Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Journalisten loslopend wild in Syrië

Woensdag 22 februari zijn er in Syrië opnieuw twee buitenlandse journalisten om het leven gekomen. Volgens de Franse krant Libération werd het mediacentrum in Homs onder vuur genomen door regeringstroepen. Dezelfde dag kwam ook een Syrische internetactivist, Rami al-Sayyed, om het leven. Persvrijheid is in Syrië een loos begrip.
vrijdag 24 februari 2012

De Amerikaanse journaliste Marie Colvin (55) en de Franse fotojournalist Rémi Ochlik (28) kwamen om het leven bij bombardementen door het Syrische leger. Tientallen burgers werden bij diezelfde aanvallen het slachtoffer. Het is niet bewezen dat het regeringsleger met voorbedachte rade het perscentrum in Homs bestookte.

Het staat echter vast dat journalisten een enorm risico lopen op Syrisch grondgebied. Volgens Freedom House en Reporters Sans Frontières (RSF) betekent persvrijheid nagenoeg niets in Syrië.

Vijand van persvrijheid

Volgens RSF is de Syrische president Bashar al-Assad "een van de 38 vijanden van de persvrijheid". In 2010 stelde de organisatie een persvrijheidsindex op van alle landen ter wereld. Syrië bengelt onderaan die lijst op positie 173 van de 178 landen. Ook volgens Freedom House is de pers in Syrië absoluut niet vrij.

In een rapport van 2011 zegt de organisatie het volgende: "Het geweld van de overheid tegen journalisten bestaat uit arrestaties, langdurige en geïsoleerde opsluiting, foltering, verbanning en vertraagde of geweigerde accreditaties. Tientallen journalisten werden aangevallen, gearresteerd en het zwijgen opgelegd. Velen werden veroordeeld omdat ze te kritisch bericht zouden hebben over de Syrische regering."

RSF bespreekt in een artikel uitvoerig de manier waarop het regime van Assad de pers aan banden legt. Het internet wordt bijvoorbeeld nauwgezet in de gaten gehouden. De uitbaters van cybercafés moeten alle commentaren bijhouden die hun klanten posten op websites. Syrische journalisten en bloggers worden aangehouden en zelfs gefolterd als ze verslag uitbrengen van demonstraties of aanslagen.

Vorig jaar nog heeft Al-Jazeera zijn activiteiten in Syrië stopgezet, omdat de werknemers bedreigd werden door de regering. De Syrische overheid is eveneens bijzonder zuinig met visa voor buitenlandse journalisten. Op die manier kan ze de buitenlandse media immers kortwieken. Ten gevolge daarvan verblijven veel internationale journalisten illegaal in het land.

Geweld veroordeeld

In een artikel over de aanslag op het mediacentrum in Homs, veroordeelt RSF het geweld gebruikt door het regeringsleger. “We veroordelen ten zeerste deze drievoudige misdaad (RSF verwijst ook naar de dood van een internetactivist). De overheid blijft haar bloedige repressie van censuur volhouden”, zegt de organisatie. “Ze heeft besloten de hele bevolking te straffen en excessief geweld te gebruiken om journalisten het zwijgen op te leggen, wanneer zij getuige zijn van haar misdaden”, voegt ze er nog aan toe.

De internationale gemeenschap is ook streng voor de regering in Syrië. Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy is het tijd "dat het Syrische regime opstapt". De regering van de Verenigde Staten ziet de aanslag op het perscentrum als "een zoveelste voorbeeld van schaamteloos geweld". De Britse eerste minister, David Cameron, ten slotte vindt de dood van de journalisten een "droevig bewijs van de risico’s die journalisten nemen om de wereld te informeren over de gruwelijke gebeurtenissen in Syrië".

Tijd voor actie

De VS sluit verdere acties tegen het Syrische regime niet uit, maar wanneer die er komen en waaruit ze bestaan, is nog onduidelijk.

De huidige maatregelen en de strenge woorden van de internationale gemeenschap blijken niet voldoende om president Assad te stoppen. Ook Reporters Sans Frontières vindt dat het tijd is voor actie en doet een oproep: “De internationale gemeenschap kan niet langer passief toekijken terwijl steden en dorpen, die het centrum zijn van prodemocratisch protest, weggeveegd worden.”

© 2012 – StampMedia

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

22 reacties

 • door Marc Vandepitte op vrijdag 24 februari 2012

  De dood van de journalisten in Syrië is erg en ontoelaatbaar. Maar enige voorzichtigheid is hier minstens op zijn plaats. Het gaat over een oorlogssituatie. In de oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer. Hoe de journalisten aan hun einde kwamen en vooral wie daarvoor verantwoordelijk is, is (nog) absoluut onduidelijk. De twee bronnen die dit artikel aangeeft zijn hoogst onbetrouwbaar. Beide organen worden gesponsord en werken nauw samen met National Endowment for Democracy. Het is niet ongebruikelijk dat undercover NGO’s ingezet worden in gebieden waar gewapend verzet actief is. Dat was bijvoorbeeld het geval in Peru in de jaren tachtig en negentig en vandaag in de bezette Palestijnse gebieden. Het volgend citaat geeft te denken: “Veel van wat we tegenwoordig doen werd 25 jaar geleden in het geheim gedaan door de CIA” vertelt Allen Weinstein, voormalig waarnemend voorzitter van de National Endowment for Democracy in een openhartige bui. (Washington Post 21 september 1991) Reporters sans Frontières is in 2008 zijn patronage van Unesco kwijtgespeeld. Ook dat geeft te denken. Freedom House is openlijk uit om in een vijftiental landen regimewissels door te voeren. Het is m.a.w. een (niet militair, maar wel in de sfeer van inlichtingendiensten) speerpunt van de interventiekrachten van het Westen. Cruciaal om te kunnen interveniëren is het bewerken van de publieke opinie. Met alle respect, maar indien alternatieve media het (onkritisch) verlengstuk worden van dergelijke bedenkelijke organisaties, dan zijn we ver van huis.

  Bron: De kloof en de uitweg, Berchem 2004. Enkele links: http://mathaba.net/news/?x=585297; http://cubanismo.net/cms/fr/articles/pourquoi-lunesco-ne-peut-pas-sassocier-reporters-sans-frontieres; http://www.cubanismo.net/teksten_nl/venezuela/rsf_desinformatie.htm.

  • door nanda op vrijdag 24 februari 2012

   Pffffffff

   Daar gaan we weer: het Westen is eeeeevil, dus schurken we weer liever aan met dictators als assad en... Wel Assad is veeel erger dan het 'westen'. Obama IS een lievertje vergeleken met Assad. assad is natuurlijk wel een underdog en de vs hoegenaamd niet, maar dat is maar gelukkig ook! PLease let go of identiteit en blijf gewoon bij de feiten en vraag je af of je die wil en zo nee wat je eraan gaat doen.

   Ik ben juist blij dat de wereldmorgen hier zo zijn best doet om objectief te zijn!

   met alle respect hoor

   greets

   nanda

   • door nanda op vrijdag 24 februari 2012

    ik bedoel in dit geval is dat gelukkig, moest Syrie een wereldmacht zijn met

   • door MM op vrijdag 24 februari 2012

    Inderdaad Nanda de feiten komende van betrouwbare/onbetwistbare bronnen. Maar dat is nu net het probleem...Dat is wat Marc in zijn tussenkomst probeert duidelijk te maken, maar waar jij handig rondom probeert te fietsen met uw uitlatingen rond Assad...

   • door jorisdewinter op zaterdag 25 februari 2012

    Als iedereen er over eens is dat "de"waarheid/feiten steeds "verkleurd" worden door beide partijen omwille van HUN belangen(ideologische/geo-strategische en machtsfactoren) is het dikwijls de overheersende(mainstraim)welke "de massa" kan beînvloeden met hun dominante media's,dus.... Wat WIJ er aan kunnen doen is"kritisch/argwanend" zijn én zeker niet meeheulen met militaristische "oplossingen! de geschiedenis geeft talrijke voorbeelden genoeg om die ONMENSELIJKE tol niet opnieuw als oplossing naar voor te schuiven.(Vietnam,Chili,Irak,Afganistan,Libië etc...) Menselijk is diplomatie én echte,lokale democratische inspraak te stimuleren,géén vijandsbeelden te cultiveren tussen verschillende bevolkingssamenstellingen(niet godsdiensten,niet etnische afkomst etc...)

 • door Tim T op vrijdag 24 februari 2012

  Kan er op DWM geen genuanceerder artikel over Syrië komen, dan hetgeen hierboven staat? Freedom House en RSF: die hun mening kan ik overal lezen, hier verwacht ik toch iets diepgaander

  • door christophe op vrijdag 24 februari 2012

   Ik heb enkele artikels uit ons recente archief gelinkt aan het artikel van Stampmedia.

 • door Peter Braet op vrijdag 24 februari 2012

  Dakzij de journalisten weten we bijvoorbeeld dit: http://www.youtube.com/watch?v=fnqia9cpxx4&feature=player_embedded Niets of niemand ontziend geweld. Het is het belangrijkste dat dit onmiddellijk stopt, wie er juist achter zit komen we nog wel te weten.

  • door Peter Braet op vrijdag 24 februari 2012

   Dankzij de journalisten natuurlijk. Helaas laten de VN verstek gaan. Door het veto van Rusland en China loopt het daar helemaal uit de hand, ook al komen er berichten van andere mensen uit Syrië die weinig geweld gezien hebben. Normaal zou er een leger blauwhelmen moeten gaan tussenstaan en dat legertje ontwapenen. Dan weten we meteen of het het leger van Assad is dan wel een zootje rebellen. In het laatste geval zou de VN Assad moeten gaan helpen, maar daar de vrienden van Assad hun veto gesteld hebben kunnen we er wel van uitgaan dat hij inderdaad een ordinaire dictator is die zich tot elke prijs vastklampt aan de macht. Vermoedelijk, afgaande op de berichtgeving die iedereen op radio en televisie krijgt is dit een voorspel op de oorlog met Iran. Dan wordt het nog veel erger. Ondertussen vinden onze media geheimzinnige kasteelmoorden, gekapseisde cruiseschepen en de nationale politiek véél belangrijker. Ik heb er geen goed oog in. We worden belogen langs alle kanten.

 • door jantje op zaterdag 25 februari 2012

  het is sinds het begin van de opstand steeds een non-issue gebleven, maar de syrische overheid garandeert geen vrije nieuwsgaring, accrediteert geen buitenlandse journalisten (tenzij 'aan de leiband' -embedded- na lang aandringen vanuit het buitenland).

  onnodig te zeggen dat er geen syrische vrije pers bestaat, het is echter algemeen bekend dat de officiële staatsmedia 'onfeilbaar zijn inzake geloof en zeden'.

  het is bijna onvoorstelbaar, maar ook in ons land zijn er mensen die vinden dat de syrische overheid 'onfeilbaar' is: de mediawerkgroep syrië! doorlinken vanuit http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/ naar 'De waarheid over Syrië/The truth about Syria - Mediawerkgroep Syrië (MWS) (Vind ik leuk)!

  het is intriest dat zich links en vooruitstrevend noemende mensen het dictatoriaal karakter van het assad-regime ontkennen en het moorddadig optreden van het syrische leger tegen syriërs verdoezelen. bijgevolg spreken ze niet van 'opstand' maar van 'oorlog', niet van 'oppositie' maar van 'terroristen'. uiten ze vooral hun vrees voor 'wapensmokkel' en 'buitenlandse interventie' en reppen met geen woord over de langdurige belegering en zware beschietingen van de stad homs door het leger.

  het klinkt ook zeer eigenaardig dat de westerse publieke opinie pas helemaal ontdooit als westerse journalisten het leven laten, naast en tegelijk met vele inwoners van homs, waaronder een syrische internetjournalist (die kon er nog net eventjes bij!). dat syrische burgers al bijna een jaar loslopend wild zijn komt kennelijk niet bij hen op.

  (de appel valt nooit ver van de boom: precies dertig jaar geleden deed de vader van de huidige dictator hetzelfde met de syrische stad hama. leden van de syrische moslimbroeders hadden daar leden van assads' regime en hun families gedood. de dictator liet daarom de stad hama zwaar bombarderen, na 27 dagen waren er tienduizend doden, waaronder veel vrouwen en kinderen. legercommandant rifaad al assad, oom van de huidige dictator, leidde deze slachting en woont nu ongestoord en weelderig ... in londen! journalist robert fisk stelt dat de verenigde staten de syrische leiders feliciteerde met deze overwinning op het 'moslim-fundamentalisme'. http://www.youtube.com/watch?v=X8dSFeWxRnI )

  jan van reusel eisden-maasmechelen

 • door dan op zaterdag 25 februari 2012

  De mensen in deze video's wagen dagelijks hun leven om voor enige transparantie te zorgen... http://news.blogs.cnn.com/2012/02/23/inside-syria-activists-risk-lives-to-show-world-the-death-they-see/

  in de hoop dat wij met hun info iets doen... Helaas is het verschrikkelijk moeilijk de wereldwijde muur van onverschilligheid te doorbreken... Het gebrek aan inzicht in de situatie in Syrië is het fundamentele probleem, waardoor geen solidariteit kan groeien... Niet de sideshow van de laatste verdedigers van Assad zoals hier in DWM opgevoerd. Zoals Jean Bricmont zelf toegeeft staan zij geïsoleerd binnen de linkse beweging, net zoals Assad die, op een tiental landen na, wereldwijd geen verdedigers meer heeft (cfr. VN stemming).

  • door dana op zaterdag 25 februari 2012

   Voor midden-oosterse aangelegenheden heb ik een blind vertrouwen in Mr Robert Fisk. Die is er niet zo gerust in, het is niet zo eenduidig als men zo willen. Assad vervangen door Islamisten is een moeilijke keuze, zelfs voor Clinton.

   Wespennest.

   • door Ludo Keersmaekers op zaterdag 25 februari 2012

    Ik begrijp niet waarom Dana vindt dat Clinton moet bepalen wie Syrië gaat regeren . Na verhofstadt pleitte ook Reynders deze morgen voro militaire interventie . Blijkbaar willen de NATO landen de burgeroorlog en het leed nog vereregeren. Ik vind het eugenaardig dat Jan Van Reusel de wapensmokkel naar rebellen schijnt te ontkennen. Rusland en China zoeken actief naar een politieke oplossing hetgeen je niet kan zeggen van West-Europa en de VS . Die zetten na Libië de oorlogen voort, na Syrië wordt al lang gedacht aan een oorlog tegen Iran. Op 26 februari gaat er in Syrië een referendum door over een nieuwe grondwet . Kennen jullie de inhoud? Laat ons d

    • door Manu op zaterdag 25 februari 2012

     De beelden die we te zien krijgen zijn niet duidelijk en vaak lijkt hetgeen erbij wordt gezegd niet te kloppen. Je voelt en ziet zo dat er hier propaganda in het spel is en mediamanipulatie. Het lijkt er eerder op dat die westerse journalisten zijn vermoord door terroristen aan de zijde van de opstandelingen. Wat het muilkorven van journalisten betreft: daar is Turkije kampioen in, momenteel zitten daar tientallen journalisten achter de tralies.

     • door Manu op zaterdag 25 februari 2012

      Leugenachtige propaganda van onze traditionele media de VRT op kop die nu, net zoals met de burgeroorlog in Libië, de zijde kiest van de terroristen. Wie weet hoe de internationale media tewerk gaan en iets over deze landen weet, ziet gewoon door de nieuwsberichten en de regels heen, dat de (erg subjectieve) berichtgeving niet klopt. Rudi Vranckx gaat bij wijze van spreken supporteren voor de 'opstandelingen' en verzuimt om aan juiste, objectieve (vanuit alle zijden) berichtgeving te doen (en wellicht mag hij dit ook niet doen van zijn broodheren: onze staatstelevisie). In Syrië is er géén sprake van een volksopstand: nooit zagen we beelden van volksopstanden, want die zijn er niet niet. Wat we wel zagen waren juichende massa's voor de Russische minister na het veto tegen een resolutie van de VN. Rusland dat héél terecht stelt dat ook aan de zijde van de opstandelingen eisen moeten worden gesteld.

      Eigenlijk gaat het om een groep extremisten die een staatsgreep wil plegen en daartoe alle geweld aanwendt, zoals onder meer het geval was in Aleppo waar zelfmoordterroristen bomaanslagen pleegden met bomauto's. In Homs zijn er gevechten tussen het soennieten (die de macht willen grijpen) en het deel van een wijk waar alevieten wonen (die eerder regeringsgezind zijn). Onder de terroristische bendes zijn moslimbroeders en salafisten actief uit Afghanistan, Libië en Jordanië. Deze terroristen willen een burgeroorlog uitlokken en gaan steeds driester tewerk: eerst martelen ze mensen die ze daarna doden en verminken. Ze zijn in het zwart gekleed en gemaskerd, sommigen zijn gedrogeerd en ze lijken op doodseskaders. Deze gruwelen worden dan uitgebreid gefilmd en uitgezonden door Al Jazeera en Al Arabija, die dan het regime valselijk beschuldigen. Deze terroristen ontvangen geld en wapens uit het buitenland. Een lijst van 100 burgers die volgens de internationale pers zogezegd waren gedood door het Syrische leger, werd onderzocht, maar deze lijst bleek gewoon vals te zijn. Een familie vertelde dat hun zoon werd vermoord, omdat hij weigerde op te stappen in een protestbetoging tegen de regering. In Banias zouden op 13 april 2011 negen soldaten zijn gedood door het leger omdat ze weigerden om op de bevolking te schieten. Uiteindelijk bleek dat de soldaten werden doodgeschoten door terroristen. De leider van deze terroristen is Khaddam Abdil Halim, die van 1984 tot 2005 vice-president van Syrië was. Hij wilde een staatsgreep plegen, maar dit is niet gelukt en hij is gevlucht naar Frankrijk, van waaruit hij wordt gesteund. Op een persconferentie in Parijs in april 2011 lanceerde dezelfde Khaddam Abdil Halim een oproep voor 'democratie' in Syrië. Het is toch maar logisch dat de Syrische regering terug slaat als een bende een staatsgreep wil plegen. Hier in ons eigenste België word je al opgepakt en gearresteerd als je het staatshoofd in het publiek aanvalt ..met woorden, laat staan dat iemand die een staatsgreep wil plegen zijn gangen zou kunnen gaan.... Syrië is het enige Arabische land dat vluchtelingen uit Irak heeft opgevangen en hen gelijke rechten heeft gegeven, ook de Koerden hebben er burgerrechten (in tegenstelling tot Turkije waar minderheden zwaar worden gediscrimineerd). Er is gratis onderwijs en gezondheidszorg, in de basisbehoeften van iedereen wordt voorzien, reden tot opstand door de gewone bevolking is er allerminst. Het land is zelfvoorzienend, een doorn in het oog van kapitalisten en islamisten. Pater Daniël Maes, een Norbertijn die in Syrië woont en werkt voegt eraan toe dat in alle grote steden gedurig massale volksmanifestaties zijn om president al Assad en zijn regering te ondersteunen. Pater Maes is momenteel op bezoek in de abdij van Postel. Wie meer wil weten over de toestand in Syrië, kan hem beter contacteren.

      • door Jos Mareinissen op zaterdag 25 februari 2012

       Volledig akkoord met Manu. Er zijn genoeg voorbeelden van journalisten die niet meer zijn dan propagandisten voor oorlog, volledig in strijd met de internationale wetgeving hieromtrent. Na WOII werd in de VN immers resolutie 110 (3 November 1947) gestemd met betrekking tot de maatregelen die moeten genomen worden "tegen propaganda voor een nieuwe oorlog en de aanstokers van zulke nieuwe oorlog". Vele journalisten verdienen daarom niet beter dan vervolgd te worden voor het aanstoken tot oorlog. Ik erger mij te pletter aan het onverantwoord en illegaal gedrag van ook "onze" journalisten à la Rudy Vranckx, die bovendien constant tot het statuut van helden worden verheven. Dat Colvin platgebombardeerd werd, is op zich geen slechte zaak, weer een intrigante minder. Spijtig genoeg zal haar dood weer misbruikt worden om de Syrische overheid nog meer te diaboliseren. Ze heeft het trouwens zelf gezocht. Eerst illegaal een land in oorlog binnengaan om daar dan in het perscentrum van een bende terroristen te gaan zitten. Wat verwacht je dan? Haar getuigenis omtrent de stervende baby (zie CNN filmpje hierboven geciteerd door Peter Braet) kan ook moeilijk neutrale journalistiek worden genoemd. "Do we know who did it?" Niet echt blijkbaar. En dan een vage uitleg die de dood van dat kind koppelt aan de bewering dat er in Homs geen huis meer is dat niet gebombardeerd is door het Syrisch leger, terwijl er in Homs helemaal geen militair doelwit zou zijn. Hierbij wordt het Free Syrian Army afgedaan als een stel sukkels met "enkel kalashnikovs en bazookas". Dat is inderdaad het vernoemen amper waard. Wanneer zullen we beelden krijgen over de slachtoffers van deze bende terroristen van het Free Syrian Army? Die zijn echt niet zo onschuldig als men ze verkoopt in de media. Google gewoon de naam maar even en dan lees je bij Wikipedia dat het FSA militaire basissen in Turkije heeft, dat het logistieke steun krijgt van Qatar, dat er 600 terroristen onder leiding van Abdelhakim Belhadj naar Syrie werden gestuurd voor support, etc.... (allemaal steun van democratiën bij uitsetk). Als Wikipedia zulke info kan weergeven, dan verwacht ik van Vranckx en consoorten die ter plekke gaan beter en zeker geen oproep tot het bewapenen van de "arme sukkelaars" van het FSA. In elk geval, journalisten afdoen als onschuldige wezens die enkel uit zijn op de waarheid, dat is ver van de realiteit, me dunkt.

  • door MM op zaterdag 25 februari 2012

   @ Dan

   Als je schrijft "Het gebrek aan inzicht in de situatie in Syrië is het fundamentele probleem,waardoor geen solidariteit kan groeien..." moest ik, eerlijk gezegd, even glimlachen. Dat inzicht denk je dan te verwerven door 'informatie' van de mainstream media, schimmige en oncontroleerbare post op youtube en verklaringen van een welbepaalde zijde in het conflict (dan nog eens de zijde die resoluut de kant gekozen heeft om als stroman van buitenlandse belangen te dienen zoals de Syrian National Council) ?

 • door dan op zaterdag 25 februari 2012

  In de wereld waar ik leef was Marie Colvin een door iedereen gewaardeerde oorlogsverslaggeefster zoals dit bv. in het hierbijgevoegde in memoriam geschetst wordt.…

  http://www.countercurrents.org/lamb250212.htm

  Voor je ook dit artikel van tafel veegt wil ik je aandacht erop vestigen dat dit werd geschreven door Franklin Lamb.

  Indien hij u onbekend zou zijn gelieve de zoekfunctie van Mathaba.com eens te gebruiken en je zal honderden artikels terugvinden, waarin bv. Khadaffi door hem als een Robin Hood opgevoerd werd. Maar, iets wat wij hier in ons land niet hebben, het helpt wel je met je voeten terug op de aarde te zetten als scherpschutters in Tripoli een kogel door je been jagen…

  • door MM op zondag 26 februari 2012

   @ Dan

   Met alle respect voor mevrouw Colvin, maar ik snap niet goed waarom de groep van Westerse journalisten (waaronder Colvin) 'illegaal' het land is binnengekomen (maw zonder een aanvraag in te dienen voor een inreisvisum voor personen van de pers) en zich vervolgens hebben 'ingebed' met de dubieuze figuren van het 'vrij Syrische leger'. Dachten ze zo aan 'objective' verslaggeving te doen? Of zijn ze (onbewust) vertrokken met het paradigme dat de 'democraten' van het 'vrij Syrische leger' en het 'Syrisch nationaal congres' de 'goeden' waren die streden tegen 'de krachten van het kwaad' aka de regering van Al-Assad en het Syrische leger (ik ben hier een beetje cynisch maar deze 'framing', waardig van Hollywood is, spijtig genoeg wat de boventoon voert in de 'berichtgeving' over Syrie in de Westerse pers)? Ik ben trouwens voorstander om elke situatie afzonderlijk te beoordelen op basis van mogelijks primaire/ondoordachte en verifieerbare bronnen (het volledig rapport van de observatorsmissie van de Arabische liga is al een goed start). Het is niet omdat Franklin Lamb Khadaffi 'als een Robin Hood' zou hebben opgevoerd in het verleden zoals u beweert, dat hij daarvoor per definitie een volledige/evenwichtige kijk heeft op de situatie in Syrie op het moment (kijk maar hoe een belangrijk deel van 'links' zich opnieuw intellectueel laat intimideren door de agressieve propaganda die handig inspeelt op emoties van de publike opinie). Bovendien lijkt het mij ook belangrijk om de bredere geo-politieke context te vatten (Syrie en Iran als luis in de pels voor de belangen van de IsraelischeWesterse/Golfstaat autocratieen in de regio). By the way...bent u dezelfde 'Dan' die hier fervent de NAVO-rebellen in Libie bleef promoten als waarachtige 'revolutionairen' hier op DWM?

 • door jantje op zondag 26 februari 2012

  Syrian Revolutionary Dabke http://www.youtube.com/watch?v=xCS8SsFOBAI

  Ooggetuigenverslag Syrië Het wordt bijna onmogelijk om als journalist nog verslag te doen van de onrust in Syrië. Dat bleek wel afgelopen week toen in Homs tijdens zware beschietingen een Amerikaanse journaliste en Franse fotograaf werden vermoord. Tegelijkertijd was ook een Nederlandse correspondent in het land. Een ooggetuigenverslag: http://www.radio1.nl/terugluisteren/tijd?terugluisteren_dag=2012-02-26&terugluisteren_hour=19

  Syrian Revolutionary Humour - Hama's new air defence system!! http://www.youtube.com/watch?v=r-BgG8gPYhY&feature=channel

  16.10 uur Buitenlandpanel: Vrijdag komen in Tunesië The Friends of Syria bijeen. Omdat China en Rusland een optreden van de verenigde naties in Syrië blokkeren, zoekt een “coalition of the willing” van de VS, de EU en enkele Arabische landen uit of een humanitaire of zelfs een militaire operatie in Syrië mogelijk is. Al is het maar om iets te doen aan de onhoudbare situatie van de bevolking in de opstandelingenstad Homs. Zijn er overeenkomsten met Libië? Wat zijn de risico’s en wat zijn de kansen op stabiliteit in een regio in volle verandering? http://weblogs.vpro.nl/villavpro/?powerpress_pinw=17033-podcast (even doorspoelen tot het onderwerp)

  MasasitMati presents TopGoon Trailer http://www.youtube.com/watch?v=UEnDQy9SfxQ&feature=related

  Syrian Revolution Song: The People Wants الشعب يريد http://www.youtube.com/watch?v=BQSsBdTcBcY

  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/Arabisch%2Bprotest/1.1228552 do 23/02/2012 - 20:45 Update: do 23/02/2012 - 23:05 De Syrische veiligheidstroepen plegen misdaden tegen de mensheid, op bevel van de hoogste rangen van het leger en de regering. Dat staat letterlijk in een rapport van de Verenigde Naties. Ook de oppositie maakt zich schuldig aan moord en foltering, zij het op kleinere schaal, aldus nog de VN.

  Cairokee ft Aida El Ayouby Ya El Medan (English Subs) http://www.youtube.com/watch?v=uB1DN6cHWr0

  http://www.radio1.nl/items/47227-europese-actie-tegen-syrie Europese actie tegen Syrië? De hele wereld keek afgelopen toe hoe de Syrische stad Homs onder vuur kwam te liggen door Syrische regeringstroepen met vele doden tot gevolg. Komende week praten Europarlementariërs in Straatsburg over welke rol Europa moet aannemen in dit conflict. Europarlementariër Hans van Baalen en Turkije-deskundige Joost Lagendijk van de Istanbul Policy Centre over de rol die Turkije de komende weken op zich moet nemen.

  Dael, Daraa governate. An evening demonstration on 17/12/2011 http://www.youtube.com/watch?v=p-0mDNk1eo4&noredirect=1

  Het andere Arabische geluid Petra Stienen http://www.nieuwamsterdam.nl/boekUitgave.aspx?ID=2192 Samenvatting De roep om vrijheid en waardigheid stond centraal in de Arabische lente van 2011. Ineens drongen nieuwe stemmen door die in het decennium na 9/11 nauwelijks in de westerse media werden gehoord. De roep om verandering van binnenuit, de democratisering van moslimgroeperingen en de opkomst van liberale bewegingen geven hoop op een ander Midden-Oosten. Petra Stienen, auteur van het succesvolle Dromen van een Arabische lente, beschrijft in dit essay welke verwachtingen jonge activisten, zakenlieden, journalisten en kunstenaars in de Arabische wereld hebben van het nieuwe Midden-Oosten. Stienen laat ook zien wat hun kritiek is op de rol die het Westen in het verleden speelde en hoe zij hopen op gelijkwaardige toekomstige bondgenootschappen. In Stienens nieuwe boek zal de nadruk komen te liggen op de gevolgen van de veranderingen in de Arabische wereld voor de rest van de wereld, en voor Europa in het bijzonder.

  Sout Al Horeya - English Subtitles http://www.youtube.com/watch?v=PAEt6QJJi-c&feature=related

  Episode 4: Dracula http://www.youtube.com/watch?v=IjdxJitecaI&feature=related

  Arab Revolution Song http://www.youtube.com/watch?v=U_1mt4LJnr8&feature=related

  Episode 5.5: Bishou Interview http://www.youtube.com/watch?v=HVsVC4hXWws&feature=related

  syrian revolution يا حيف الفنان سميح شقير http://www.youtube.com/watch?v=HF3n6kWNAv4

  De Syrische cybersoldaten vallen aan http://degidsfm.vara.nl/Fragmenten-detail.9963.0.html?cHash=677e192c258f8cef67cb32ad64f320db&tx_ttnews[tt_news]=48873 Een groep hackers en vurige Assad-aanhangers voert cyberaanvallen uit binnen en buiten Syrië. Dit Syrische Elektronische Leger heeft mogelijk banden met het regime. Internet en de sociale media spelen een belangrijke rol in de opstanden in het Midden-Oosten. Jonge Tunesiërs, Egyptenaren en Libiërs organiseerden hun protesten en acties onder andere via sociale netwerken als Facebook en Twitter. Op 28 januari trokken de Egyptische autoriteiten de stekker uit nationale internet-netwerk. Vijf dagen later werd het internetverkeer weer opgestart. De schade voor het Egyptische bedrijfsleven en de economie waren aanzienlijk. Daarnaast konden de vindingrijke activisten via modems inbellen bij providers in het buitenland om zo, zij het veel trager, toch te blijven communiceren met de buitenwereld.

  woensdag 22 feb 2012 Geweld in Homs velt ook Syrische YouTube-journalist http://nos.nl/op3/artikel/343821-geweld-in-homs-velt-ook-syrische-youtubejournalist.html Tijdens een live-verslag van de bombardementen op Homs van gisteren werd het ineens stil: een granaat van de troepen van president Assad verwondde blogger Rami al-Sayyed zo ernstig dat hij later overleed. Al-Sayyed was één van de burgers die de buitenwereld voorzag van informatie uit Syrië via zijn YouTube-kanaal. .... http://www.youtube.com/user/syriapioneer

  Iranian rappers sing for people of Homs in Syria http://www.youtube.com/watch?v=p9Tw3cfUYeM&noredirect=1

  http://nos.nl/audio/345290-bertus-hendriks-assad-kan-met-grondwet-nog-14-jaar-regeren.html Bertus Hendriks: Assad kan met grondwet nog 14 jaar regeren De toestand in Syrië verslechtert met de dag. De afgelopen weken waren er onder meer in de stad Homs zware gevechten tussen het regeringsleger van president Assad en opstandelingen. Ook nu is het onrustig, juist op de dag dat de Syriërs hun stem kunnen uitbrengen over een nieuwe grondwet. Bertus Hendriks, Midden-Oostendeskundige verbonden aan institituut Clingendael.

  Episode 11: Defection http://www.youtube.com/watch?v=pE05tdgfoE4&feature=related

  http://www.reuters.com/article/2012/02/26/us-syria-idUSL5E8DB0BH20120226 By Alistair Lyon BEIRUT | Sun Feb 26, 2012 4:33pm EST (Reuters) - At least 59 Syrian civilians and soldiers were killed on Sunday in bloodshed that coincided with a vote on a new constitution that could keep President Bashar al-Assad in power until 2028.

  Episode 13: The final episode http://www.youtube.com/watch?v=YGTOvUvmYAk&feature=related

  • door MM op maandag 27 februari 2012

   @ Jan

   Wat is eigenlijk de bedoeling van uw laatste post? Het debat verdrinken in een samenraapsel van dezelfde 'informatie' die we sowieso al dagelijks 'ingestampt' krijgen door de reguliere pers? Ik heb de indruk dat u zo gebeten bent op de huidige Syrische regering; dat u met een soort van 'religieus fanatisme' alle onderbouwde argumenten en feiten (die niet in het paradigme van 'de bloeddorstige dictator zonder steun onder zijn bevolking die meedogenloos zijn volk uitmoordt' passen) die kunnen bijdragen aan een evenwichtig beeld over de situatie in Syrie gewoon negeert. Gewoon hetzelfde blijven herhalen beste Jan (al is het onder een ander jasje) maakt het daarvoor niet juister...

 • door PJ op donderdag 8 maart 2012

  Den deze vraagt om een matras, moe van te wachten op telefoon van CNN, op de duur ontstaat er zelfs twijfel of de mannen van de schietpartij er nog wel zijn. Journalisten zijn er ook in maten en soorten blijkbaar: http://www.youtube.com/watch?v=p-DCZxsrt9I&feature=player_embedded

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties