Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu
Opinie

Solidariteit met het verzet van het Griekse volk

De leiders van de EU zetten hun chantage ten aanzien van Griekenland verder: respecteer het memorandum of jullie vliegen uit de eurozone. Ze vergeten erbij dat geen enkel verdrag dit mogelijk maakt, enkel een lidstaat kan soeverein beslissen de muntunie te verlaten. Zeven opiniemakers vinden dat de EU de Griekse samenleving niet kapot kan maken.
zondag 17 juni 2012

Verblind door de soberheidslogica zet de Trojka door: de terugbetaling van Griekse schuld vergt een ontmanteling van openbare diensten, privatisering van talrijke staatsbedrijven en concessies, de ontmanteling van CAO’s en een fiscale aderlating zonder einde.

Griekenland is de stoute leerling van de euroklas en moet dus gestraft worden. Zelfs indien een belangrijk deel van de schuld het gevolg is van de grootheidswaanzin van de traditionele partijen (Pasok en Nea Demokratia), en de krater van de Olympische spelen nog steeds niet gedicht is. Zelfs indien de orthodoxe kerk geen belastingen betaalt ondanks haar belangrijke inkomsten als grootgrondbezitter en -handelaar. Zelfs indien rederijen evenmin belasting betalen of Griekenland 4 procent van het begroting aan het leger uitgeeft. Dat de staatsschuld de hoogte werd ingeduwd door een rentesneeuwbal doet er ook weinig toe. Dat de speculanten grof geld hebben verdiend dankzij de BBB status van Grieks staatspapier wordt evenmin niet in rekening genomen. Hoe lager de rating, hoe hoger de rentevoeten, die vandaag 28 procent bedragen voor obligaties van 10 jaar.

Neen, voor de Trojka moet de bevolking de rekening betalen zo niet zullen de financiële markten sancties nemen. Maar de Europese noodleningen komen geenszins de Griekse bevolking ten goede! Zij dienden enkel om ‘default’ van Griekenland te vermijden, tijd te winnen opdat de Duitse en Franse banken hun ‘junkbonds’ op het droge konden te brengen, namelijk bij de ECB die stapels Grieks staatspapier op de tweedehandsmarkt overgekocht heeft sinds het najaar 2011.

Griekenland wordt stilletjes een Derde wereldland. Ziekenhuizen komen medicamenten te kort, scholen sluiten en kinderen vallen flauw ten gevolge van ondervoeding. De ruilhandel floreert en de kleine straatcriminaliteit eveneens. De koopkracht is met 25 procent verminderd in twee jaar tijd. De economie is in elkaar gestuikt en vertoeft sinds vier jaar in recessie (- 4,7 procent vorig jaar). Alle uitkeringen werden teruggeschroefd en vandaag leeft bijna 40 procent van de bevolking in armoede. Dit heeft veel weg van de schoktherapie die destijds in Latijns-Amerika door het IMF werd uitgevoerd. De talrijke stakingen en protestbewegingen hebben weinig zoden aan de dijk gebracht. Zij het dat de constante besparingen het pro-memorandum-kamp electoraal gekortwiekt heeft. De politieke doorbraak van Syriza heeft de financiële markten doen panikeren. Maar voor ons is het een bron van hoop, het begin van het einde van de besparingstreinen, in Griekenland of elders in Europa.

Wij steunen ten volle Syriza en het verzet van het Griekse volk. De doelstelling van ‘neoliberale Talibans’ is het ontmantelen van het Europees sociaal model en de heerschappij van de financiële markten te bestendigen in naam van het “begrotingsevenwicht”, van het “redden van de euro” of “de vermindering van de overheidsschuld”. Alexis Tsipras heeft gelijk wanneer hij stelt dat niet Griekenland maar Europa het probleem is. Hetzelfde besparingsbeleid wordt ook in Portugal, Spanje, Italië, Ierland en bij ons uitgevoerd. Dit beleid vermindert de fiscale inkomsten, verstikt de economische activiteit (zoals de gezaghebbende economen Nouriel Roubini, Paul Krugman of zelfs Paul De Grauwe het stellen) en duwt ons regelrecht de afgrond in van een economische depressie zoals in de jaren ’30. Een deel van de staatsschuld is illegitiem omdat ze het gevolg is van het redden van de banken met overheidsgeld. Het wordt tijd de rekening van het casinokapitalisme te vereffenen in plaats van ze door te schuiven naar de werkende bevolking en besparingen als een molensteen rond de nek van de reële economie te hangen. Waarom moet de rijkdom die de economische activiteit voortbrengt aangewend worden om gokschulden terug te betalen is een vraag die de Europese leiders nog steeds onbeantwoord laten.

Het is dus niet aan de volkeren van het gelag te betalen maar aan Europa om van koers te veranderen. Daarom steunen wij voluit de campagne van Syriza om het hele Europese beleid ter zake in vraag te stellen en het roer om te gooien. Er bestaan redelijke alternatieven bestaan zoals het platform van Syriza het duidelijk aantoont: stopzetting van het soberheidsbeleid dat de economie verstikt en de samenleving desintegreert; kwijtschelding van de illegitieme schuld (na openbare audit), hervorming van de ECB en de financiële sector met verbod van speculatie op staatspapier.  

Wij drukken onze solidariteit uit met het Griekse volk en roepen op tot een vorming van een breed Europees front van alle linkse krachten, van de syndicale beweging tot en met de civiele maatschappij. In deze crisis zijn de Europese volkeren lotgenoten geworden. Ofwel valt dit Europa uit elkaar en wordt de doos van Pandora opnieuw geopend ofwel groeit uit onze gemeenschappelijke actie een écht democratisch en solidair Europa.


Ondertekend door:
Ludo Abicht (filosoof), Stephen Bouquin (socioloog, universiteit Evry), Eric Goeman (woordvoerder Attac Vlaanderen, voorzitter Democratie 2000), Michel Huysseune (politicoloog VUB), Herman Luyckx (gewezen secretaris BBTK), Dimokritos Kavadias (politicoloog),  Johan Leman (gewoon hoogleraar KUL), Francine Mestrum (doctor sociale wetenschappen, lid internationale raad Wereld Sociaal Forum), 
Ronald Commers (Prof. emeritus UGent; moraalfilosoof) en Lieven De Cauter (cultuurfilosoof, activist, KULeuven).

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

19 reacties

 • door Jan Hertogen op zondag 17 juni 2012

  Voor de "Gezamenlijke verklaring van Gregor Gysi, fractievoorzitter van Die Linke in het Duitse parlement, Jean-Luc Melenchon, voorzitter van Parti de Gauche in Frankrijk en Paolo Ferrero, voorzitter van Rifondazione Comunista, Italië" zie http://www.dewereldmorgen.be/blogs/jan-hertogen/2012/06/16/met-syriza-voor-solidariteit-in-europa

  Jan Hertogen

 • door Maartenvt op zondag 17 juni 2012

  Beste lezers, Wanneer jullie het eens zijn met bovenstaande, kunnen jullie misschien de volgende facebookpagina "leuk vinden" en delen zodat deze pagina eens van grond komt. http://www.facebook.com/pages/Belgium-supports-Greece/332536963455210

  • door dana op zondag 17 juni 2012

   Sorry, geen facebook. Privacy issues.

   • door maartenvt op zondag 17 juni 2012

    Als je ziet wat er met behulp van facebook wereldwijd reeds gerealiseerd is, lijkt me dit een magere opmerking. Je kan nog steeds het minimum aan info doorgeven. Maar je hebt ook een punt. Er is echter geen enkel ander wereldwijd forum waar boodschappen op die manier kunnen worden doorgegeven op grote schaal. Oké, wanneer er hier ooit een vers totalitair, repressief regime neerstrijkt, ben ik mogelijks de klos. :-)

    • door froels op maandag 18 juni 2012

     fB kreeg een serieus proces aan zijn been voor commercieel misbruik van 'vrienden'. Betaalt nu een "schikking" (soort aflaat) aan de klagers om te ontsnappen aan een vonnis: 10 miljoen dollar. Want fB wil verder doen met die trukken vermits het daar zijn geld 'verdient'. Zie de kranten vandaag 18/6.

   • door AnonJJ op zondag 17 juni 2012

    Dana,

    Als je gewoon fictieve of summiere gegevens van je doorgeeft met een snel aangemaakt yahoo of gmail adres, én je gebruikt de Tor-Browser, dan is er wenig probleem! Tor wordt o.a. gebruikt door hacktivisten en andere mensen die nood hebben aan privacy op het internet.

    Maar ik begrijp je standpunt en doe trouwens net hetzelfde.

    Facebook, Google, yahoo en anderen zijn de ogen en oren van het grootkapitaal en helpen het volk mee te onderdrukken!

    Groetjes, Jan

 • door Gert B op zondag 17 juni 2012

  Hier wordt terecht aangeklaagd dat de Griekse bevolking de zware last moet dragen van de besparingen, maar er wordt gewoon voorbijgegaan aan de politieke en economische oorzaken: de Griekse overheid zit in acute geldnood door een overmatige schuldenberg die is veroorzaakt door een decennialang in stand gehouden verziekt systeem van politiek nepotisme en corruptie waarin enkele tientallen families al decennialang de plak zwaaien (overwegend steenrijke reders die zelf fiscaal weinig tot niets bijdragen). De bemerkingen in het artikel over die reders en de kerk die geen belastingen betalen en over een absurd groot defensiebudget zijn terecht, maar dat is wel decennialang door de kiezers getolereerd en beloond in een democratisch bestel, waarbij de Grieken zélf elke X jaar diezelfde semi-criminelen aan de macht hebben gehouden omdat die met steeds meer geleend geld alle mogelijke (bijzonder vetbetaalde ambtenarenjobs, pensioen op 50 of 52 voor zeer veel – ook fysiek niet zware - beroepen) en onmogelijke (premies voor ambtenaren die op tijd komen of die met een computer kunnen werken!) faveurtjes uitdeelden en een groot deel van de bevolking op alle denkbare manieren sjoemelde met de sociale zekerheid en onterecht van een uitkering leefde (elke gelijkenis met andere landen dichter bij huis is puur toeval). Zo leefden op het eiland Zakynthos (40.000 inwoners) tot voor kort 650 “blinden” (waaronder zowaar een taxichauffeur), er zijn jarenlang pensioenen uitbetaald voor doden, kindergeld voor fictieve kinderen, ziekenkas voor imaginaire ziekten en handicaps (“De stad Thessaloniki telde zo veel ernstig gehandicapten, dat het volgens een minister leek of Griekenland had meegevochten in de Vietnamoorlog” - http://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/1429040/2012/04/25/Liegende-Grieken-raken-uitkering-kwijt.dhtml) etcetera. En dan hebben we het nog niet gehad over de talloze misbruiken van de middelen van Europese landbouw- en andere steunfondsen, zoals gronden braak laten liggen en overleven op de Europese landbouwsubsidies, terwijl aan de overkant van de Grieks-Turkse grens rijkelijke oogsten worden binnengehaald, maar daar moet dan wel voor gewerkt worden.

  Dan moet je niet verwonderd zijn dat na enkele decennia van dergelijk wanbeheer niemand nog bereid is om je verder nog geld te lenen aan een normale rente (aangezien het overduidelijk is dat die schulden waarschijnlijk nooit terugbetaald zullen worden). En wat is dan onrechtvaardig: dat de Grieken, die zelf dit verziekte systeem verkiezing na verkiezing in stand hebben gehouden (en nu Europa ronduit proberen te chanteren) de buikriem moeten aanhalen, of dat zij tot het einde der tijden kunnen verder teren op vooral de Duitse, Nederlandse en Finse werknemers die tot hun 67e moeten werken (maar ook van de Slovaken en Slovenen, waar het gemiddeld inkomen per inwoner nog niet de helft (!) bedraagt van het Griekse)? Is dat “solidariteit” of profitariaat? Want dat is het gevolg van het binnen één muntunie blijven (waar ze trouwens ook al via fraude binnen geraakt zijn...) met de noordelijke landen: zolang zij veel minder productief zijn dan de noordelijke werknemers (en laat ons ernstig blijven, dat zal nog wel even duren) zullen ze blijven om de x jaar noodhulp nodig hebben van dat noorden. Wat op zich voor Griekenland alleen financieel nog haalbaar zou zijn, maar dan creëer je het probleem van de “moral hazard”: je geeft het signaal aan de Portugese, Spaanse, Italiaanse en andere kiezers dat ze ook maar moeten blijven stemmen op onverantwoordelijke politieke potverteerders, en telkens als de pot leeg is bellen we even naar tante Angela om hem bij te vullen. Tot ook die haar portemonnee leeg is: samen de afgrond van de onverantwoordelijkheid in.

  Er is maar één oplossing en dat is een opbreken van de huidige eurozone in aparte muntzones voor (groepen van) landen met een sterk verschillende competitiviteit: ofwel Griekenland (en waarschijnlijk op termijn ook de meeste andere PIIGS-landen) uit de euro, ofwel het voor het zuiden veel té competitieve Duitsland eruit, al dan niet vergezeld van Nederland en Finland (België hoort overduidelijk bij het Latijnse blok, zeker met de Dexia-waarborg). Daarna moet een schuldherschikking en gedeeltelijke -kwijtschelding volgen, die de factuur bij de banken en speculanten legt i.p.v. bij de burgers van de andere eurolanden, en kan Griekenland (of het zuidelijke restant van de eurozone als Duitsland of een aantal noordelijke landen zouden opstappen) vers geld drukken om zijn schulden te betalen, waardoor hun munt (drachme of zeuro) sterk zal devalueren tegenover de noordelijke (neuro of mark). Daardoor zal een nieuw evenwicht in competitiviteit bereikt worden, zodat Griekenland weer kan gaan werken en exporteren, net zoals Ijsland door een sterke devaluatie van de Ijslandse kroon de crisis van 2008-2009 op enkele jaren tijd te boven is gekomen.

  Het artikel stelt terecht dat een deel van de staatsschuld illegitiem is omdat zij diende voor het terugbetalen van de gokschulden van de casinobanken met overheidsgeld (net als in ons land overigens na de financiële staatsgreep van Dexia/ACW/Arco). Maar dat gaat maar over een deel van die schuld en, nogmaals, dat gebeurde door democratisch verkozen nationale politici. Ook wij zullen binnen enkele jaren op de blaren moeten zitten als we niet dringend het roer omgooien (b.v. door eindelijke de fiscale en sociale fraude aan te pakken), maar we hebben wel zelf (collectief dan, ik niet en de auteurs misschien ook niet) deze figuren aan de macht gestemd. In deze crisis zijn de Europese volkeren inderdaad lotgenoten geworden, waarbij de werknemers in het noorden nu opdraaien voor de desastreuze gevolgen van de in vele opzichten onverantwoordelijke politiek in het zuiden. Akkoord dat Europa van koers moet veranderen, maar dan niet door een blanco cheque te blijven schrijven waarmee het zuiden eindeloos verder boven zijn stand kan leven, wel door de eurozone te splitsen gevolgd door een schuldherschikking en gedeeltelijke -kwijtschelding van de schulden van de PIIGS-landen. Daarom steun ik ook Syriza, want als zij aan de macht komen en aan hun retoriek vasthouden wordt die broodnodige splitsing eindelijk onvermijdelijk.

  En dan het goede nieuws: er is een oplossing! Als iedereen (individuen, middenveld/organisaties, ganse landen zoals Frankrijk) die zich solidair verklaart in woorden nu eens X duizend euro inlegt kunnen zij samen een fonds vormen om Griekenland een noodlening te bezorgen aan een “eerlijke” rente, om zo via gemeenschappelijke actie tot een écht democratisch en solidair Europa te komen zonder de politieke clowns die nu de dienst uitmaken. In deze tijden van internet en Facebook is dat zeker mogelijk.

  • door Rob R. op maandag 18 juni 2012

   "maar er wordt gewoon voorbijgegaan aan de politieke en economische oorzaken: de Griekse overheid zit in acute geldnood door een overmatige schuldenberg die is veroorzaakt door een decennialang in stand gehouden verziekt systeem van politiek nepotisme en corruptie waarin enkele tientallen families al decennialang de plak zwaaien"

   Ik wil dit deel niet ontkennen, maar ik wil er nog wat bij plaatsen wat veel belangrijker is in mijn ogen.

   http://www.youtube.com/watch?v=fGM0plm89Xw Deze video gaat over het ESM, europees noodfonds voor nog meer banken sponsoren. Mr de Ruiter maakt een heel terechte opmerking over de periode dat de Euro er nog net niet was.

   EXPORT.

   Griekenland kan onmogelijk concurreren met Duitsland.

   Duitsland heeft geweldige infrastructuur, weilanden, bossen, fabrieken, opleidingen / andere soorten kennisinstituten, etc, etc, etc. En Duitsland exporteert zich helemaal Suf. (de grootste reden dat groei in Europa veelal begint met groei in Duitsland)

   Wat heeft Griekenland? Amper tot niets. Palmolie? Bessensap? Was het wel zo'n beetje he.

   Al die omhoog gepromoveerde figuren binnen Europa wisten dit of waren totaal onwetend over de realiteit voor dat de Euro ook maar een feit was. Men wist dat er geld bij zou moeten in Griekenland, Spanje, e.d. Dit is nu aan het gebeuren en het zal echt gebeuren ook als men niet door krijgt wat een simpel spelletje men hier aan het spelen is. U allen staat garant voor de bankiersvriendeclub en dat is de keiharde realiteit. U gaat dit alles betalen, het start niet met het ESM, er zijn al 2 noodfondsen, garantiefondsen, IMF waarborg onzin en nog meer potjes waar van alles in zit wat U betaald dus eigenlijk alles al en nog stellen de bankiers dat ze nu weer steun nodig hebben. (en de politici gaan er meestal (hand-in-hand) direct in mee.)

   Sociale onrust neemt alleen maar toe, populistische politieke partijen staan door heel Europa klaar of in de startblokken om hele regeringen over te nemen en iedereen doet alsof men dit niet zag aankomen.

   Wakker worden mensen, ze zijn bezig met de volgende 'hik' in het systeem. Elke zoveel jaar komt dat 'effe toevallig' uit de kast zetten. jaren 30, jaren 80, nu. De oorsprong is een en dezelfde.

   Mvg,

   • door Gert B op maandag 18 juni 2012

    Nog een interessant artikeltje dat kort opsomt waarom het ESM waanzinnig (het zal niets structureel oplossen) en misdadig (het is één grote permanente ongelimiteerde hold-up op de burger/belastingbetaler zonder ook maar enige democratische controle of inspraak) is. http://www.knack.be/opinie/columns/tien-redenen-om-tegen-het-esm-te-stemmen/opinie-4000115470640.htm Kort samengevat: deze niet democratisch verkozen figuren zullen letterlijk ongelimiteerd geld op mogen vragen bij de nationale overheden (bij u en mij dus eigenlijk) om banken en aanverwanten te “redden” wanneer hun casino-avonturen weer eens verkeerd aflopen. Nationale parlementen krijgen daarbij 0,0 inspraak, nationale rechtbanken hebben 0,0 juridische bevoegdheid. Er zou ongeveer 2.000 miljard extra nodig zijn voor de komende 2 jaar (pakweg 10.000 per belastingetaler). Het artikel vermeldt zelfs het ergste nog niet: zowat iedereen die er van ver of dichtbij mee te maken heeft zal totale juridische immuniteit genieten, m.a.w. deze figuren krijgen een totale carte blanche om wat met de Europese economie te experimenteren (als ze allemaal van goede wil zouden zijn, zoals we onze politici en bankiers - voor zover dat onderscheid er nog is - nu eenmaal kennen) en/of hun zakken te vullen op historisch nooit eerder vertoonde schaal.

  • door tom op maandag 18 juni 2012

   Dus, we leggen allemaal een centje samen, starten een noodlening voor Griekenland en verdedigen zo de hele Europese economie tegen de speculanten en banken.

   "De Belgische particulier beschikt over een gemiddeld vermogen van 85.000 euro, exclusief de waarde van het vastgoed. Dat blijkt uit een studie van Roland Berger Strategy Consultants." (Trends, maandag 12 september 2011 )

   Van mijn gemiddelde 85.000 euro wil ik gerust een 10%, dus zeg maar 8.500 euro overmaken. Je kan het vanmiddag al hebben. Tenminste, als ik me nog kan herinneren waar ik mijn 85.000 euro daarnet heb weggelegd. Tiens, waar zijn ze nu? Daarnet had ik ze hier nog ergens...

  • door froels op maandag 18 juni 2012

   Al dat geld dat de Grieken hebben uitgegeven en nog dagelijks verder betalen (intresten), bij wie zit dat nu? Als we dat wisten, zouden we het kunnen terugeisen. Gedaan met de schulden.

   • door Richard op maandag 18 juni 2012

    Zeer simpel, dat zit nu bij de Duitse grootbanken... . Zo kunnen ze hun balansen opkuisen en zich voorbereiden op de onvermijdelijke default. Duitsland spelt graag de economische les aan andere landen maar zwijgt in alle talen over hoe andere Europese landen mogen opdraaien voor de verliezen van haar banken (dmv het ESM). Wacht maar als Dexia overkop gaat, dan zullen ook wij Belgen mogen gaan aankloppen bij het ESM, Frau Merkel kennende zal de gewone Belg het gelag mogen betalen met keiharde besparingen en zullen de bankiers vrijuit gaan met hun gouden parachutes.

    • door Gert B op dinsdag 19 juni 2012

     Inderdaad een simpel antwoord, het klopt dan ook niet. Om te beginnen is er nog geen euro ESM-geld uitbetaald, en zal Duitsland net buitenproportioneel veel geld in het ESM (als het geratificeerd geraakt) steken (net als Luxemburg, Nederland en Finland - zoals ook bij het EFSF en zoals steeds in Europa vullen deze landen de potten waaruit dan vooral de zuiderse landen putten): http://www.nrcnext.nl/blog/2012/06/04/next-checkt-%E2%80%98nederlanders-betalen-per-hoofd-het-meest-aan-het-esm%E2%80%99/. Of waarom dacht u dat er in die landen zo’n grote weerstand tegen het ESM is bij de bevolking in Dtsl, Ndl en Finland? En het geld zal ook niet (hoofdzakelijk) naar de Duitse banken gaan, die kunnen tegen een stootje (http://www.ft.com/intl/cms/s/0/7cbdc3f4-e9f0-11e0-b997-00144feab49a.html#axzz1yDuxu0fF), terwijl de Franse banken een veel grotere blootstelling hebben aan Spanje en Italië, de volgende 2 dominostenen die economisch dubbel resp. driedubbel zo zwaar wegen als de 3 tot nu toe “geredde” landen (Griekenland, Portugal en Ierland) samen. Of waarom dacht u dat F. Hollande constant zit te emmeren over Europese solidariteit en eurobonds? Wat houdt hun tegen om euro-exclusief-Duitsland-bonds uit te geven? Juist ja, ze staan zelf aan de rand van de afgrond. Ze willen allemaal “solidariteit”, maar dan met de portemonnee van Merkel die voor de rest haar klep moet houden als de Grieken 15 jaar vroeger met pensioen willen dan de Duitsers. De oorlog weet u wel, ondertussen 7bijna 0 jaar geleden. En ze gaan het zover drijven dat de Duitsers er genoeg van krijgen en de mark opnieuw invoeren: http://www.spiegel.de/international/europe/how-germany-s-eu-partners-are-using-blackmail-in-the-euro-crisis-a-837768.html.

     En dan die dwaze Merkel-bashing. Duitsland spelt misschien graag de economische les aan andere landen, maar dat is dan ook terecht. Zij hebben hun economie aangepast aan de 21e eeuw en zijn nu de (laatste) economische motor van Europa,. Daarbij heeft ook de bevolking de tering naar de nering heeft gezet, bijvoorbeeld door pensioen op 67. En dan staan die zuiderse landen vanuit een Orwelliaans geïnterpreteerde “solidariteit” voortdurend bij hen te bedelen wanneer ze zich weer eens in de problemen hebben gewerkt met hun onhoudbare sinterklaaspolitiek (cfr. mijn eerdere reactie hierboven). En inderdaad zal ook België om hulp moeten vragen zodra Dexia omvalt, maar dat is dan onze eigen stomme schuld. Het zijn wijzelf die volksverlakkende sociopaten als Leterme, Reynders en Tsjeven Vanarco hebben verkozen die de belangen van Dexia, ACW en Arco boven die van de burger stellen en die de bankiers vrijuit laten gaan met hun gouden parachutes (en binnen enkele jaren als het stof is gaan liggen krijgen ze daarvoor een baronstiteltje of een Légion d'Honneur van de échte kolonisator (http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/03/14/belgie-kolonie-van-frankrijk). Waarom zou Merkel de Duitse bevolking laten opdraaien voor onze stommiteiten? Wie voor zich zelf zorgt heeft geen lening nodig van de anderen en hoeft dus ook hun voorwaarden/besparingen niet te ondergaan. En een volk met ballen aan zijn lijf laat die banken gewoon failliet gaan en brengt de (on)verantwoordelijke bankiers en politici voor de rechter. Ijsland heeft daarin het voorbeeld gegeven en is de crisis ondertussen al te boven, terwijl het hier steeds duidelijker wordt dat het ergste nog moet komen.

   • door dw op vrijdag 22 juni 2012

    Het geld van de europese bail-outs : Goldman-Sachs ? JP Morgan?

    Het geld van Griekenland : http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Greek_billionaires

 • door Stuyck Paul op maandag 18 juni 2012

  Hoe dom en stom kan links nu zijn ? Griekenland heeft Europa bedrogen van begin tot einde ! Ik kan hier geen enkel begrip of geld voor opbrengen. In dien ze Europa niet willen volgen dat ze er dan gewoon uitstappen met alle gevolgen van dien. Maar ja de meesten willen de Euro n iet verliezen.. want dan wordt het pas echt slecht..

  • door froels op maandag 18 juni 2012

   De vervalsing van de begrotingscijfers, o m dankzij een truc van Goldman-Sachs, gebeurde onder de vorige regering vooraleer PASOK de verkiezingen won. Wie waren dat? Neo Dimokratia, die nu weer de meerderheid gaat leiden...

 • door De Wit Bruno op maandag 18 juni 2012

  Vreemd dat De Wereld Morgen de eenheidsbetoging van afgelopen woensdag niet de moeite waard vond om over te berichten. Een 30-tal organisaties tekenden de oproep om de solidariteit aan te gaan met de strijd van het Griekse volk, tegen de memoranda en tegen de dictaten van de Trojka. Onder de aanwezigen een delegatie van de PVDA en een geanimeerde groep van SAP-LCR. De betoging was geen steun aan één of andere linkse partij in Griekenland. De oproep hierboven steunt exlusief Syriza, wat uidrukkelijk niet de bedoeling was van de betoging vorige week. De foto op jullie site komt trouwens van die bewuste betoging! http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1453672/2012/06/13/350-betogers-in-Brussel-tegen-Griekse-besparingsplannen.dhtml

  • door christophe op maandag 18 juni 2012

   Ik weet dat het een dooddoener is maar DeWereldMorgen.be is een bijzonder kleine redactie met wel een grote groep vrijwilligers. Over die actie van woensdag hadden we iets moeten hebben. Dat klopt.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties