schadelijk is, die moeten eens dringend wat meer lezen. Dan zul je zien dat de cannabinoiden een broodnodige rol spelen in het leven van zoogdieren. Ook de mens kan er niet zonder. Waarom denk je dat er zoveel 'ongeneselijke' aandoeningen zijn tegenwoordig? Zonder normaal functionerend endo-cannabinoiden systeem bent U ten dode opgeschreven. Enkel de Cannabisplant levert deze stoffen in heel de Natuur.

  • door Vanderlinden B op maandag 3 september 2012

   Los van andere vragen en bedenkingen die ik heb bij dit artikel en de prijzende reacties, is er iets dat me uitermate stoort aan de reactie hier net boven. D. van Gruisen, u spreekt over een aantal belangrijke mensen, maar kan u me eens uitleggen wat iemand belangrijk maakt in dit opzicht. U haalt een een zakenman, een auteur, een acteur en een internationale politicus aan. Vertel me eens waarom hun mening omtrent cannabis belangrijk is, buiten dan om het feit dat ze waarschijnlijk dezelfde mening als u hebben. Ik kan ook zeggen dat Justin Bieber een belangrijk persoon is omdat hij bekend is en populair is bij bepaalde mensen, maar dat maakt zijn mening over deze materie niet waardevoller dan die van iemand anders. Net zoals die van de personen die jij aanhaalt.

   groeten

 • door Philip op woensdag 28 november 2012

  Als cannabis legaal was, zou de farmaceutische sector zwaar verlies lijden..

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties