Hoe de rijken de wereld regeren
Nieuws, Wereld, Cultuur, Recensie, Michael Parenti, Kapitalisme, Boekrecensie, Hoe de rijken de wereld regeren, Derdewereld, Vrije handel -

Hoe de rijken de wereld regeren: elite versus Derde Wereld

Kritiek op de politiek van de Verenigde Staten was tijdens de regering-Bush schering en inslag. Die kritiek bekoelde wat onder Obama. Nu maakt politicoloog Michael Parenti in 'Hoe de rijken de wereld regeren' ('The face of imperialism') de slapende honden weer wakker.

dinsdag 29 mei 2012 14:15
Spread the love

In zijn boek houdt hij Washington verantwoordelijk voor het bewust in de hand werken van de armoede in de wereld. De States doen dit volgens de auteur voornamelijk om de kas van de rijke ondernemers in hun land te spijzen.

Met ‘vrije handel’ in het vaandel en misbruik van het woord ‘democratie’, valt de VS elk land aan dat zich niet aan het westerse kapitalistisch ideaal onderwerpt. Amerika wil zijn bedrijven namelijk in elk land de mogelijkheid bieden om handel te drijven.

Wat er volgens Parenti op neerkomt dat de lokale bevolking aan hongerlonen onderworpen wordt, boeren moeten opboksen tegen goedkope geïmporteerde landbouwproducten uit de VS, en natuurlijke bronnen mogen zonder enige zorg voor het milieu uitgeput worden. Allemaal ten voordele van Amerikaanse multinationals.

Een dergelijke ‘vrije handel’ loopt natuurlijk niet van een leien dakje als de regering van dat land te socialistisch of te    zelfredzaam ingesteld is. De auteur is daarom niet te verlegen om Cuba, Irak en Noord-Korea te verdedigen en legt met eigen argumentatie uit waarom de VS net die landen viseert, en hoe ze de globale bevolking hierin manipuleert.

Bovenstaande kan je aan een complottheorie doen denken. Complottheorieën echter worden vaak gevoed door incomplete gegevens of verdachtmakingen. Wat Parenti beschrijft, is niet gestaafd door bedenkelijke aantekeningen, maar op wat dagelijks in de actualiteit verschijnt, zij het dan vanuit een ander perspectief bekeken.

Dat je leugenarij niet altijd verkocht krijgt, was ten tijde van de Irak-oorlog te merken. Zelfs Joe Sixpack begon zich af te vragen of Saddam echt wel massavernietigingswapens had, en of de oorlog in Irak niet om andere reden gevoerd werd. Die malle oude Bush, zo heeft het Witte Huis later toegegeven, had zich vergist.

Maar, om het op een Kobe Ilsen-manier te stellen, is dat wel zo?

Parenti vraagt zich af of de ex-president z’n dommigheid niet veinsde door achter z’n façade toch maar mooi zijn complete plan uitgevoerd te krijgen. (Kijk, kijk, daar komt dat complottheoriemonster al iets dichter varen.)

Hoe de rijken de wereld regeren vat bondig vanuit een linkse visie de stand van het kapitalisme samen, op een jargonloze manier. Het boek begint aanvankelijk moeilijk met een filosofische introductie, maar leest hoe langer hoe vlotter.

‘Hoe de rijken de wereld regeren’ is verkrijgbaar in onze shop.

take down
the paywall
steun ons nu!