Argentijnse peso was gekoppeld aan de dollar tot eind 2001

 

Nieuws, Wereld, Europa, Economie -

Griekenland moet kijken voor het springt

Vooraleer het de weg inslaat van een eindeloze recessie en een traag herstel, zou Griekenland misschien beter de alternatieven in overweging nemen. Dat schrijft Mark Weisbrot, co-directeur van het Center for Economic and Policy Research in Washington.

vrijdag 28 mei 2010 20:30
Spread the love

Vandaag is het volgens velen ondenkbaar dat Griekenland beter af zou zijn als het de euro laat vallen en zijn schuld heronderhandelt. In plaats daarvan waagt het land zich aan een programma van ‘binnenlandse devaluatie’ – waarbij het de euro behoudt en zijn reële wisselkoers verlaagt door genoeg werkloosheid te creëren om de lonen en prijzen de diepte in te jagen.

Laat ons dit programma eens vergelijken met twee andere landen die het ook ooit hebben geprobeerd. Eén land dat er na drieëneenhalf jaar is uitgestapt – Argentinië – en één dat er mee verdergaat – Letland.

Ten eerste, Griekenland. Figuur 1 toont de prognose van het Internationaal Muntfonds (IMF) van april 2010 voor het reële bruto binnenlands product (BBP), rekening houdend met de inflatie.

We zien dat Griekenland in 2015 het niveau van zijn BBP van vóór de crisis (2008) nog steeds niet opnieuw zal hebben bereikt. Deze voorspellingen zijn echter al achterhaald; de huidige prognoses van het Griekse ministerie van Financiën maken gewag van een daling met 4 procent in 2010. Terwijl het IMF slechts een achteruitgang van 2 procent vermeldde.

De werkelijkheid zal dus heel waarschijnlijk nog erger zijn. Toen Letland in 2008 aan zijn ‘binnenlandse devaluatie’ begon, voorspelde het IMF voor 2009 een achteruitgang van het BBP met 5 procent; het werd uiteindelijk een daling met meer dan 18 procent.

Resultaat: als alles goed gaat in het huidige programma, zal Griekenland waarschijnlijk minstens acht of negen jaar nodig hebben om opnieuw zijn economische niveau van voor de crisis te bereiken.

Figuur 1 (bron: IMF International Financial Statistics & World Economic Outlook)

Ten tweede, Letland. Zoals duidelijk blijkt uit figuur 2, zal Letland – dat een historisch wereldrecord vestigde met een daling van zijn BBP met meer dan 25 procent in 2008-2009 – zelfs in 2015 het niveau van zijn BBP van 2006 nog steeds niet opnieuw bereiken.

En in 2015 zit het nog steeds 16 procent onder zijn piek van vóór de crisis in 2007. Resultaat: meer dan een decennium om opnieuw het BBP-niveau van vóór de crisis te bereiken, als er tenminste geen onvoorziene negatieve gebeurtenissen tussenkomen.

Figuur 2 (bron: IMF International Financial Statistics & World Economic Outlook)

Ten derde, Argentinië. Figuur 3 toont de recessie van Argentinië die begon in de helft van 1998. Argentinië probeerde het tot eind 2001 met een proces van ‘binnenlandse devaluatie’ – zijn munteenheid, de peso, was gekoppeld aan de dollar in een verhouding van 1 tot 1. Een economische en financiële ineenstorting was het gevolg.

In december 2001 – januari 2002, zette de regering in Buenos Aires de terugbetaling van de schulden stop en liet ze de vaste wisselkoers vallen.

Resultaat: na de stopzetting van de terugbetalingen en de devaluatiepolitiek, bleef de economie nog één kwartaal inkrimpen (het eerste kwartaal van 2002). Dan begon ze terug te groeien en minder dan drie jaar nadien bereikte ze opnieuw het niveau van vóór de crisis, met een reële groei (rekening houdend met de inflatie) van 64 procent in zes jaar tijd.

Figuur 3 (bron: Instituto Nacional de Estadística y Censos, República Argentina)

Dus vooraleer de weg in te slaan van een eindeloze recessie en een traag herstel, met vele jaren hoge werkloosheid en andere sociale kosten, zou Griekenland misschien beter de alternatieven in overweging nemen. Die zouden wel eens veel minder pijnlijk kunnen zijn en een sneller en sterker economisch herstel toelaten.

Mark Weisbrot

Het originele artikel van Mark Weisbrot verscheen op dinsdag 18 mei 2010 in The Guardian onder de titel: “Greece should look before it leaps”. Het werd later ook gepubliceerd op de website van het Center for Economic and Policy Research.

(vertaling uit het Engels door Hilde Meesters)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!